Πρόσωπα

Ζοσέ Σα: Ο 18ος της εποχής Μαρινάκη που αφήνει τα ερυθρόλευκα για το όνειρο της Αγγλίας

Ζοσέ Σα: Ο 18ος της εποχής Μαρινάκη που αφήνει τα ερυθρόλευκα για το όνειρο της Αγγλίας

Έπειτα από μία επιτυχημένη τριετία στον Ολυμπιακό, ο Ζοσέ Σα παίρνει τον δρόμο για το Νησί και τη Γούλβς, ακολουθώντας πιστά τα βήματα άλλων 17 ποδοσφαιριστών από το 2010…

Σχετικά Άρθρα

16 Αυγούστου 2010. Λίγους μήνες μετά την μεταβίβαση των μετοχών του Ολυμπιακού από τον Σωκράτη Κόκκαλη, στον Βαγγέλη Μαρινάκη, έρχεται και η πρώτη πώληση ποδοσφαιριστή σε ομάδα της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, ο Ματ Ντάρμπισιρ παραχωρείται δανεικός με οψιόν αγοράς στη Μπέρμπιγχαμ και μία μεγάλη λίστα πωλήσεων, έχει ξεκινήσει να γράφεται.

Έχουν περάσει λίγα 24ωρα από την ανακοίνωση του Ζοσέ Σα στη Γουλβς έναντι του ποσού των 12 εκατ. ευρώ. Μία πώληση που έρχεται να προστεθεί κάτω από άλλα 17 ονόματα, τα οποία, επί εποχή Μαρινάκη, έκαναν το επόμενο βήμα για τον «μαγικό» κόσμο του Νησιού. Το «BNSports» σας τους θυμίζει και σας παρουσιάζει τι πέτυχαν…

Η ελληνική… αποικία!

Μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια, δεν έχουν πάρει μεταγραφή μόνο ξένοι ποδοσφαιριστές αλλά και Έλληνες. Συγκεκριμένα, ο Κώστας Μήτρογλου έκανε την αρχή, τον χειμώνα του 2014, όταν η Φούλαμ δαπάνησε συνολικά 15,2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Ήταν, μάλιστα, η ακριβότερη πώληση Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ιστορία, άσχετα με το τι ακολούθησε. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως ο αγγλικός σύλλογος επέλεξε τον διεθνή φορ αντί του Αντουάν Γκριεζμάν.

BophNxtIQAAwCym.jpg

Στην συνέχεια, Στέφανος Καπίνο, Παναγιώτης Ταχτσίδης και Ανδρέας Μπουχαλάκης πήραν τον δρόμο για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Αμφότεροι, πήραν λεπτά συμμετοχής στον αγγλικό σύλλογο και στη συνέχεια συνέχισαν την καριέρα τους σε άλλες ομάδες του εξωτερικού.

Τέλος, η τελευταία μετακίνηση Έλληνα στο Νησί, είναι του Κώστα Τσιμίκα. Η Λίβερπουλ έψαχνε έναν ποδοσφαιριστή για μπακ-απ του Άντριου Ρόμπερτσον και με 13,5 εκατ. ευρώ, έκανε δικό της τον διεθνή μπακ. Μία μεταγραφή που είχε ταρακουνήσει τα μεταγραφικά νερά της Ευρώπης, αφού ο ποδοσφαιριστής αποτελούσε πόθο των «κόκκινων».

E4abPLuWYAoINWD.jpg

Το κεφάλαιο Νότιγχαμ Φόρεστ…

Από το 2017, εκτός από τον Ολυμπιακό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μετοχές και στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο ιστορικός σύλλογος συμμετέχει στη Championship και έχει πραγματοποιήσει αρκετά deal με τους «ερυθρόλευκους». Εκτός από τη μετακίνηση των τριών Ελλήνων, έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα τέσσερις πωλήσεις.

CLp7yT4WoAA_l3D.jpg

Αρχικά, το Αλγερινό δίδυμο Ραφίκ Τζεμπούρ και Τζαμέλ Αμπτούν, έγιναν οι πρώτοι που μετακινήθηκαν στους «tricky trees». Μάλιστα, το ποσό και για τους δύο, άγγιζε τα πέντε εκατ. ευρώ ενώ τρία χρόνια αργότερα, το ίδιο δρομολόγιο έκανε ως δανεικός και ο Παϊτίμ Κασάμι.

