Πρόσωπα

Τζαβέλλας: Ένα «πολυεργαλείο» για το κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ

Τζαβέλλας: Ένα «πολυεργαλείο» για το κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ

Ο Γιώργος Τζαβέλλας ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα από την ΑΕΚ και το «BN Sports» αναλύει την καριέρα του έμπειρου στόπερ και τι μπορεί να προσφέρει στην «Ένωση».

Ξεκίνησε την καριέρα του ως αριστερό μπακ, αλλά έχει καταλήξει να αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια ως στόπερ. Και μάλιστα με το να είναι στα πλάνα των προπονητών του βασικός και αναντικατάστατος.

Ο 33χρονος Γιώργος Τζαβέλλας δεν ρώτησε ποτέ «γιατί;», διότι πάντα ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει το πλάνο του προπονητή. Η ΑΕΚ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (30/6) τη συμφωνία μαζί του, με τον Μιλόγιεβιτς να ξέρει πως δεν εντάσσει στο ρόστερ του ακόμα έναν ποδοσφαιριστή, αλλά ένα… «πολυεργαλείο».

Το «BN Sports» αναλύει γιατί η συγκεκριμένη επιλογή είναι μια «win-win» κατάσταση, η οποία αναμένεται βεβαίως να επαληθευτεί και στον αγωνιστικό χώρο…

19.03.2011, Fussball, 1. BL, Eintracht Frankfurt - FC St. Pauli.Theofanis Gekas (li., Frankfurt) bejubelt sein Tor zum 1:0. re.: Georgios Tzavellas .Foto: Heiko Rhode, Bad Homburg. ***WWW.FOTO-RHODE.DE***  Heiko RhodeSport- und PressefotografieAuf dem Teich 261352 Bad HomburgTel. 06172/488828Mobil 0172/6703266Fax 06172/943870Honorar zzgl. 7% Ust. / Taunussparkasse Bad Homburg / BLZ 51250000 / Konto 1902130 / Belegexemplar erbetenFON 0172-6703266 A

Φρανκφούρτη μέσω… Νέας Σμύρνης

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα της καριέρας του ο Τζαβέλλας τα πραγματοποίησε στην Κέρκυρα. Η παρουσία του στους «Φαίακες» (25 εμφανίσεις, 3 γκολ σε 1.498’) έκαναν τον Πανιώνιο να τον εντάξει στο ρόστερ του με συνοπτικές διαδικασίες.

Η διετία (2008-10) στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, όπου σημείωσε -αγωνιζόμενος ως αριστερός οπισθοφύλακας- σε 47 αγώνες με 2 γκολ και 10 ασίστ δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον (όπως ήταν φυσιολογικό) μόνο ελληνικών ομάδων, αλλά και συλλόγων του εξωτερικού. Και να προσθέσουμε και ότι εκείνη τη σεζόν έκανε και το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας του Ότο Ρεχάγκελ κόντρα στην Ουκρανία στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010.

Μόνο μια, όμως, εξ’αυτών μπορούσε να αποσπάσει την υπογραφή του. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Μάλιστα, ο τότε προπονητής της (σ.σ. και μετέπειτα της Εθνικής μας ομάδας), Michael Skibbe είχε δηλώσει για τον Γιώργο Τζαβέλλα: «Προτιμήσαμε να ενισχυθούμε στη συγκεκριμένη θέση όχι με έναν έμπειρο παίκτη, όπως ο Φάνης Γκέκας, αλλά με έναν νεαρό και εξελίξιμο. Για μας είναι θετικό που δεν θα πάει στο Μουντιάλ, γιατί έτσι θα βρίσκεται μαζί μας από την αρχή της προετοιμασίας για την επόμενη περίοδο».

Ο Πανιώνιος έβαλε στο ταμείο του 950.000 ευρώ, ενώ 250.000 ευρώ πήρε η Κέρκυρα, η οποία είχε βάλει 20% ποσοστό μεταπώλησης στη μεταγραφική συμφωνία με τους Νεοσμυρνιώτες.

monaco_tzavellas_1.jpg

Πριγκιπάτο και… επιστροφή στην Ελλάδα

Η πρώτη σεζόν του Τζαβέλλα στην Φρανκφούρτη ήταν καλή, καθώς ξεκίνησε βασικός με τους «αετούς», οι οποίοι τερμάτισαν στην 17η θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκαν, ενώ το πρώτο του γκολ στα χρώματα της Άιντραχτ, έμελλε να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου το 2011 νίκησε τον Νόιερ από τα 77 μέτρα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Σάλκε, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό ρεκόρ, καθώς το γκολ του ήταν το μακρινότερο στην ιστορία της Bundesliga.

