Πρόσωπα

Ο Πίκφορντ όπως το ’66 ο Μπανκς: Τέσσερα ματς χωρίς γκολ και ανταπόδοση εμπιστοσύνης στον Σάουθγκεϊτ!

Ο Πίκφορντ όπως το ’66 ο Μπανκς: Τέσσερα ματς χωρίς γκολ και ανταπόδοση εμπιστοσύνης στον Σάουθγκεϊτ!

Ο 27χρονος τερματοφύλακας της εθνικής Αγγλίας «σεληνιάζεται»  στις μεγάλες εθνικές διοργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Πρώτα το 1-0 εναντίον της Κροατίας, μετά το 0-0 εναντίον της Σκωτίας, έπειτα 1-0 εναντίον της Τσεχίας και τώρα 2-0 κόντρα στη Γερμανία. Όπως οι Ιταλοί, έτσι και η Άγγλοι βαδίζουν στα προημιτελικά του EURO 2020 χωρίς να έχουν δεχτεί γκολ και ωστόσο υπήρξε σκληρή κριτική προς τον Γκάρεθ Σάουθγκειτ.

Αν κάποιος παρακολούθησε τη νίκη της Αγγλίας επί της Γερμανίας και συνεπώς πρόκριση στους «8», είναι πιθανό να ξεχώρισε έναν εκ των δύο σκόρερ – Ραχίμ Στέρλιγνκ και Χάρι Κέιν. Ο πρώτος με το χθεσινό, σημείωσε το τρίτο του γκολ στη φετινή διοργάνωση, ενώ ο δεύτερος πανηγύρισε για πρώτη φορά φέτος.

Εκτός από το ποιος σκόραρε, θα πρέπει κανείς να αναλογιστεί το ποιος κατάφερε να κρατήσει το 0. Αυτός δεν είναι άλλος από τον 27χρονο τερματοφύλακα της Έβερτον, Τζόρνταν Πίκφορντ.

0_JS165607270.jpg

Η φετινή ήταν μια πολύ ιδιαίτερη και πολύ κακή χρονιά για τον Πίκφορντ στο Νησί. Τα στατιστικά σε καμία περίπτωση δεν είναι με το μέρος του: έχοντας δεχτεί 42 γκολ σε 33 εμφανίσεις, η φετινή δεν θεωρείται μια ξεχωριστή σεζόν για τον τερματοφύλακα. Όμως ο 27χρονος «πρωταγωνίστησε» φέτος σε ένα περιστατικό που έκλεψε την παράσταση από τις άσχημες εμφανίσεις του.

Αυτό δεν είναι άλλο από την «καρατιά» του εις βάρος του Βίρτζιλ φαν Ντάικ τον περασμένο Οκτώβρη, που είχε ως αποτέλεσμα ο Ολλανδός να υποστεί ρήξη χιαστού, να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν και εννοείται να απουσιάζει από την μεγάλη καλοκαιρινή ποδοσφαιρική εορτή.

Κουβαλώντας λοιπόν στην πλάτη του όλα αυτά και τις πολυάριθμες απειλές που είχε δεχθεί, ο 27χρονος δεν έφτιαξε την βαλίτσα της επιστροφής αλλά εκείνη που θα έπαιρνε στο… EURO.  

Οι συζητήσεις για το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στο τουρνουά ήταν κάτι που απασχολούσε αρκετά τους Άγγλους, όχι όμως τον Σάουθγκειτ. Εκείνος φαινόταν ανένδοτος, έχοντας κατασταλάξει στην επιλογή του αφού ο τραυματισμός του Νικ Πόουπ περίπου έναν μήνα πριν από τη σέντρα του τουρνουά δεν του άφησε περιθώρια.

Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες ο Πίκφορντ άρπαξε την ευκαιρία, εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη του Άγγλου κόουτς και τον δικαίωσε. Από την πρώτη σέντρα του EURO 2020 μέχρι και την χθεσινή αναμέτρηση – δηλαδή τα τέσσερα τελευταία διαδοχικά παιχνίδια – ο 27χρονος έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, ενώ κάθε του εμφάνιση έχει συνοδευτεί από εντυπωσιακές επεμβάσεις.

Το στατιστικό αυτό επαναλήφθηκε τελευταία φορά στο Μουντιάλ του 1966 όταν και οι Άγγλοι είχαν κρατήσει ξανά ανέπαφη την εστία τους για τα πρώτα τέσσερα ματς, με τον Γκόρντον Μπανκς κάτω από τα δοκάρια (στις αναμετρήσεις με Ουρουγουάη, Μεξικό, Γαλλία και Αργεντινή). Φυσικά εκείνη ήταν η χρονιά που η Αγγλία κατέκτησε τον κόσμο με το 4-2 του τελικού κόντρα στη Δυτική Γερμανία στο Wembley.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει ξεχωρίσει σε μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Το 2018 ο Σάουθγκειτ εμπιστεύτηκε για ακόμη μία φορά τις ικανότητες του τερματοφύλακα της Έβερτον και βγήκε δικαιωμένος.

Οι Άγγλοι τότε κατάφεραν να φτάσουν στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Πίκφορντ να πρωταγωνιστεί σε μια από τις καλύτερες φάσεις. Συγκεκριμένα ο 27χρονος πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη απόκρουση σε όλο το τουρνουά στο ματς κόντρα στην Κολομβία (1-1, πεν. 3-4) για τη φάση των «16».

TELEMMGLPICT000168338831-xlarge_trans_NvBQzQNjv4Bqt671WbH42S1Cgh7qkP2gbderf1OUIQbkLNZg14NSxwU.jpeg

Σίγουρα η κριτική που έχει δεχθεί δεν είναι αναίτια. Επίσης η σεζόν που πέρασε δεν ήταν η καλύτερη για τον Άγγλο. Όμως οι μεγάλες εθνικές διοργανώσεις είναι – μεταξύ άλλων – μια πολύ καλή ευκαιρία προκειμένου να αναδειχθούν παίκτες. Και ο Τζόρνταν Πίκφορντ αποτελεί σίγουρα μια τέτοια περίπτωση!

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0