Μία από τις πιο χαρακτηριστικές «φιγούρες» της προπονητικής παγκοσμίως, είναι αδιαμφισβήτητα ο τεχνικός του κολεγίου Duke, Μάικ Σιζέφσκι, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την φήμη γύρω από το όνομά του, χωρίς να προπονήσει ποτέ ομάδα του ΝΒΑ.
Ο Αμερικανός τεχνικός με «ρίζες» από την Πολωνία (τον προδίδει το επίθετο), αποφάσισε μετά από 48 ολόκληρα χρόνια και με το πέρασμα της επόμενης σεζόν να αποσυρθεί από τους πάγκους. 47 χρόνια απόλυτης επιτυχίας. Ο άνθρωπος που έφερε νέο... αέρα και ιδέες στο κολεγιακό πρωτάθλημα και αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στην ιστορία του NCAA.
Ένας πραγματικός «στρατιώτης» του κολεγιακού πρωταθλήματος, ο οποίος ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό των εκατομμυρίων δολαρίων και των ελκυστικών project, αλλά προτίμησε την γαλούχηση και την προετοιμασία νέων παικτών για το επόμενο στάδιο, που είναι το ΝΒΑ.
Εκτός το ότι διαθέτει στο ενεργητικό του το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες προπονητή στην ιστορία του NCAA (1.170-361), τίτλους με τους «Βlue Devils», αμέτρητες ατομικές διακρίσεις, έβαλε την «σφραγίδα» του και στην Team USA ως βοηθός προπονητή στην «Dream Team» αλλά και head coach για 11 χρόνια.
Η συνεισφορά του «Coach K» στο παγκόσμιο μπάσκετ είναι όμως πολύ μεγαλύτερη και ουσιώδης, απ' ότι μπορούν να... δηλώσουν οι ίδιοι οι τίτλοι και το «ΒΝ Sports» σας παρουσιάσει την «πλούσια» διαδρομή του στους πάγκους.
Το σύντομο πέρασμα ως αθλητής και η έναρξη συνεργασίας με το Duke
Ο Μάικ Σιζέφσκι από νεαρή ηλικία είχε μία ιδιαίτερη αγάπη για το μπάσκετ και όπως ήταν λογικό προσπάθησε να ασχοληθεί ενεργά με το άθλημα. Αγωνίστηκε για τρία χρόνια (1966-69) στο Army ως αρχηγός της ομάδας, υπό τις οδηγίες του Μπομπ Νάιτ, και κατέκτησε το τουρνουά National Invitation Tournament. Όμως η αγάπη για το μπάσκετ ήταν βαθύτερη και ήθελε να αναπτύξει τις γνώσεις του γύρω από την πορτοκαλί θεά και από άλλο πόστο.
Οπότε μετά από μία σεζόν στo κολέγιο του Ιντιάνα ως βοηθός προπονητή του Μπομπ Νάιτ, επέστρεψε στο Αrmy (1975) και ανέλαβε τις τύχες του ως head coach. Μετά από μία πενταετία του χτύπησε την πόρτα το Duke. Στις 18 Μαρτίου του 1980 παρουσιάστηκε στον Τύπο και στον κόσμο, ένας νέος και «ψαρωμένος» προπονητής, όπου ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.
Οι χρυσές επιτυχίες με τους «Blue Devils»
O Μάικ Ζιζέφσκι άλλαξε την ιστορία του Duke και με τον ερχομό του πέρασε την δική του φιλοσοφία και το πνεύμα του νικητή. Δεν είχε μόνο τον τίτλο του προπονητή αλλά και εκείνο του καθοδηγητή - εμπνευστή για τους νεαρούς αθλητές. Έβρισκε πάντα το κίνητρο και "έσπειρε" τον δικό του καρπό στο DNA της ομάδας, αφήνοντας το αποτύπωμά του επί 47 χρόνια στην ομάδα.
Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν και οι «Blue Devils» έγιναν μία από τις πιο πετυχημένες ομάδες του κολεγιακού πρωταθλήματος, κατακτώντας τα περισσότερα πρωταθλήματα από το 1990 και μετά (1991, 1992, 2001, 2010, 2015), ενώ έδωσαν το παρών 12 φορές σε Final Four του March Madness, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ. Επίσης σε ομαδικό επίπεδο πανηγύρισε 15 τίτλους στην ACC.
Όμως και οι ατομικές διακρίσεις δεν πάνε πίσω, καθώς είναι ο δεύτερος προπονητής με τις περισσότερες κατακτήσεις σε κολεγιακό επίπεδο, πίσω μόνο από τον Τζον Γούντεν του UCLA με 10 πρωταθλήματα. Παράλληλα έχει αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς πέντε σεζόν (1984, 1986, 1997, 1999, 2000) και τρεις φορές το Naismith College Coach of the Year (1989, 1992, 1999). Η μεγαλύτερη όμως διάκριση για τον ίδιο δεν είναι οι προαναφερόμενοι τίτλοι αλλά η εξαιρετική γνώμη που διακατέχει το κοινό για τις προπονητικές ικανότητές του.