Ωστόσο, τα πράγματα για τον Τζαβέλλα δεν εξελίχθηκαν όπως άρχισαν. Στις 8 Απριλίου σε έναν αγώνα με τη Βέρντερ Βρέμης τραυματίστηκε, έλλειψε για το υπόλοιπο της σεζόν και συνεπώς την ερχόμενη χρονιά έχασε… πόντους στο προπονητικό επιτελείο που ήδη είχε αλλάξει (σ.σ. ο Christoph Daum που αντικατέστησε τον Michael Skibbe αντικαταστάθηκε από τον Christoph Daum), ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί κι ένα επεισόδιο στην προπόνηση με τον Μάικ Φραντζ.

Ο Τζαβέλλας είχε εκφράσει στη διοίκηση της Άιντραχτ πως θέλει να αποχωρήσει και αυτό πραγματικά συνέβη μετά από 30 αγώνες, 2 γκολ και 4 ασίστ. Επόμενος σταθμός του; Το Πριγκιπάτο του Μονακό και η ομώνυμη ομάδα, με τον Κλαούντιο Ρανιέρι να τον θέλει και να τον αποκτά, την περίοδο που οι Μονεγάσκοι αγωνίζονταν στην Ligue 2.

Η «γεμάτη» του σεζόν με 41 εμφανίσεις, 3 γκολ και 7 ασίστ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ που τον έφερε και πάλι στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2013, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» τον κράτησε από το 2013 έως και το 2017, καταγράφοντας 116 εμφανίσεις, 6 γκολ και 6 ασίστ σε 9.052’ και δεδομένα αποτέλεσε έναν παίκτη «κλειδί» για εκείνη την τετραετία.

tzavellas-alanya_1.jpg

Ηγέτης στην Τουρκία και δρομολόγιο για Αθήνα!

Στις 21 Ιανουαρίου του 2017 και στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο ανακοινώθηκε επίσημα από την Τουρκική Αλάνιασπορ. Ήδη από τα χρόνια που βρέθηκε στην «Τούμπα», είχε χρειαστεί να αγωνιστεί στη θέση του στόπερ και μάλιστα με επιτυχία, ωστόσο καθιερώθηκε επίσημα στην Τουρκία.

Έπαιξε σε 140 παιχνίδια με την Αλάνιασπορ, φτάνοντας σε σημείο να αγωνιστεί στα περισσότερα της καριέρας του, ενώ σημείωσε και 7 γκολ και 3 ασίστ. Έγινε ηγέτης της ομάδας, πανηγύρισε αρκετές νίκες και η αποχώρηση του στεναχώρησε αρκετούς στον σύλλογο τόσο στο κομμάτι των υποστηρικτών όσο και στο διοικητικό.

Ο Τζαβέλλας επέστρεψε πλέον για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, αλλά θα αγωνιστεί στον άλλον «Δικέφαλο» της χώρας, την ΑΕΚ.

tzavellas-ethniki_1.jpg

Τι κερδίζει από την προσθήκη του

Με τη μεταγραφή του Τζαβέλλα η ΑΕΚ προσθέτει στην ενδεκάδα της έναν παίκτη με πολλά αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Αφενός παίζει σημαντικό ρόλο πως έχει τη δυνατότητα να καλύψει αρκετές θέσεις στην άμυνα και σε διαφορετικούς σχηματισμούς.

Έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία τόσο ως αριστερός μπακ όσο και ως αριστερός στόπερ στο 3-5-2, αλλά και ως κεντρικός αμυντικός. Αφετέρου πρόκειται για μια ισχυρή προσωπικότητα που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και ηγέτη της «Ένωσης». Αυτό, το κατάφερε άλλωστε σε πολλές ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξέρει απέξω και ανακατωτά την ελληνική πραγματικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η συγκεκριμένη μεταγραφή είναι μια «win-win» κατάσταση, διότι και ο 33χρονος αμυντικός ήθελε να επαναπατριστεί. Το όνομα του έπαιξε και το στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού, ωστόσο όπως φάνηκε ρεαλιστικά η «Ένωση» ήταν εκείνη που είχε το ξεκάθαρο προβάδισμα.

Ο Τζαβέλλας έρχεται στην ΑΕΚ να προσδώσει εμπειρία, ποιότητα σε έναν τομέα όπως είναι αυτός της άμυνας, ο οποίος αποτέλεσε το μεγαλύτερο μειονέκτημα της σεζόν που μας πέρασε. Όλα αυτά βεβαίως μένουν να φανούν στον «καθρέπτη» και αυτός είναι ο αγωνιστικός χώρος. 

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0