Πρόσωπα

Πέδρο Μαρτίνς vs Βίτορ Περέιρα: Μία κόντρα που ξεπερνάει την αίγλη ενός ευρωπαϊκού ματς

Πέδρο Μαρτίνς vs Βίτορ Περέιρα: Μία κόντρα που ξεπερνάει την αίγλη ενός ευρωπαϊκού ματς

Δύο Πορτογάλοι προπονητές με «ερυθρόλευκη» σφραγίδα στο βιογραφικό τους. Το BN Sports σας δίνει στο πιάτο τι κρύβει η κόντρα του Πέδρο Μαρτίνς με τον Βίτορ Περέιρα

Όμιλοι Europa League, σκήνη… δεύτερη. Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη από τη Φενέρμπαχτσε με στόχο το δύο στα δύο, μετά τη νίκη επί της Αντβέρπ. Τα κοινά στοιχεία μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού συλλόγου, είναι αρκετά. Ένα από αυτά κυριότερα, ωστόσο, είναι στον πάγκο των δύο ομάδων.

Η «μάχη» μεταξύ του Πέδρο Μαρτίνς και του Βίτορ Περέιρα συλλέγει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και όχι άδικα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά με αυτόν της Φενέρμπαχτσε, ενώ η ομάδα του Πειραιά αποτελεί και το κοινό τους σημείο. Η κυριαρχία του Περέιρα, το πορτογαλικό στοιχείο και το «ερυθρόλευκο» παρελθόν.

Porto's coach Vitor Pereira (L) stands near Maritimo's coach Pedro Martins (R) during the Portuguese League football match CS Maritimo vs FC Porto at Barreiros stadium in Funchal on March 17, 2013.  AFP PHOTO / GREGORIO CUNHA        (Photo credit should read GREGORIO CUNHA/AFP via Getty Images)

Ψάχνει την πρώτη του νίκη ο Μαρτίνς!

17 Δεκεμβρίου 2011. Ο Βίτορ Περέιρα, ως προπονητής της Πόρτο, αντιμετωπίζει την Μαρίτιμο. Μία από τις εκπλήξεις του πορτογαλικού πρωταθλήματος, την οποία, όμως, δεν δυσκολεύεται να την κερδίσει με 2-0 μέσα στο «Ντραγκάο». Ο «αρχιτέκτονας» της αντιπάλου, ήταν ο Πέδρο Μαρτίνς, που σήμερα κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν και η αφετηρία της μεταξύ τους μάχης.

Ακολούθησαν ακόμα τρεις αναμετρήσεις, με τους «δράκους» να έχουν το απόλυτο με άλλες δύο νίκες και μία ισοπαλία. Συγκεκριμένα, στο ματς όπου ο Πέδρο Μαρτίνς κράτησε τον βαθμό, ήταν το πρώτο και μοναδικό που κατάφερε να σκοράρει (!). Συνολικά, η Μαρίτιμο είχε δεχθεί δέκα γκολ σε τέσσερα ματς, με τον νυν κόουτς του Ολυμπιακού να μην μπορεί να σταματήσει την απίστευτη επιθετικότητα του Περέιρα.

Οι Λατινοαμερικάνικοι… εφιάλτες!

Το γεγονός πως η Φενέρμπαχτσε θα παραταχθεί με δύο Λατινοαμερικάνους επιθετικούς κόντρα στον Ολυμπιακό, μόνο… εφιάλτες δημιουργεί στον Μαρτίνς. Συγκεκριμένα, και στα τέσσερα παιχνίδια, ο Πορτογάλος προπονητής είδε ποδοσφαιριστές από εκείνες τις χώρες να «πληγώνουν» την ομάδα του και σε μεγάλο βαθμό.

Αναλυτικά, στο πρώτο ματς του 2011, οι Χουλκ (Βραζιλιάνος) και (πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και Αργεντινός) Φερνάντο Μπελούτσι είχαν μοιράσει ασίστ σε Οταμέντι (Αργεντινός) και Κρίστιαν Ροντρίγκεζ (Ουρουγουάη) για το τελικό 2-0. Στην επόμενη «μάχη» τους, ο Χουλκ είχε σκοράρει δύο φορές για να φύγει η Πόρτο με το διπλό από την Μαρίτιμο ενώ στο 5-0 του 2012, οι Κολομβιανοί Τζάκσον Μαρτίνες και Χάμες Ροντρίγκες είχαν πετύχει από δύο τέρματα.

Τέλος, στην μοναδική ισοπαλία των δύο ομάδων, ο Χάμες είχε χτυπήσει «ξανά» για να βάλει μπροστά στο σκορ την Πόρτο και εν τέλει να ισοφαρίσει η τότε ομάδα του Μαρτίνς.

Το «ερυθρόλευκο» παρελθόν και το ζητούμενο της… επιτυχίας!

Το μεγάλο κοινό στοιχείο των δύο, δεν είναι άλλο από το γεγονός πως έχουν περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Βίτορ Περέιρα κλήθηκε, μεσούσης της σεζόν 2014/15, να αντικαταστήσει τον Μίτσελ, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του νταμπλ. Συγκεκριμένα, μέτρησε 27 παιχνίδια στον «ερυθρόλευκο» πάγκο με 18 νίκες, έξι ισοπαλίες και τρεις ήττες. Μπορεί κάποιοι με βάση το αποτέλεσμα, να έβλεπαν τον Πορτογάλο προπονητή ως… επιτυχημένο, αλλά τελικά δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση.

3811993.jpg

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να απομακρύνει τον Πορτογάλο τεχνικό, ξεκινώντας την επόμενη σεζόν με τον, επίσης Πορτογάλο, Μάρκο Σίλβα. Είναι ενδεικτικό πως ο Βίτορ Περέιρα είναι ο τελευταίος Πορτογάλος προπονητής που παίρνει το νταμπλ πριν τον… Πέδρο Μαρτίνς. Θα μπορούσε να είναι ο Μπέντο αν δεν απολυόταν λίγο πριν τη λήξη της σεζόν 2016/17 και τη θέση του έπαιρνε ο Τάκης Λεμονής.

Και φτάνουμε στον νυν προπονητή του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν κατέκτησε πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν, όμως παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά. Το αποτέλεσμα είναι οι «ερυθρόλευκοι», να παρουσιάζουν μία από τις καλύτερες ομάδες στον 21ο αιώνα και τον ίδιο να διανύει την τέταρτη σερί σεζόν του στον Ολυμπιακό.

Martins-2.webp

Στη μεταξύ τους μάχη, το ζητούμενο στον αγώνα της Φενέρμπαχτσε και του Ολυμπιακού είναι ένα. Θα συνεχίσει ο Βίτορ Περέιρα το σερί του ή θα καταφέρει να «σπάσει» την κατάρα ο Πέδρο Μαρτίνς;

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0