Η φήμη του έφτασε μέχρι την Team USA
O Mάικ Σιζέφσκι ήταν ο πρώτος προπονητής που από το κολεγιακό πρωτάθλημα έκανε αμέσως το «άλμα» για να αναλάβει τα ηνία της Τeam USA και είδε να πιάνει τόπο η σκληρή δουλειά του. Στην αρχή βρέθηκε ως assistant coach στο προπονητικό τιμ της ομάδας και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (1984) και της Βαρκελώνης (1992 με την Dream Team), κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.
Η πορεία του στην εθνική ομάδα ήταν ανάλογη και ως head coach που ανέλαβε το 2005, καθώς έγινε «συλλέκτης» χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008,2012,2016) και Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2010,2014). Η εμπειρία που αποκόμισε από την Dream Team και στο πλευρό του Τσακ Ντέιλι, ήταν πολύτιμη για την καριέρα του στη συνέχεια και αποδείχθηκε από τον τρόπο που είχε να διαχειριστεί τόσες μεγάλες προσωπικότητες αθλητών σε όλες αυτές τις διοργανώσεις.
Ήξερε να βάζει τα όρια και να μην βγαίνει κανένας παίκτης πάνω από το ομαδικό πνεύμα, παρότι μπορεί να συνυπήρχαν παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως ο Κόμπε Μπράιαντ, ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Καρμέλο Άντονι, ο Ντουέιν Ουέιντ και ο Κρις Πολ. Τους είχε μεταδώσει το πνεύμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας και αυτό ήταν που τον διατηρούσε σε αυτή την θέση μέχρι το 2015. Στην πορεία ανέλαβε άλλον ρόλο στην Τeam USA και συγκεκριμένα αυτό του ειδικού συμβούλου.
Τα «διαμάντια» που πέρασαν από τα χέρια του
Ο Μάικ Σιζέφσκι δεν έχει μόνο το χάρισμα του προπονητή αλλά και του ανθρώπου που θα «ανιχνεύσει» ένα ταλέντο και θα το μεταμορφώσει σε «αστέρα» του ΝΒΑ. Ο ρόλος του στους «Blue Devils» είχε παραπάνω αρμοδιότητες, καθώς αποτέλεσε και τον μπασκετικό «πατέρα» και τον ψυχολόγο για αρκετούς νεαρούς αθλητές, όπου τους συμβούλευε τόσο εντός παρκέ όσο και εκτός.
Οι παίκτες που έχουν περάσει από τα χέρια του είναι χιλιάδες, και φυσικά από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν αθλητές που στην συνέχεια έκαναν ή κάνουν ακόμη μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ. Από τα τελευταία «διαμάντια« που έχει αναδείξει είναι ο Ζάιον Ουίλιαμσον, ο Αρ Τζέι Μπάρετ, ο Τζέισον Τέιτουμ και ο Μπράντον Ίνγκραμ και ο Τζαμπάρι Πάρκερ. Όμως η σειρά των παικτών δεν τελειώνει εκεί και υπάρχουν πολλά ακόμη λαμπρά παραδείγματα, όπως ο Κάιρι Ίρβινγκ, ο Γκραντ Χιλ, ο Κρίστιαν Λάετνερ, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ, ο Σέιν Μπατιέ και ο Κάρλος Μπούζερ.
Η πιστή αφοσίωση στο NCAA και η άρνηση στο ΝΒΑ
«Αγαπώ το Ντιουκ, αγαπώ το κολεγιακό μπάσκετ. Μου αρέσει να δουλεύω στο περιβάλλον ενός πανεπιστημίου. Σε περιβάλλουν εκεί σπουδαίοι άνθρωποι, όχι μόνο από το χώρο του αθλητισμού. Κι έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αγνός χώρος» αυτή ήταν η απάντηση του Μάικ Σιζέφσκι κάθε φορά που δεχόταν κάποια πρόταση από το ΝΒΑ.
Δεν ήταν λίγες οι προσφορές στον «Coach K» από τις αρχές της δεκαετίας του 90', με τους Μπόστον Σέλτικς να κάνουν την αρχή και σειρά να παίρνουν οι Πόρτλαντ Μπλέιζερς. Στο παιχνίδι της υπογραφής του μπήκαν στην πορεία και οι Λος Άντζελες Λέικερς, οι οποίοι του πρόσφεραν 40 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια. Η άρνηση προκαλούσε μεγαλύτερη επιθυμία και οι Μπρούκλιν Νετς έστρωσαν στα πόδια του εκατομμύρια δολάρια που έφταναν τα 12 με 15 τον χρόνο.
Μία τελευταία απόπειρα έγινε από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς το 2011, όμως και πάλι ο «Coach K» γύρισε την πλάτη του και έδειξε την προτίμησή του στο NCAA.
Ο Μάικ Σιζέφσκι δεν ήταν ένα απλός κοινός προπονητής που κάθισε επί 47 χρόνια στους πάγκους του κολεγιακού πρωταθλήματος. Αποτελεί πηγή έμπνευσης και πρότυπο για τις επόμενες γενιές προπονητών.
Νίκος Τσώτας
Μάικ Σιζέφσκι: Ο προπονητής - θρύλος του NCAA που «έπλασε» αστέρες του ΝΒΑ (video)
Ο Μάικ Σιζέφσκι σκοπεύει να παραδώσει την «σκυτάλη» της προπονητικής στην επόμενη γενιά, καθώς στο τέλος της σεζόν 2021-22, θα αποχαιρετήσει τους πάγκους.