Πρόσωπα

Οι σταρ του αθλητισμού δεν φοβούνται να μιλήσουν για την ψυχική υγεία τους

Οι σταρ του αθλητισμού δεν φοβούνται να μιλήσουν για την ψυχική υγεία τους
Στην ολοένα και αυξανόμενη λίστα των αθλητών/αθλητριών που μοιράζονται δημόσια την διαταραχή της ψυχικής τους υγείας, ήρθε να προστεθεί η πρωταθλήτρια ΝΒΑ, Elizabeth Cambage.
Η Αυστραλιανή μπασκετμπολίστρια του WNBA, Elizabeth Cambage (ύψους 203εκ.), αποφάσισε να μην λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνεςκαι να μιλήσει ανοιχτά για τα θέματα τα οποίατην ταλαιπωρούν, κρίσεις πανικού και γενικότερα ψυχικά προβλήματα.

Η περσινή MVP του WNBA μεταξύ άλλων είπε:
«Δεν είναι μυστικό πως έχω ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν με την ψυχική μου υγεία και ανησυχούσα να μπω σε μια «φούσκα» χωρίς οικογένεια, φίλους, φιλάθλους και καμία στήριξη πέρα από της ομάδας μου. Αυτό με τρομάζει. Τον τελευταίο μήνα είχα κρίσεις πανικού, δεν κοιμόμουν και δεν έτρωγα καλά».
111_2.jpg
Το θάρρος της γνώμης του Μπρόκχοφ
Γεγονός το οποίο προηγήθηκε απο αυτό της Cambage, όμως, ήταν αυτό του συμπατριώτη της Μπρόκχοφ.
 -επίσης- Αυστραλός μπασκετμπολίστας, Ράιαν Μπρόκχοφστις αρχές Ιουλίου, αποσύρθηκε και εκείνος αναφέροντας παρόμοιους λόγουςμε την Cambage.

Ράιαν ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Για να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, πρέπει να έχω ψυχική και σωματική υγεία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Η ψυχική μου υγεία είναι κάτι με το οποίο έχω αγωνιστεί πολύ καιρό σκληρά. Η ομάδα με χρειάζεται, αλλά εγώ δεν μπορώ να αποδώσω στα μέγιστα και θα είμαι εντάξει με την συνείδηση μου. Ξέρω ότι ο προπονητής (Μπρίαν Γκόρτζιαν) και η ομάδα μπορούν να φέρουν το χρυσό μετάλλιο στο… σπίτι, αλλά εγώ θα τους υποστηρίζω από το σπίτι μου».

Αυτά ήταν τα λόγια του Αυστραλού ο οποίος δεν κρύφθηκε και κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει ένα βήμα πίσω για το συμφέρον όλων. Ούτε την ομάδα της εθνικής θα βοηθούσε ο Μπόρκχοφ, μα κυρίως για τον ίδιο τον αθλητή που βιώνει ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα.

Η απάνθρωπη αντιμετώπιση στην Οσάκα
Εξίσου πρόσφατο γεγονός είναι αυτό της διάσημης τενίστριας Ναόμι Οσάκα. Η Γιαπωνέζα αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το Ρολάν Γκαρός.

Η απόφαση αυτή, δεν ήταν αποκλειστικά της τενίστριας, αφού η ίδια δήλωσε πως δεν μπορεί να λαμβάνει μέρος σε συνεντεύξεις τύπου, επικαλούμενη την ψυχική της ηρεμία. Οι διοργανωτές της επέβαλαν πρόστιμο 15.000$, παρά το γεγονός πως η αθλήτρια επικαλέστηκε ιατρικόλόγο για αυτή της την ενέργεια. Σε συνέχεια της δικής της αποκάλυψης, η Γιαπωνέζα ανέφερε πως από το 2018 αντιμετωπίζει το ζήτημα της κατάθλιψης και η συζήτηση με τους δημοσιογράφους επιδεινώνει την κατάσταση της.

Παρόλη την παράλογη απόφαση των 
Γάλλων, οι διοργανωτές των τεσσάρων Grand Slam εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία «απένειμαν» επαίνουςστην Οσάκα και κατέκριναν την συγκεκριμένη τιμωρία.
Σε καμία περίπτωση η αντιμετώπιση αυτή από ένα τόσο μεγάλο τουρνουά όπως το Ρολάν Γκαρός δεν είναι αποδεκτή. Κάθε άλλο μάλιστα είναι απόλυτα κατακριτέο. Οι αθλητές είναι άνθρωποι και όχι μηχανές, έχουν συναισθήματα και απαγορεύεται να γίνονται έρμαια του εκάστοτε διοργανωτή.

Ας μην λησμονούμε 
επίσης τις περιπτώσεις του Michael Phelpsτου DeMar DeRozan και Kevin Love.

O Αμερικανός πολυνίκης σε Ολυμπιακούς Αγώνες κολυμβητής 
MichaelPhelps είχε μιλήσει ανοικτά για την κατάθλιψη που τον διακατέχει και πως δεν μπορεί να την αποχωριστεί. Σε πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του είχε αναφέρει πως όλοι, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου το 2016, διέγραψαν αυτό το γεγονός και θεώρησαν πως όλα πλέον στην ζωή του θρύλου της κολύμβησης είναι ρόδινα. Λανθασμένα πορίσματα. Ο Φελπς ακόμα βασανίζεται με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο μπασκετμπολίστας των San Antonio SpursDeMarDeRozan πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και για προσωπικούς λόγους όταν αποφάσισε και αυτός να εκφράσει ανοιχτά το προσωπικό του πρόβλημα. Ηαποκάλυψη του το 2018 μέσω ενός Tweet, εξομολογούσετον δικό του Γολγοθά. Με λίγα λόγια και απλά, είπε: «αυτή η κατάθλιψη παίρνει τα πάντα από εμένα».


Την αρχή στο συγκεκριμένο θέμα από τους αθλητές του ΝΒΑ είχε κάνει ο Kevin Love. Ο Αμερικάνος άσσος των Cavaliers είχε μιλήσει για την μάχη που δίνει με την κατάθλιψη, καθώς επίσης και για τις αυτοκτονικές του τάσεις.

Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: «Δεν έχω όλες τις απαντήσεις. Τώρα ξεκινώ τη σκληρή δουλειά να γνωρίζω τον εαυτό μου. Για 29 χρόνια, το απέφευγα. Τώρα προσπαθώ να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Να είμαι καλός με τους ανθρώπους στη ζωή μου. Να αντιμετωπίσω αυτά που με κάνουν να αισθάνομαι άβολα και παράλληλα να είμαι ευγνώμων για όλα τα καλά. Προσπαθώ να τα αγκαλιάσω όλα».

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί δεδομένο πως όλοι οι «σταρ» που παρακολουθεί από την τηλεόραση, αφού είναι εξασφαλισμένοι οικονομικά, δεν υπάρχει κάποιος λόγος προς ανησυχία. Η πραγματικότητα όμως πολλές φορές είναι διαφορετική και το σημαντικό, πλέον, είναι ότι τα στερεότυπα αρχίζουν σιγά-σιγά και κατεδαφίζονται από τους ίδιους τους αθλητές-σταρ που δείχνουν τον δρόμο και στους κοινούς θνητούς να μιλήσουν ανοιχτά και να μοιραστούν το πρόβλημά τους.

Γιατί αν κάνεις την αρχή, ο φόβος θα εξολοθρευτεί!

Δημήτρης Φεραδούρος

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0