Πρόσωπα

Λιονέλ Μέσι: Ο Αργεντινός «Μεσσίας», ο GOAT γίνεται 34 ετών!

Λιονέλ Μέσι: Ο Αργεντινός «Μεσσίας», ο GOAT γίνεται 34 ετών!

Ο Λιονέλ Μέσι γεννιέται μία μέρα σαν και σήμερα το 1987, αλλάζοντας την ιστορία της Μπαρτσελόνα, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Σχετικά Άρθρα

Η ημέρα γέννησης του Λιονέλ Μέσι, αποτελεί γιορτή για το ποδόσφαιρο. Ο «ψύλλος» του Ροσάριο, κλείνει 34 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς στην ιστορία του αθλήματος. Με χαρακτηριστικά θεού και θνητού, παρουσιάζεται άλλοτε να χάνεται μέσα στις αντίπαλες άμυνες, στέλνοντας την μπάλα ξαφνικά στα δίχτυα, κι άλλοτε να κλαίει σαν μικρό παιδί για κάποια επίπονη αποτυχία.

Το ίδιο μικρό παιδί που ξεκινά με όνειρα, αλλά και εμπόδια από τη φτωχική Νιούελς και καταλήγει να μπαίνει, πλέον, στη συζήτηση για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

Η αρχή των πάντων

Τα έξι χρόνια παρουσίας στις ακαδημίες της Νιούελς ήταν αρκετά για να προϊδεάσουν την ποδοσφαιρική κοινότητα πως πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό. Ένα ταλέντο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πλαίσια του όρου. Με μέσο όρο 100 γκολ ανά σεζόν, πώς θα μπορούσε αλλιώς;

Τα εμπόδια δεν απουσίασαν. Χαρακτηριστικό αποτελεί το πρόβλημα ανάπτυξης που είχε και ανάγκασε έναν πιτσιρικά σε συνεχείς ενέσεις αυξητικής ορμόνης. Θεραπεία, όμως, ακριβή και το γεγονός πως η Νιούελς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει, άνοιξε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής του: την Μπαρτσελόνα.

Ο κοινός παρονομαστής με τον Μαραντόνα και η ατάκα του Τσάρλι Ρεσάκ

Ο άνθρωπος-κλειδί στη μετακίνηση του Μέσι στην Μπαρτσελόνα, ήταν ο ίδιος που έφερε τον Μαραντόνα στη Βαρκελώνη το 1982: ο Τζουζέπ Μαρία Μινγκέγια. Από τις πρώτες του επαφές στα δοκιμαστικά που υπεβλήθη δεν άφησε περιθώρια.

«Cojones! Πρέπει να υπογράψει τώρα αναφώνησε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, Τσάρλι Ρεσάκ, βλέποντας τον Μέσι να ζαλίζει αντιπάλους κατά τρία χρόνια μεγαλύτερούς του. Με τον τρόπο αυτό, στις 2 Οκτωβρίου του 2000, μία ημερομηνία-σταθμό για την ιστορία της Μπαρτσελόνα, ο Λιονέλ Μέσι εντάσσεται στις τάξεις της, ακόμη κι αν το συμβόλαιο έρχεται μήνες μετά, σε μία θρυλική -πλέον- χαρτοπετσέτα.

Πορεία χωρίς να παρεκκλίνει από τις πρώτες αρετές

«Άριστη ικανότητα στην ντρίμπλα, πολύ γρήγορος με τη μπάλα στα πόδια, χαμηλό κέντρο βάρους που του επιτρέπει να έχει τέλεια ισορροπία όταν τρέχει, διαθέτει φοβερή τεχνική, έχει τρομερή έκρηξη, βλέπει εστία με ευκολία, είναι γκολτζής, έξυπνος και με γρήγορες αντιδράσεις».  Αυτά περιλάμβανε εν ολίγοις η έκθεση που σχηματίστηκε προς τον νεαρό τότε Λιονέλ Μέσι και ο ίδιος, καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας τους δεν διέψευσε τους σκάουτερ στιγμή.

Από το επίσημο ντεμπούτο του στις 16/10/2004 απέναντι στην Εσπανιόλ, μέχρι και σήμερα, αυτό το προφίλ που σκιαγράφησαν οι άνθρωποι των «μπλαουγκράνα» για τον 13χρονο πιτσιρικά, είναι αρκετό για να να δώσει κανείς μία ιδέα τι σημαίνει Λιονέλ Μέσι, ακόμη κι αν οι λέξεις πάντα θα είναι λίγες για να τον περιγράψουν.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, ο Λιονέλ Μέσι είναι ρέκορντμαν συμμετοχών και γκολ με την Μπαρτσελόνα, έχει διαλύσει στοιχειωμένα ρεκόρ και βρίσκεται ένα «βήμα» από την τοποθέτηση του στο πάνθεον της Εθνικής Αργεντινής, ως ο πρώτος και σε συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος (έχει 147 μαζί με τον Μασεράνο).

Όσον αφορά τις κατακτήσεις τίτλων; Πάμπολλες σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, με τα 4 Champions League και τις 6 «Χρυσές Μπάλες» να ξεχωρίζουν. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα κενό, ένα κομμάτι που λείπει.

Η Αργεντινή για να συμπληρωθεί το «παζλ»
messi.jpg

«Το μεγαλύτερο όνειρό μου; Μα φυσικά να καταφέρω να κατακτήσω κάποιο τρόπαιο με την Αργεντινή! Μερικές φορές φτάσαμε πολύ κοντά σε αυτό. Όμως, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε. Ωστόσο, θα προσπαθώ συνέχεια μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα».

Αυτά ήταν τα λόγια του Λιονέλ Μέσι, λίγες μέρες πριν την έναρξη του φετινού Copa America και οποιοδήποτε σχόλιο κρίνεται περιττό.

Η κριτική που δέχεται για τις αποτυχίες με την φανέλα της «αλμπισελέστε» είναι σκληρή και συχνά άδικη, όπως ανέφερε και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Η αλήθεια είναι πως ο Μέσι δεν έχει να αποδείξει τίποτα.

Αν κάποιος θέλει να βρει ψεγάδι στην καριέρα του θα το κάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Στη συλλογική συνείδηση, όμως, θα είναι ο άνθρωπος που μπόλιασε θεϊκά και θνητά χαρακτηριστικά. Θα μνημονεύεται για τα ρεκόρ, τους πανηγυρισμούς και τα δάκρυα που τον συντρόφευαν σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Η μαγεία είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή θα παύσει. Κανείς δεν νικά τον χρόνο λένε. Όσο για το κομμάτι που λείπει;

Ευχή όλων το φετινό Copa America να αποκαταστήσει την τάξη, χαρίζοντας ό,τι οφείλει το ποδόσφαιρο σε έναν άνθρωπο που του προσέφερε πολλά.

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0