Πρόσωπα

Τόμας Βάτσλικ: Ένας επαγγελματίας… «διάδοχος» για την εστία του Ολυμπιακού!

Τόμας Βάτσλικ: Ένας επαγγελματίας… «διάδοχος» για την εστία του Ολυμπιακού!

Το EURO 2020 ήταν η επιβεβαίωση και η καριέρα του η επαλήθευση. Ο Ολυμπιακός έκανε δικό του τον Τόμας Βάτσλικ και το «BN Sports» ξετυλίγει το… κουβάρι της καριέρας του!

Σχετικά Άρθρα

«Μπορώ να είμαι ηγέτης, χωρίς να έχω δυνατή φωνή. Απλώς να έχω την ικανότητα προσαρμογής σε μια κατάσταση και να είμαι σε θέση να συνεργαστώ με όλους». Τέσσερα χρόνια πριν, ένας έτοιμος πορτιέρο, ετοιμαζόταν να κάνει το μεγάλο βήμα για το ισπανικό πρωτάθλημα και την Σεβίλλη. Με αυτές τις δηλώσεις, απλά επιβεβαίωνε όσα έβλεπαν στο γήπεδο οι φίλοι του ποδοσφαίρου.

Ο Τόμας Βάτσλικ είναι έτοιμος να προβάρει τα «ερυθρόλευκα» και να αποτελέσει τον διάδοχο του Ζοσέ Σα κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού. Η πρόσφατη παρουσία στο EURO 2020 με την Τσεχία, το ταλέντο να διαδέχεται πορτιέρο και μία μορφή που ανεβάζει επίπεδο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το (άγνωστο) πρόβλημα στην καρδιά…

Ταλέντο ετών 22 γίνεται; Και όμως, ο Τόμας Βάτσλικ κατάφερε να γίνει γνωστός εκείνη την ηλικία. Ήταν η τελευταία εμφάνισή του με την εθνική ομάδα της Τσεχία Κ21 και συμμετείχε στο αντίστοιχο EURO στα γήπεδα της Δανίας. Οι ικανότητες και το ταλέντο του ήταν γνωστά αλλά σε εκείνο το τουρνουά, το έδειξε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο, τότε ποδοσφαιριστής της Βικτόρια Ζίζκοβ, έκανε ένα εντυπωσιακό EURO, με αποτέλεσμα να έρθει στο προσκήνιο ως ένας αρκετά εξελίξιμος πορτιέρο. Για αυτό και αρκετές ομάδες κινήθηκαν δυναμικά για να τον αποκτήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ντε Χράαφσχαπ. Ο ολλανδικός σύλλογος όχι μόνο τον προσέγγισε αλλά έφτασε σε σημείο να του προσφέρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο.

Όλα φαινόντουσαν υπέροχα, μέχρι τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, μόλις τέσσερις μέρες μετά τις τελικές υπογραφές, οι γιατροί των Ολλανδών εντοπίζουν θέμα στην καρδιά. Ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν ήταν κάτι σοβαρό, όμως για τους Ολλανδούς ήταν η αιτία να μην ολοκληρώσουν μία μεταγραφή 300 χιλιάδων ευρώ. Έτσι, ο νεαρός άσος παρέμεινε στη χώρα του.

Ξέρει να γίνεται… διάδοχος!

Η περίπτωσή του είναι ιδιαίτερη. Ο Ολυμπιακός δεν επέλεξε τυχαία τον Τσέχο τερματοφύλακα ως τον αντικαταστάτη του Ζοσέ Σα. Φέρνει έναν πορτιέρο που έχει μάθει να μπαίνει στα γάντια βασικών… συναδέλφων του. Τον χειμώνα του 2012, η Σπάρτα Πράγας βλέπει στο πρόσωπό του, τον κατάλληλο ποδοσφαιριστή για να αντικαταστήσει τον Γιάροσλαβ Μπλάζεκ.

Πρόκειται για τον τερματοφύλακα με τις περισσότερες ανέπαφες εστίες στην ιστορία της κατηγορίας (111 ανέπαφες εστίες) και ο νεαρός Βάτσλικ κλήθηκε να τον αντικαταστήσει. Η επιτυχία φαίνεται 1,5 χρόνο μετά, όταν η Βασιλεία έβγαλε από τα ταμεία της το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Η εν λόγο αγορά, δεν έγινε τυχαία.

