Πρόσωπα

Μανέ: «Ένας υπέροχος άνθρωπος»

Μανέ: «Ένας υπέροχος άνθρωπος»
Ο Σαντιό Μανέ, ο οποίος πριν από 5 χρόνια μετακόμισε - σε μία κίνηση που του άλλαξε τη ζωή - από τη Σαουθάμπτον στη Λίβερπουλ, μας δείχνει με πράξεις πως δεν είναι απλά ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, αλλά διαθέτει μια «χρυσή» καρδιά που νοιάζεται για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
«Αν ανήκετε στο τυχερό 1% του πλανήτη, τότε οφείλετε στην υπόλοιπη ανθρωπότητα να σκεφτείτε για το άλλο 99%». Αυτά ήταν τα λόγια του Ουόρεν Μπάφετ προς το 1% των ανθρώπων οι οποίοι κατέχουν το μισό πλούτο όλου του κόσμου. Με αυτή τη λογική κινείται ο Σαντιό Μανέ, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι του έτσι ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλο ταλέντο, αλλά ακόμα μεγαλύτερη καρδιά...

Η τελευταία δωρεά του Μανέ αφορούσε τη χρηματοδότηση ύψους 520.000 ευρώ για την κατασκευή ενός νοσοκομείου στη γενέτειρά του, Μπαμπάλι της Σενεγάλης. Στο συγκεκριμένο χωριό δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο, οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την τεράστια συνεισφορά της κίνησης του άσου της Λίβερπουλ.

Αυτή φυσικά δεν είναι η μόνη δωρεά που έχει κάνει ο Μανέ με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους. Έχει δώσει 300.000 ευρώ για ένα νέο σχολείο στο ίδιο χωριό της Σενεγάλης. Μάλιστα βοηθάει τους ντόπιους ενισχύοντάς τους οικονομικά και χαρίζει φανέλες της Λίβερπουλ σε παιδιά της περιοχής. Σημαντική πράξη αλληλεγγύης αποτελεί η δωρεά 45.000 ευρώ στις αρχές υγείας της Σενεγάλης με σκοπό την καταπολέμηση του κορονοϊού.

«Το ποδόσφαιρο είναι η δουλειά μου, αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι σημαντικό να βοηθάς τους ανθρώπους και να δείχνεις μια καλή εικόνα. Δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ για αυτά που κάνω, αλλά είναι πολύ σημαντικά για εμένα. Βλέπω τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να τους βοηθήσουμε. Μερικά χωριά στην Αφρική είναι ξεχασμένα, οπότε θέλω να βοηθήσω».
Ο Σενεγαλέζος σουπερστάρ και φιλάνθρωπος έγινε πρεσβευτής της οργάνωσης «Right to Play» με σκοπό την προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών. Κάθε παιδί πρέπει αν έχει το δικαίωμα στο όνειρο, όπως ο Μανέ κατάφερε από ένα χωριό της Σενεγάλης να βρίσκεται στο Άνφιλντ.



Ο τρόπος σκέψης του Μανέ είναι διαφορετικός από την πλειοψηφία των ανθρώπων που καταφέρνουν να έχουν μεγάλη οικονομική άνεση: «Γιατί να θέλω δέκα Ferrari, 20 ρολόγια με διαμάντια ή δύο αεροπλάνα; Τι θα προσφέρουν αυτά τα αντικείμενα σε μένα και τον κόσμο; Κάποτε πεινούσα και έπρεπε να παλέψω για να επιβιώσω. Έπαιζα ποδόσφαιρο ξυπόλητος και δεν είχα τη δυνατότητα να μορφωθώ, αλλά σήμερα χάρη σε αυτά που μου δίνει το ποδόσφαιρο μπορώ να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου».
Εκτός από τις μεγάλες συνεισφορές του Μανέ, υπάρχουν και μικρότερες στιγμές στη ζωή του που μας δείχνουν το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου. Μια από αυτές της στιγμές είναι η αφιέρωση γκολ στον παππού ενός οπαδού της Λίβερπουλ που του είχε ζητήσει τον συγκεκριμένο πανηγυρισμό.
Αλήθεια πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα στον κόσμο που ζούμε αν είχαμε περισσότερους «Μανέ»; Όπως είχε αναφέρει ο Ρόναλντ Ρήγκαν: «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους, αλλά όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν κάποιον». Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Σαντιό Μανέ βοηθάει πολλούς και εμείς τον ευχαριστούμε γιατί είναι ένας υπέροχος άνθρωπος.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0