Πρόσωπα

Από τη Φέγενορντ στον Άγιαξ - Ο Στίβεν Μπέργκχαους μόλις ο τέταρτος που κάνει το δρομολόγιο του «μίσους»

Από τη Φέγενορντ στον Άγιαξ - Ο Στίβεν Μπέργκχαους μόλις ο τέταρτος που κάνει το δρομολόγιο του «μίσους»

Ο Στίβεν Μπέργκχαους άφησε το περιβραχιόνιο της Φέγενορντ για να φορέσει τη φανέλα του Άγιαξ και έγινε μόλις ο 4ος ποδοσφαιριστής που αφήνει το Ρότερνταμ για τον Αίαντα.

Σχετικά Άρθρα
Η αντιπαλότητα μεταξύ της ομάδας της Φέγενορντ και του Άγιαξ δεν περιορίζεται στις τέσσερις γραμμές. Το ολλανδικό «De Klassieker» περιλαμβάνει μίσος ταξικό και συνοψίζεται σε μία φράση: «Την ώρα που το Άμστερνταμ ονειρεύεται, το Ρότερνταμ δουλεύει».

Επί χρόνια η μετακίνηση των οπαδών στις μεταξύ τους αναμετρήσεις είχε απαγορευτεί, αφου οι συγκρούσεις ήταν δεδομένες. Ίσως έτσι εξηγείται το γιατί, παρά το γεγονός πως και οι δύο σύλλογοι μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής, μόλις τρεις παίκτες έκαναν το δρομολόγιο από το De Kuip στον Άγιαξ.

Στον ρομαντικό νου των φιλάθλων της Φέγενορντ, η αποχώρηση από τον πλούτο του Άμστερνταμ για να νιώσει κανείς τη ζεστασιά του Ρότερνταμ μπορεί να δικαιολογηθεί. Το αντίθετο δρομολόγιο όμως; Με τίποτα.

Ο Στίβεν Μπέργκχαους ολοκλήρωσε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μεταγραφές του φετινού καλοκαιριού, αφήνοντας το περιβραχιόνιο της Φέγενορντ στην άκρη.

Είδε τη μέχρι πρότινος φανέλα του να καίγεται στους δρόμους του Ρότερνταμ και φόρεσε αυτήν του Άγιαξ, για να γίνει ο μόλις τέταρτος ποδοσφαιριστής που κάνει απευθείας το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Το BN Sports παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν από τη Φέγενορντ  στον Άγιαξ, είτε με αθόρυβο, είτε με επεισοδιακό τρόπο.
Εικόνα


Henk
Groot – 1965

Ο εμβληματικός φορ της Ολλανδίας των ‘60s, με πάνω από 150 γκολ στην καριέρα του, ήρθε από τον Άγιαξ στη Φέγενορντ και μετά από μία διετία επέστρεψε πάλι σε αυτόν. Ακόμη και το νταμπλ που κατέκτησε στο De Kuip τη σεζόν 1964/65 δεν στάθηκε αρκετό για να του αλλάξει γνώμη.

Με ποσό... ρεκόρ για την εποχή που άγγιξε τις 180 (!) χιλιάδες, μετακινήθηκε ξανά στον Άγιαξ, όπου πέρασε τα οκτώ από τα συνολικά δέκα χρόνια της καριέρας του και κατέγραψε 225 εμφανίσεις, σκοράροντας 162 φορές.
Εικόνα


Jan
Everse – 1977

Στη σύντομη καριέρα του, αφού αναγκάστηκε να αποσυρθεί μόλις στα 26 του χρόνια, αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν στη Φέγενορντ (1973-77) και τρεις στον Άγιαξ (1977-80). Ο δύο φορές διεθνής με την Ολλανδία αριστερός μπακ, γεννήθηκε στο Ρότερνταμ και γαλουχήθηκε στις ακαδημίες της Φέγενορντ, ενώ αποτέλεσε βασικό στέλεχος σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας, όταν κατέκτησε το Κύπελλο UEFA το 1974!

Παρότι από την ημέρα που τελείωσε την καριέρα του, ασχολείται με την προπονητική, δεν έχει αναλάβει ακόμη κανένα πόστο στις δύο ομάδες που πέρασε ολόκληρη την καριέρα του.

Arnold Scholten – 1995

Ακολουθώντας τα βήματα του ανθρώπου που άνοιξε τον δρόμο προς το Άμστερνταμ, του Henk Groot, ο Scholten ήρθε από τον Άγιαξ στη Φέγενορντ και αποχώρησε μετά από πέντε σεζόν για να επιστρέψει στον Αίαντα.

Ο Ολλανδός αμυντικός μέσος συνέβαλε τα μέγιστα και στις δύο ομάδες, αφού υπήρξε μέλος της Φέγενορντ που κατέκτησε τέσσερα συνεχόμενα Κύπελλα Ολλανδίας από το 1991 ως το 1995, ενώ με τον Άγιαξ έφτασε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Super Cup το 1995, αλλά και του Διηπειρωτικού της ίδιας χρονιάς.

Όπως φάνηκε, η ομάδα του Ρότερνταμ δεν του κράτησε κακία για την μετακίνηση του στον Άγιαξ, αφού από τον Σεπτέμβριο του 2017 εργάζεται ως βοηθός προπονητή στις ομάδες υποδομής της Φέγενορντ.
Εικόνα

Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση του Wim Jansen, ο οποίος παρότι δεν έκανε άμεσα το συγκεκριμένο δρομολόγιο, γνώρισε τις συνέπειές του. Αποτέλεσε προϊόν των ακαδημιών της Φέγενορντ, ωστόσο μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τις ΗΠΑ, επέστρεψε το καλοκαίρι του 1980 στην Ολλανδία για λογαριασμό του Άγιαξ.

Το ντεμπούτο του Ολλανδού αμυντικού μέσου με τον Αίαντα έμελλε να είναι απέναντι στην ομάδα στην οποία γαλουχήθηκε και για τους οπαδούς της η επιστροφή αυτή δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμη. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, δέχτηκε μία χιονόμπαλα στο μάτι, που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από το γήπεδο για να δεχθεί τις πρώτες βοήθειες.
Εικόνα

Πλέον, φαίνεται πως όλα είναι περασμένα-ξεχασμένα για τις δύο πλευρές. Ο Jansen διετέλεσε υπηρεσιακός τεχνικός και βοηθός προπονητή σε πολλές χρονικές περιόδους από το 1983 που αποσύρθηκε ως σήμερα, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως αποτελεί έναν πιστό στρατιώτη της ομάδας.

Σήμερα αποτελεί τον γενικό συντονιστή των ακαδημιών της Φέγενορντ και μένει να φανεί, ποιον από τους δρόμους που χάραξαν οι προαναφερθέντες θα ακολουθήσει η σχέση του Στίβεν Μπέργκχαους με την ομάδα την οποία υπηρέτησε για πέντε ολόκληρα χρόνια, αλλά αποχωρίστηκε για να μεταβεί στον μεγάλο «εχθρό».


Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0