Πρόσωπα

Σέρτζιο Σκαριόλο: Η Βίρτους Μπολόνια θέλει τον... Ιταλό της (video)

Σέρτζιο Σκαριόλο: Η Βίρτους Μπολόνια θέλει τον... Ιταλό της (video)
Η Βίρτους Μπολόνια στοχεύει μονάχα στην επιστροφή της στη Εuroleague και δεν επαναπαύεται στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να δώσει τα «κλειδιά» του συλλόγου στον Σέρτζιο Σκαριόλο.
Σχετικά Άρθρα
Η Βίρτους Μπολόνια έκανε τα εύκολα δύσκολα και αποστόμωσε τους επικριτές της που την είχαν καταδικάσει πριν ακόμη ξεκινήσουν οι τελικοί του πρωταθλήματος απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο. Τελικά όχι μόνο έφτασε στις τέσσερις νίκες αλλά το πέτυχε και με εκκωφαντικό τρόπο, δίχως να δεχθεί καμία ήττα.

Η επιτυχία αυτή όμως δεν ήταν ικανή να επουλώσει όλες τις «πληγές» και τις «φθορές» που είχαν προκληθεί από την έντονη σχέση του συλλόγου με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς και η Βίρτους Μπολόνια έψαχνε με την πρώτη ευκαιρία να βρει τον αντικαταστάτη του.

Φυσικά αυτό δεν θα γινόταν για τον οποιοδήποτε αλλά για κάποιον που διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο και έχει ιταλική... φινέτσα. Αυτά τα στοιχεία τα συνδύαζε ο Σέρτζιο Σκαριόλο μόνο, και από την στιγμή που βρήκαν ανοιχτή... την πόρτα, χτύπησαν και μπήκαν μέσα.

σπαιν.jpg

Ο Ιταλός προπονητής έχει συνδυάσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής Ισπανίας τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας σε αυτή πιστός «στρατιώτης» και μετά από μία τριετία στο ΝΒΑ και στο πλευρό του Νικ Νερς, συνειδητοποίησε ότι δεν έπαιρνε την ανάλογη ευκαιρία που αναζητούσε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Παράλληλα η επιστροφή του στην πατρίδα μετά από μία οκταετία και οι υψηλοί στόχοι του συλλόγου ήταν καθοριστικά για να πει το πολυπόθητο "ναι" και να θέσει νέους κανόνες στις εγχώριες διοργανώσεις.

Οι πρώτες επιτυχίες στην Ιταλία

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεν δοκίμασε ποτέ την τύχη του να αγωνιστεί ως παίκτης σε υψηλό επίπεδο και από την αρχή γνώριζε ότι θέλει να δοκιμάσει από την θέση του προπονητή. Μόλις στα 29 του χρόνια πέτυχε κάτι που πολλοί αξιόλογοι προπονητές δεν έχουν καταφέρει σε όλη τους την καριέρα. Να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα και αυτό το πραγματοποίησε στον πάγκο της Σκαβολίνι Πεσάρο (1990).

Παρέμεινε στην Ιταλία και προπόνησε και στην δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος με την Aurora Desio, ενώ μετά ανέλαβε τα ηνία της Φορτιτούντο Μπολόνια, όπου αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής την σεζόν 1993-94 και έφτιαξε το όνομά του. Η δουλειά και το έργο του ήταν ικανά για να του δώσουν το εισιτήριο για νέες προκλήσεις σε μεγάλα ευρωπαϊκά clubs.

Η ιδιαίτερη σχέση του με την Ισπανία

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο όταν αποδέχθηκε την πρόταση της Ταού Κεράμικα (σημερινή Μπασκόνια) δεν φανταζόταν ότι θα αγαπηθεί ιδιαιτέρως από τους οπαδούς της ομάδας και θα «ριζώσει» για χρόνια στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Παράλληλα ταίριαξε απόλυτα ο χαρακτήρας και η «φιλοσοφία» του με το πρωτάθλημα αλλά φαντάζει λογικό, καθώς και αυτός κατάγεται από χώρα της νότιας Ευρώπης.

unic.jpg

Η παραμονή του στην Ισπανία δεν κράτησε ούτε ένα, ούτε δύο αλλά ούτε τρία χρόνια. Έφτασε αισίως τα έντεκα χρόνια, συνεργαζόμενος με ομάδες με ιστορία όπως η Ταού Κεράμικα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ουνικάχα Μάλαγα. Σε αυτά τα χρόνια κατέκτησε τουλάχιστον έναν τίτλο και με τις τρεις ομάδες, ενώ το πιο σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί το πρωτάθλημα με τη Μάλαγα το 2006, όπου ήταν και ο πρώτος και ο τελευταίος μέχρι σήμερα στην ιστορία της.