Ο Γιαν Ζόμερ τα είχε βρει σε όλα και έμπαινε στο αεροπλάνο για τη γερμανική Γκλάντμπαχ. Η θέση του τερματοφύλακα έμενε ορφανή και ο Τσέχος άσος ήταν έτοιμος να γίνει άξιος διάδοχος και εκεί. Αν και έφευγε για πρώτη φορά από τη χώρα του, η ποιότητα αλλά και η εμπειρία του, δεν του επέτρεψαν να αποτύχει στην Ελβετία. Μέσα σε τέσσερα χρόνια κράτησε 58 φορές ανέπαφη την εστία του σε ένα σύνολο 169 συμμετοχών.

Έτσι, ήρθε η ώρα του επόμενου μεγάλου βήματος. Αυτό της Σεβίλλης. Το κοινό στοιχείο με όλες τις ομάδες του; Ότι αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει τον βασικό τερματοφύλακα των Ανδαλουσιανών. Ο Σέρχιο Ρίκο είχε βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο της Παρί Σεν Ζερμέν και ο ισπανικός σύλλογος προσθέτει στα ταμεία της Βασιλείας έξι εκατ. ευρώ.

Καριέρα… τίτλων!

Ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει να πανηγυρίζει τίτλους. Πρωτάθλημα, κύπελλο και μία ευρωπαϊκή πορεία, είναι τα βασικά συστατικά για μία καλή σεζόν. Έτσι, και οι ποδοσφαιριστές που συνθέτουν το κλαμπ, πρέπει να γνωρίζουν από πρωταθλητισμό. Ο Τόμας Βάτσλικ, είναι η έννοια αυτής της περίπτωσης.

Σε όποια ομάδα και αν πήγε, κατάφερε να πανηγυρίσει έστω ένα τρόπαιο. Ξεκίνησε με πρωτάθλημα και κύπελλο Τσεχίας με Σπάρτα Πράγας, τα οποία ήταν τα πρώτα του στην καριέρα του. Ακολούθησαν τρία σερί πρωταθλήματα Ελβετίας με την Βασιλεία, μαζί με ένα κύπελλο λίγο πριν αποχωρήσει από για την Ισπανία.

Βέβαια, αποκορύφωμα σε αυτή την πορεία, είναι το Europa League με τη Σεβίλλη. Το 2019/20, ο Τσέχος ήταν βασικός και αναντικατάστατο μέλος των Ανδαλουσιανών, μέχρι τον τραυματισμό του κόντρα στην Εϊμπάρ. Στον τελικό με την Ίντερ μπορεί να μην αγωνίστηκε, όμως σε όλη τη σεζόν, ήταν ο άνθρωπος που κράτησε όρθιο τον ισπανικό σύλλογο.

NINTCHDBPICT000658597118.jpg

Πήρε (άξια) τη θέση του ειδώλου του!

Το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού έχει τονίσει δεκάδες φορές, πως όταν ήταν μικρός, το είδωλό του, ήταν ο Πετρ Τσεχ. Ο «θρύλος» των Τσέλσι και Άρσεναλ, ήταν ο λόγος που ο Βάτσλικ αποφάσισε να γίνει τερματοφύλακας. Η πορεία της Τσεχίας στο EURO 2004, ήταν η μεγαλύτερη έμπνευση για τον ίδιο και στη φετινό ευρωπαϊκό τουρνουά, το απέδειξε.

Για πρώτη φορά, η Τσεχία βρισκόταν σε μεγάλη διοργάνωση χωρίς τον Πετρ Τσεχ. Και όμως, ο Τόμας Βάτσλικ κατάφερε να την οδηγήσει μέχρι και τα προημιτελικά, όπου έμεινε εκτός από την Δανία. Ο 32χρονος τερματοφύλακας πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και έδειξε πως ο τραυματισμός στο γόνατο, έχει μείνει στο παρελθόν.

Ο Ολυμπιακός αλλάζει πορτιέρο μετά από τρία ολόκληρα χρόνια με τον πρώτο Τσέχο στην ιστορία του. Ο Ζοσέ Σα κάνει το επόμενο βήμα και ο Τόμας Βάτσλικ είναι έτοιμος να αντικαταστήσει ακόμα έναν βασικό τερματοφύλακα. Να κάνει αυτό που έχει συνηθίσει δηλαδή.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0