Πρόσωπα

Ρόνι Λόπες: Ο εκρηκτικός συνδυασμός Βραζιλιάνου και Πορτογάλου ποδοσφαιριστή που ψάχνει το restart στον Πειραιά

Ρόνι Λόπες: Ο εκρηκτικός συνδυασμός Βραζιλιάνου και Πορτογάλου ποδοσφαιριστή που ψάχνει το restart στον Πειραιά
Ο απόφοιτος των Μπενφίκα και Μάντσεστερ Σίτι που «έσπασε» τα ταμεία της Σεβίλλης, χώρισε την καρδιά του σε δύο χώρες και τώρα ψάχνει τον εαυτό του στον Πειραιά.
Σχετικά Άρθρα

«Δεν μπορείς να διαλέξεις τον έναν ή τον άλλο. Τους θαυμάζω και τους δύο. Ελπίζω μία μέρα να παίξω με έναν εκ των δύο είτε και με τους δύο». Αυτό ήταν το όνειρο του μικρού Ρόνι Λόπες, όταν ρωτήθηκε με ποιον θα ήθελε να παίξει περισσότερο, ανάμεσα σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ. Μία ευχή που έχει κάθε παιδί που φοράει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια, όμως για τον ίδιο, σήμαινε κάτι παραπάνω.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, δεν θέλει τυχαία να παίξει με τους δύο ποδοσφαιριστές, παρότι το στυλ του θυμίζει περισσότερο του Λιονέλ Μέσι. Αμφότεροι, αποτελούν τους «ήρωες» των δύο χωρών του Λόπες. Ο ένας της Πορτογαλίας και ο άλλος της Βραζιλίας. Στη μία έζησε όλη του την ζωή, στην άλλη γεννήθηκε.

Κάπως έτσι είναι και η καριέρα του. Τα «σχολεία» των Μπενφίκα και Μάντσεστερ Σίτι, η μη αξιοποίηση στην δεύτερη και το ρεκόρ της Σεβίλλης και ακόμα δεν έχει… αποζημιωθεί. Ο Πειραιάςείναι η κατάλληλη πόλη για να μετατραπεί σε σημείο… επανεκκίνησης για τον 25χρονο εξτρέμ.

Η μετανάστευση στην Ευρώπη, το παρατσούκλι και η «κλοπή» της Μάντσεστερ Σίτι…

Γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 1995 στην Μπελέμ της Βραζιλίας. Οι γονείς του είχαν αρκετές δυσκολίες και έψαξαν τρόπο να φύγουν από την χώρα, με προορισμό την Ευρώπη. Αν και αρχικά, είχαν σχεδιάσει να πάνε στην Ισπανία, εν τέλει κατέληξαν στην Πορτογαλία, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Ο Λόπες ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων. Ίσα που ψευτό-καταλάβαινε τι γινόταν γύρω του.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, η Ποϊάρες τον δέχεται στις ακαδημίες της και γίνεται η αφετηρία της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και το ταλέντο του, έκαναν το 2006 την Μπενφίκα να μπει δυναμικά στο «κόλπο» της απόκτησής του, σε περίοδο «παιδομαζώματος». Εκεί, έγινε για πρώτη φορά γνωστός στην Ευρώπη, καθώς το ταλέντο του δεν περνούσε απαρατήρητο.

rony-lopes-benfica.jpg

Έγινε διεθνής με τις μικρές Εθνικές της Πορτογαλίας και έκανε τις μεγάλες ομάδες να τον θέλουν. Έπειτα από έξι χρόνια και με παρουσίες σε μεγάλα τουρνουά στις μικρές ηλικίες, η Μάντσεστερ Σίτι καταφέρνει να τον «κλέψει» με τρομερό τρόπο. Καταβάλλοντας το ποσό του ενός εκατ. ευρώ (!), έπεισε τον Πορτογάλο άσο να πάρει το αεροπλάνο για το Νησί.

Όσο για το πραγματικό του όνομα. Μάρκος Πάουλο Μεσκίτα Λόπες. Όμως, το «Ρόνι», έχει την δική του, ξεχωριστή ιστορία. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως του βγήκε αυτό το όνομα και τον ακολουθείμέχρι και σήμερα. «Έγινε όταν έπαιζα για την Poiares. Έκανα προπονήσεις με τη φανέλα του Ρονάλντο (του Βραζιλιάνου με το παρατσούκλι Φαινόμενο). Είχε και το όνομά του και όλοι με φώναζαν Ρονάλντο. Όμως ο κόουτς μου είπε ότι το Ρονάλντο ήταν πολύ μεγάλο και άρχιζε να με λέει Ρον. Μετά όλοι με έλεγαν έτσι και καταλήξαμε στο Ρόνι»

Η διέξοδος της Γαλλίας όπου έφτιαξε το όνομά του!

Όταν έφτασε η στιγμή να μπει στην πρώτη ομάδα των «πολιτών», έπειτα από εντολή του Μανουέλ Πελεγκρίνι, παραχωρήθηκε δανεικός στην Λιλ. Εκεί, καθιερώθηκε στα δεδομένα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καθώς μέτρησε 23 συμμετοχές, με απολογισμό τρία τέρματα και ισάριθμες ασίστ. Αυτό τον έφερε πίσω στο Μάντσεστερ αλλά για πολύ λίγο. Η Μονακό έμεινε έκπληκτη και με 12 εκατ. ευρώ τον έκανε δικό της.