Τελευταία συμφωνία των δύο πλευρών, ήταν με τον Καφού, ο οποίος έγινε ανταλλαγή με τον Τιάγκο Σίλβα το περασμένο καλοκαίρι ενώ στην Αγγλία μετέβει και ο Άνχελ Γκερέρο. Ο Βραζιλιάνος μέσος, μάλιστα, από αυτή τη μεταγραφή πήρε ακόμα περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Όπως, άλλωστε και οι προηγούμενοι της λίστας.

Οι επιτυχημένοι και οι… μη!

Όπως είναι λογικό, δεν γίνεται και οι 17 μεταγραφές να βγουν πετυχημένες. Άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι και κάποιοι απλώς δικαιολόγησαν τα… λεφτά τους. Αναμφίβολα, εκείνος που διατήρησε το υψηλό επίπεδο, ήταν ο Λούκα Μιλιβόγιεβιτς. Ο Σέρβος χαφ ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, στον 21ο αιώνα.

Για αυτό και η Κρίσταλ Πάλας δαπάνησε ένα ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Ο Σέρβος άσος, όχι απλώς καθιερώθηκε στη Premier League αλλά έγινε και ο αρχηγός των «αετών». Μέχρι τώρα, έχει καταγράψει 157 συμμετοχές με απολογισμό 28 γκολ και 6 ασίστ, δείγμα της τεράστιας προσφοράς του εντός των τεσσάρων γραμμών.

Ο Κέβιν Μιραλάς ξεκίνησε δυναμικά με την Έβερτον, όμως στην πορεία είδε τη θέση βασικού να χάνεται σιγά-σιγά. Το ίδιο συνέβη και με τον Άρθουρ Μαζουάκου. Ο νεαρός μπακ αποκτήθηκε από τη Γουέστ Χαμ το καλοκαίρι του 2016 και αυτή την στιγμή, παραμένει ως μία υπολογίσιμη μονάδα στο ρόστερ, αλλά όχι σαν αυτή των πρώτων μηνών.

Ειδική περίπτωση αποτελεί και ο Ντάνιελ Ποντένσε. Ο βραχύσωμος εξτρέμ, καθήλωνε τους οπαδούς του Ολυμπιακού με τις ντρίμπλες του και έκανε τη Γουλβς να βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 20 εκατ. ευρώ (!) και μάλιστα, τον Γενάρη. Έπειτα από 1,5 σεζόν, μετράει τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ σε 38 συμμετοχές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μετά τη φυγή του Νούνο Εσπίριτο Σάντο.

Αυτά μπορεί να προσφέρει ο Σα στη Γουλβς…

Η πορτογαλική αποικία της Γουλβς, δεν γινόταν να μην επηρεάσει τον Ολυμπιακό. Η αρχή έγινε με τον Ποντένσε και ο Ζοσέ Σα φαίνεται πως θα είναι ο δεύτερος που κάνει αυτό το δρομολόγιο. Αυτή τη φορά είναι διαφορετικό όμως. Ο 28χρονος πορτιέρο μετακομίζει στο Νησί για να καλύψει το κενό του συμπατριώτη του, Ρουί Πατρίτσιο.

Ο διεθνής άσος έκλεισε στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο έναντι 10 εκατ. ευρώ και ο Σα θα είναι ο αντικαταστάτης του για τη βασική εντεκάδα. Φυσικά, αυτή διαδοχή, θυμίζει λίγο και την Εθνική Πορτογαλίας. Ο Φερνάντο Σάντος έχει μεγάλη εκτίμηση στον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και δεν θα είναι έκπληξη, άμα τον δούμε να μπαίνει στα γάντια του 33χρονου άσου.

Από εκεί και πέρα, οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τον Ολυμπιακό είναι πολλές. Ουσιαστικά, είναι αρκετές για να σταθεί σε ένα επίπεδο της Premier League. Η ηλικία του επίσης, είναι εξαιρετική για να κάνει το επόμενο βήμα. Να θυμίσουμε πως σε 124 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, έχει κρατήσει το μηδέν σε 62 από αυτές.

Μπορεί μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου να υπάρξει και άλλη μετακίνηση από τον Ολυμπιακό στην Αγγλία. Είτε στη Νότιγχαμ Φόρεστ, είτε ενός εκ των Ρουμπέν Σεμέδο και Μαντί Καμαρά. Προς το παρόν, ο Ζοσέ Σα είναι ο τελευταίος που έχει κάνει αυτό το δρομολόγιο και ο 18ος συνολικά στην εποχή του Μαρινάκη.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0