Ο νέος κύκλος σε εθνικό επίπεδο

Η «τρέλα» και το μπασκετικό του IQ κατάφεραν να «θορυβήσουν» και να ελκύσουν τους ανθρώπους της ισπανικής ομοσπονδίας, οι οποίοι έψαχναν τον άνθρωπο που θα αναλάμβανε μία πολλά υποσχόμενη φουρνιά και θα την διατηρούσε στην διεκδίκηση των τίτλων. Μέχρι το 2008 οι «φούριας ρόχας» δεν είχαν ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στο Eurobasket και αυτό επετεύχθη back to back το 2009 και το 2011 με τον Σκαριόλο στον πάγκο αλλά τους οδήγησε και στο ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

tau.jpg

Μετά από μία τριετία αφοσιώθηκε ξανά στις συλλογικές του υποχρεώσεις, επιστρέφοντας στην Ιταλία για λογαριασμό της Αρμάνι Μιλάνο και με το πέρασμα δύο σεζόν επέστρεψε στην πρώτη ισπανική ομάδα που δούλεψε, δηλαδή την Μπασκόνια.

lll_1.jpg

Όμως η αγάπη του και η ιδιαίτερη σχέση του με την Εθνική Ισπανία «φούντωσε» ξανά και οι άνθρωποι της ισπανικής ομοσπονδίας τον θεωρούσαν τον καταλληλότερο άνθρωπο για αυτή την θέση. Από τα αποτελέσματα φάνηκε να μην έχουν άδικο, προσθέτοντας ακόμη ένα χρυσό (2015) και ένα χάλκινο (2017) μετάλλιο από το Eurobasket στην τροπαιοθήκη του, ενώ παράλληλα τους οδήγησε στο δεύτερο χρυσό σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2019) μετά την κατάκτηση στην Ιαπωνία απέναντι στην Εθνική μας (2006).

Η εμπειρία του ΝΒΑ και η κατάκτηση του «δαχτυλιδιού»

Τα ραντάρ του ΝΒΑ δεν άργησαν να τον εντοπίσουν και μετά την πετυχημένη πορεία σε συλλογικό επίπεδο αλλά και με την Εθνική Ισπανίας, οι Τορόντο Ράπτορς του έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου και να μάθει από κοντά την τεχνογνωσία και τις ιδέες αρκετών συναδέλφων του. Ο Σκαριόλο δεν ήταν άγνωστος στους περισσότερους του ΝΒΑ, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που η Ισπανία αντιμετώπισε τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή σε Παγκόσμια Κύπελλα και η γνώμη που είχαν σχηματίσει ήταν η καλύτερη.

τοροντο.jpg

Βέβαια η αντιμετώπιση που είχε στο ΝΒΑ δεν ήταν ισάξια με αυτή που είχε στην Ευρώπη, καθώς του πρότειναν την θέση του assistant coach και στο πλευρό του Νικ Νερς. Έμμελε όμως να είναι σημαντικό κομμάτι της πιο πετυχημένης σεζόν των Ράπτορς στην ιστορία τους, καθώς κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο τους κόντρα στους Ουόριορς και ο Καναδός head coach αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής της σεζόν.

ννν.jpg

Αυτό και μόνο βοήθησε να ανέβει το status του Σκαριόλο και να προσθέσει και άλλα στοιχεία στο... ρεπερτόριό του. Όμως οι Ευρωπαίοι προπονητές δεν έχουν την ανάλογη ευκαιρία με τους Αμερικανούς προπονητές στο ΝΒΑ και δύσκολα οι ομάδες τους εμπιστεύονται για τον πρώτο ρόλο. Αυτό το γεγονός παραδέχθηκε και πρόσφατα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν την υπομονή με τους Ευρωπαίους τεχνικούς. Το ίδιο συνέβη και με τον Ετόρε Μεσίνα, ο οποίος βρέθηκε για πέντε χρόνια στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς στους Σπερς, παρότι έχει κατακτήσει τα πάντα στην Ευρώπη.

Έστω όμως και από... σπόντα ο Σκαριόλο βρέθηκε στον πάγκο των Ράπτορς ως head coach, λόγω των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στην ομάδα και καθοδήγησε τους παίκτες του στη νίκη επί των Μαιάμι Χιτ και ο Κάιλι Λάουρι του παραχώρησε ως αναμνηστικό την μπάλα του αγώνα.



Πλέον από την επόμενη σεζόν θα έχει ως κύριο αντίπαλο στις εγχώριες διοργανώσεις τον άλλοτε assistant coach του ΝΒΑ, και νυν προπονητή της Αρμάνι Μιλάνο, Ετόρε Μεσίνα. Δύο άνθρωποι με κοινή προπονητική εμπειρία αλλά διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Ο Ιταλός τεχνικός είναι πλέον ο κατάλληλος άνθρωπος με τις παραστάσεις που έχειε  αποκομίσει και την εμπειρία που διαθέτει, για να διατηρήσει τα σκήπτρα του πρωταθλήματος και να οδηγήσει την Βίρτους Μπολόνια στην... εμμονή της που λέγεται Εuroleague.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0