Η αρχή ήταν δύσκολη, με την ομάδα του Πριγκιπάτου να τον κρατάει στο ρόστερ για έξι μήνες, μέχρι να τον αποκτήσει ξανά δανεικό η Λιλ. Έμεινε για 1,5 χρόνο, όπου με εννέα γκολ και έξι ασίστ, ξαναμπήκε στα πλάνα της Μονακό, το καλοκαίρι του 2017. Εκείνη η διετία, ήταν η καλύτερη της καριέρας του.

Πήρε την φανέλα βασικού στο σπίτι του. Έγινε από τους καλύτερους εξτρέμ της χώρας και μέτρησε 21 γκολ και 14 ασίστ σε συνολικά 82 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Η ευκολία που έπαιζε στα «φτερά» και ο τρόπος που μπορούσε να κάνει την διαφορά ως «10άρι», τον ξεχώρισαν και πάλιστην Ευρώπη. Ένας συνδυασμός Βραζιλιάνου και Πορτογάλου ποδοσφαιριστής.

Διέλυσε τα ταμεία της Σεβίλλης χωρίς να… την αποζημιώσει!

Το καλοκαίρι του 2019, η Σεβίλλη βλέπει τον, τότε, 23χρονο εξτρέμ να είναι ο εκλεκτός για τα «προβληματικά» φτερά της ομάδας. Αποφασίζει να κάνει ρεκόρ και να πραγματοποιήσει την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της, με το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. Με το ίδιο ποσό, αποκτήθηκε και ο Ζιλ Κουντέ από την Μπορντό, το ίδιο καλοκαίρι.

Η διαφορά των δύο, ήταν πως ο διεθνής στόπερ, κατάφερε να διπλασιάσει τα χρήματα του και να οδηγήσει τον σύλλογο στην κατάκτηση του Europa League, σε αντίθεση με τον Πορτογάλο. Έπειτα από μία σεζόν, δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ισπανίας και κατέγραψε μόλις 14 συμμετοχές με μία ασίστ.

Η υπερβολική ρήτρα που τον κράτησε μακριά από την Γαλλία και τα δεδομένα για Ολυμπιακό!

Το περασμένο καλοκαίρι, παραχωρήθηκε δανεικός στη χώρα όπου μάγευε. Την Γαλλία. Αυτή την φορά, τον απέκτησε η Νις, με δανεισμό ενός έτους και όψιον αγοράς στα 18 εκατ. ευρώ. Γεμάτη σεζόν με 33 συμμετοχές, ήταν αυτό που επιζητούσε ο νεαρός εξτρέμ. Ταυτόχρονα, μάτωσε πέντε φορές τα αντίπαλα δίχτυα και μοίρασε τρεις τελικές πάσες, αφήνοντας θετικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η οψιόν αγοράς ήταν σε υπερβολικά μεγέθη. Τα 18 εκατ. ευρώ ήταν ένα ποσό που ουδέποτε μπορούσε να δαπανήσει ο γαλλικός σύλλογος για τον αποκτήσει. Από την άλλη, η Σεβίλλη προτίμησε να μην ρίξει τις απαιτήσεις της, με αποτέλεσμα ο ποδοσφαιριστής να επιστρέψει στην Ανδαλουσία και η Νις να προχωρήσει στην απόκτηση του Τζάστιν Κλάιφερτ.

Η ρήτρα των εννιά εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό, ήρθε έπειτα από την απουσία προτάσεων που μπορούσαν να πληρώσουν το «τρελό» ποσό που ήθελε η Σεβίλλη. Στον Πειραιά, εκτός από το να βρει τον εαυτό του, ο Λόπες ψάχνει και ένα restart. Το γεγονός πως είναι 25 ετών και πίσω του, έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, του δίνει κίνητρο να γίνει μέχρι και η ακριβότερη αγορά των «ερυθρολεύκων» στην ιστορία τους.

Η «μάχη» δύο χωρών και η δική του επιλογή μέσω… Φερνάντο Σάντος!

Γεννήθηκε στην Βραζιλία και πήρε πορτογαλική υπηκοότητα. Αυτό συνεπάγεται με επιλογή εθνόσημου. Το πλούσιο ταλέντο του, έκανε και τις δύο χώρες να κονταροχτυπηθούν για να πάρουν τα δικαιώματά του. Η Βραζιλία προσπάθησε, όμως η Πορτογαλία, τον «κέρδισε» κατά κράτος. Ο ίδιος αγαπούσε εξίσου και τις δύο χώρες. Ωστόσο, στη μία μεγάλωσε και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο

Η Πορτογαλία βγήκε κερδισμένη και οι εμφανίσεις του στις μικρές εθνικές (είχε το «10»), έδειχναν πως είναι θέμα χρόνου να πάρει ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Την ίδια στιγμή που η Βραζιλία πάλευε να τον κλέψει, ο Φερνάντο Σάντος, τον έριχνε στο φιλικό με τις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2017. Εκεί ήταν και η «επικυρώσει» στο τι εθνόσημο θα φοράει.

Brazil-v-Portugal-Quarter-Final-FIFA-U-20-World-Cup-New-Zealand-2015.jpg

Η άφιξη του στην Ελλάδα, σημαίνει πως μία νέα σελίδα γράφεται για τον νεαρό άσο. Νέα δεδομένα, διαφορετική χώρα, άλλες συνθήκες αλλά και ένας σύλλογος που κάνει πρωταθλητισμό. Ο Ρόνι Λόπες ξεκινάει την καριέρα του από την αρχή με «ερυθρόλευκο» χρώμα…

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0