Πρόσωπα

Ανσού Φάτι: Τι ήταν, σε τι εξελίχθηκε και η στιγμή να σηκώσει το βάρος του «10» από τον Μέσι!

Ανσού Φάτι: Τι ήταν, σε τι εξελίχθηκε και η στιγμή να σηκώσει το βάρος του «10» από τον Μέσι!

Ένα από τα κορυφαία ταλέντα των τελευταίων ετών, είναι έτοιμο να επιστρέψει στην ενεργό δράση έπειτα από ένα χρόνο και το BN Sports σας εξηγεί τι άλλαξε όσο έλειπε

Σχετικά Άρθρα

«Είναι εντυπωσιακό, ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως θα συμβεί. Είναι τρελό». Και πως να το πιστέψει ο πατέρας ενός 18χρονου ποδοσφαιριστή, πως ο γιος του έμεινε για σχεδόν εννιά μήνες εκτός δράσης και επιστρέφει σε ένα, τελείως, διαφορετικό περιβάλλον.

Ο Ανσού Φάτι μπήκε στην αποστολή της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Λεβάντε για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο του 2020 και σίγουρα, όλα αυτά που θα βρει δεν μοιάζουν σε τίποτα με το πριν. Από ένα απλό wonderkid της Λα Μασία, στην ελπίδα για το μέλλον της Μπαρτσελόνα και από εκεί, στο ιστορικό «10» που άφησε ορφανό ο Λιονέλ Μέσι.

Το καμάρι του Βαλβέρδε που γινόταν… πρωτοσέλιδο με κάθε επίτευγμα!

Στα τέλη Αυγούστου του 2020, η Μπαρτσελόνα διασύρει με 5-2 την Ρεάλ Μπέτις μέσα στην Βαρκελώνη. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, στο πλαίσιο των προβιβασμών από την δεύτερη ομάδα, έχει στην αποστολή τον μόλις 16 ετών Ανσού Φατί. Στο 78ο λεπτό, ο Πέρεθ αφήνει τη θέση του για να τον υπερταλαντούχο εξτρέμ, ο οποίος συστήνεται στο ευρύ κοινό.

Μπορεί αρχικά να ήταν μία ακόμα μορφή των εξαγωγών της Λα Μασία, όμως εξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό. Όσα έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο επί της Μπέτις, έκαναν τον Βαλβέρδε να τον ρίξει στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, στο επόμενο ματς με την Οσασούνα. Χρειάστηκε μόλις πέντε λεπτά για να σκοράρει το παρθενικό του γκολ και να γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Ήταν η αφετηρία ενός νέου αστεριού. Οι εμφανίσεις του θύμιζαν εποχές που οι ακαδημίες των «μπλαουγκράνα» γεννούσαν ασταμάτητα κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού είδε πως ο νεαρός εξτρέμ διψάει για συμμετοχή και έτσι του πρόσφερε συνολικά 33 σε όλες τις διοργανώσεις (!) με απολογισμό οκτώ γκολ και μία ασίστ.

Όσο για τα ρεκόρ, πριν καν ενηλικιωθεί είχε γίνει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, του Champions League, του Camp Nou αλλά και της La Liga (που το συνοδεύει με μία ασίστ). Κάθε παιχνίδι αλλά και κάθε επίτευγμα γινόταν πρωτοσέλιδο παντού. Και στα αξιοσημείωτο, είναι πως μετά την πρώτη σεζόν, η Μπαρτσελόνα τον δήλωσε στην πρώτη ομάδα (!).

Η εκτόξευση πριν τον μεγάλο εφιάλτη…

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2020/21, ο διεθνής άσος ήταν ανάμεσα στα βασικά στελέχη του Ρόναλντ Κούμαν. Η ποιότητα και το ταλέντο του ήταν αδιαμφησβήτητα, κάτι που έδειξε με το «καλημέρα». Στο πλαίσιο των δημοσιευμάτων πως ο Λιονέλ Μέσι αποχωρεί, ο Ανσού Φάτι είχε πάρει την «μπαγκέτα» του μαέστρου και καθοδηγούσε την ομάδα.

Ο υπερταλαντούχος εξτρέμ είχε πετύχει τρία γκολ και μία ασίστ στις δύο πρώτες αγωνιστικές ενώ σκόραρε και το πρώτο του γκολ σε El Classico κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης (ήττα με 3-1). Μετά από αυτό το παραμυθένιο ταξίδι, ήρθε η στιγμή για τον απόλυτο εφιάλτη. Μία μεγάλη απόδειξη, πως όλα τα καθορίζει το πεπρωμένο.

Η Μπαρτσελόνα φιλοξενούσε την Ρεάλ Μπέτις στο Camp Nou. Την ομάδα με την οποία ο Ανσού Φάτι έκανε ντεμπούτο στην επαγγελματική του καριέρα. Το τελικό σκορ, ίδιο με τότε. Οι «μπλαουγκράνα» επικρατούν με 5-2, όμως στο ημίχρονο του ματς, ο 18χρονος ποδοσφαιριστής αναγκάζεται να γίνει αλλαγή λόγω ενός τραυματισμού. Ο παίκτης που παίρνει τη θέση του ήταν ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος δεν ήξερε πως θα αντιστρεφόντουσαν οι ρόλοι στο θέμα του αριθμού, εννιά μήνες αργότερα.

Αυτά θα βρει μπροστά του…

Μπορεί οι τραυματισμοί να αφήνουν πίσω τους ποδοσφαιριστές σε πολλά σκέλη, όμως για τον Ανσού Φάτι, αυτή η περίοδος αποκατάστασης είχε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Μέσα σε αυτούς τους εννιά μήνες, ήρθαν τα πάνω κάτω στον οργανισμό της Μπαρτσελόνα, με αποκορύφωμα την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι. Του ανθρώπου, που ο Ισπανός εξτρέμ μάθαινε τα «μυστικά» της επιτυχίας για να ηγηθεί στο μέλλον.

Δεν είναι μόνο αυτό, ο 19χρονος εξτρέμ κλήθηκε να είναι αυτός που θα φορέσει στην πλάτη του, τον αριθμό «10», με τον οποίο έγραψαν ιστορία τόσο ο Ροναλντίνιο, όσο και ο Αργεντινός αστέρας. Φυσικά, παράλληλα με αυτό το γεγονός, μεγαλώνουν και οι ευθύνες αλλά και όσα περιμένουν οι άνθρωποι των «μπλαουγκράνα» από τον ίδιο. Φυσικά, η αποδυνάμωση της επιθετικής γραμμής, τον κάνει ιδιαίτερο απαραίτητο για να αναβαθμίσει την επίθεση.

Ο ίδιος, πλέον, μετράει αντίστροφα για να επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά από τόσους μήνες αποχής αλλά και τρία χειρουργεία (!). Η Μπαρτσελόνα από την πλευρά της, καλείται να διαχειριστεί το κορυφαίο ταλέντο που έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0