Πρόσωπα

Αντρέ Ζινιάκ – Γκιγιέρμο Οτσόα: Η «κόντρα» τους έφτασε από τα αλώνια του Μεξικού στα σαλόνια του Τόκιο!

Αντρέ Ζινιάκ – Γκιγιέρμο Οτσόα: Η «κόντρα» τους έφτασε από τα αλώνια του Μεξικού στα σαλόνια του Τόκιο!

Οι δρόμοι των Ζινιάκ-Οτσόα ξανασυναντήθηκαν, με τον εξαδάκτυλο τερματοφύλακα να αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής στην άτυπη κόντρα που έχουν ανοίξει στα γήπεδα του Μεξικού.

Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν ο Αντρέ-Πιερ Ζινιάκ πήρε τον ιδιαίτερο δρόμο της Λατινικής Αμερικής αφήνοντας πίσω του τη Γαλλία και συγκεκριμένα τη Μαρσέιγ.

Πλέον, έξι χρόνια μετά, διάγει μία παρατεταμένη δεύτερη νεότητα με τη φανέλα της μεξικάνικης Τίγκρες, αφού σε 261 παιχνίδια έχει σκοράρει 149 φορές. Ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος που άφησε την Ευρώπη για να επιστρέψει στη χώρα του Ρίο Γκράντε.

Ο Γκιγιέρμο Οτσόα, κάνοντας ένα παρόμοιο δρομολόγιο, άφησε την Ευρώπη της οποίας την πόρτα άνοιξε το 2011, για να επιστρέψει έπειτα από οκτώ χρόνια στην ομάδα που ξεκίνησαν όλα στην καριέρα του: την Κλαμπ Αμέρικα.

Παρά την κοινή τους παρουσία στα γήπεδα της Γαλλίας από το 2011 ως το 2014, συναντήθηκαν μόλις τέσσερις φορές και άλλες πέντε στη Λατινική Αμερική. Η 10η και… επετειακή τους «μονομαχία» έλαβε χώρα στις 22 Ιουλίου του 2021, επεκτείνοντας την άτυπη κόντρα τους και σε τρίτη Ήπειρο: την Ασία!


Αντίπαλοι και πάλι μόλις εκατόν δύο μέρες μετά

Η μοίρα έφερε και τις δύο «παλιοσειρές», ως αρχηγούς των χωρών τους, όχι μόνο στην ίδια διοργάνωση, αλλά και στον ίδιο όμιλο. Εκεί όπου ο 36χρονος Οτσόα, είδε την ομάδα του να επικρατεί με 4-1 της Γαλλίας του 35χρονου Ζινιάκ, κι έτσι ο πολύπειρος σέντερ φορ -παρότι σκόραρε- δεν κατάφερε να πάρει την άτυπη ρεβάνς για την ήττα που γνώρισε σε επίπεδο συλλόγων πριν από 102 μέρες στο πρωτάθλημα του Μεξικού.

Εικόνα

Ήταν 11 Απριλίου του 2021 όταν η Κλαμπ Αμέρικα επικράτησε εκτός έδρας με 3-1 της Τίγκρες, με τον Ζινιάκ να μην μπορεί να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να σκοράρει απέναντι στον Οτσόα!

Παρότι πρόκειται για έναν ικανότατο τερματοφύλακα, ο Γάλλος φορ έχει κατορθώσει να τον νικήσει πέντε φορές στα δέκα παιχνίδια που έπαιξαν αντίπαλοι, με τον Μεξικανό γκολκίπερ να έχει το ελαφρυντικό πως τις δύο φορές είδε την εστία του να παραβιάζεται από το σημείο του πέναλτι.

Ίσως το ρεκόρ του να είχε πάρει μεγαλύτερη έκταση αν οι συναντήσεις τους ήταν περισσότερες σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αφού σε αντίθεση με τον Οτσόα, ο Ζινιάκ δεν είχε συμπεριληφθεί στην αποστολή των «τρικολόρ» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Λατινική Αμερική και ο χρόνος έκλεισαν την πόρτα της Εθνικής Γαλλίας

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου πέντε χρόνια για να ξαναφορέσει ο Ζινιάκ την φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος. Το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι εντοπίζεται στις 10 Οκτωβρίου του 2016, όταν αγωνίστηκε για έντεκα λεπτά στη νίκη της Γαλλίας απέναντι στην Ολλανδία με 1-0, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

Ίσως η περασμένη του ηλικία, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο του πρωταθλήματος του Μεξικού του έκλεισαν την πόρτα της Εθνικής Γαλλίας. Ωστόσο, το «παραθυράκι» των Ολυμπιακών Αγώνων για συμμετοχή τριών παικτών άνω των 23ων ετών του έδωσε την ευκαιρία της επιστροφής.

Εικόνα

Αν θα καταφέρει να συνεχίσει με την ίδια ορμή των 19 γκολ σε 38 εμφανίσεις στο Μεξικό, μένει να φανεί. Μπορεί το πρώτο δείγμα να μην ήταν θετικό και ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος του Γκιγιέρμο Οτσόα να πήρε τον πρώτο «πόντο» στην άτυπη μεταξύ τους κόντρα, ωστόσο θα έχει την ευκαιρία απέναντι στη Νότιο Αφρική και την Ιαπωνία, να δώσει συνέχεια στο ταξίδι του στα γήπεδα του Τόκιο, στο δρόμο προς ένα ύστατο μετάλλιο με την ομάδα της χώρας του.

Άλλωστε, ο χρόνος δεν κυλά υπέρ του, αφού αυτός πιθανότατα θα είναι και ο τελευταίος του «χορός» με την Εθνική Γαλλίας, αν αναλογιστεί κανείς την περασμένη του ποδοσφαιρική ηλικία.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0