Πρόσωπα

Σαμπρίνα Ιονέσκου: To κορίτσι - θαύμα του WNBA (video)

Σαμπρίνα Ιονέσκου: To κορίτσι - θαύμα του WNBA (video)
Η Σαμπρίνα Ιονέσκου είναι μόλις 23 ετών και ήδη έχει αφήσει το δικό της... στίγμα στο γυναικείο μπάσκετ.
Σχετικά Άρθρα

Ένα κορίτσι με ρουμάνικες «ρίζες» και μεγαλωμένη στην Αμερική, από πολύ νωρίς κουβάλησε αρκετές ευθύνες στην πλάτη της, λόγω του σπάνιου ταλέντου της. Ο λόγος για την Σαμπρίνα Ιονέσκου, η οποία δεν είναι υπερβολή κάποιος να την χαρακτηρίσει ως τη γυναίκα... Στεφ Κάρι του WNBA.

Το όνομά της έκανε... ντόρο πριν καλά-καλά κάνει το ντεμπούτο της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του γυναικείου μπάσκετ. Δημιούργησε τα δικά της ρεκόρ στο κολεγιακό πρωτάθλημα, διακρίθηκε σε διάφορες ατομικές στατιστικές κατηγορίες, επιλέχθηκε στο Νο.1 του ντραφτ, είχε ιδιαίτερο «δέσιμο» με τον Κόμπε Μπράιαντ και την κόρη του, Τζίτζι, και είναι η μοναδική εν ενεργεία αθλήτρια, η οποία διαθέτει αθλητικά παπούτσια με την υπογραφή της.

nnnn.jpg

Η Σαμπρίνα Ιονέσκου έχει κάνει ήδη τον κόσμο να «παραμιλά», αρκετούς σταρ του ΝΒΑ να «υποκλίνονται» στην εκτελεστική της δεινότητα και βρίσκεται μόλις στη γραμμή... εκκίνησης.

Από την «διαλυμένη» Ρουμανία στην Καλιφόρνια

Όπως προδίδει το επίθετο της Σαμπρίνα, η νεαρή αθλήτρια έχει ρίζες από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ρουμανία. Οι γονείς της, Νταν Ιονέσκου και Λιλιάνα Μπλάι, παρατηρώντας την κατάσταση στην Ρουμανία να χειροτερεύει επικίνδυνα, αποφάσισαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στις Η.Π.Α.

College Basketball: Oregon Sabrina Ionescu on court with her mother Liliana and father Dan before game vs Stanford at Stanford Maples Pavilion.Stanford, CA 2/10/2019CREDIT: Jordan Murph (Photo by Jordan Murph /Sports Illustrated via Getty Images)(Set Number: X162474 TK1 )

Η ζωή στην πατρίδα τους φαινόταν να γινόταν... στάχτη, από τον ξεσηκωμό του κόσμου κατά του Γ.Γ του ρουμανικού κομμουνιστικού κόμματος, Νικολάε Τσαουσέσκου. Τελικά το 1989 μόνο ο Νταν Ιονέσκου είχε την δυνατότητα να φύγει για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την μητέρα της και το μεγαλύτερο αδελφό της, Αντρέι, να τον συναντούν στις Η.Π.Α το 1995. Δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε η Σαμπρίνα και μόλις στην ηλικία των τριών ετών μπήκε στην ζωή της το μπάσκετ.

Η ζωή στο κολεγιακό πρωτάθλημα και οι αμέτρητες διακρίσεις

Η Σαμπρίνα Ιονέσκου απέδειξε από την πρώτη στιγμή στο high school ότι θα διαπρέψει και θα αποτελέσει το επόμενο μπασκετικό «φαινόμενο». Οι προτάσεις από κολέγια έπεφταν… βροχή, όμως τελικά το Oregon την έπεισε. Η επιλογή της δεν μπορεί να κριθεί σε καμία περίπτωση λανθασμένη και αυτό το «μαρτυρά» η τετραετή της θητεία.

oregon.jpg

Παρά το αστείρευτο ταλέντο της δεν «κάλυπτε» ποτέ την συνολική δουλειά, με αποτέλεσμα να οδηγήσει το Oregon στο πρώτο Final Four της ιστορίας του. Παράλληλα μετατράπηκε σε μία «καλαθομηχανή», καταρρίπτοντας το ρεκόρ με τα περισσότερα triple-doubles (26), στην ιστορία του NCAA σε άνδρες και γυναίκες, ενώ είναι η μοναδική αθλήτρια, η οποία έχει ξεπεράσει το «φράγμα» των 2000 πόντων, 1.000 ασίστ και 1.000 ριμπάουντ.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, «σαρώνοντας» τα πάντα στο πέρασμα της την τελευταία σεζόν σε ότι αφορά τις ατομικές διακρίσεις. Τρία σημαντικά βραβεία από τα εννιά συνολικά ήταν εκείνο της κορυφαίας αθλήτριας στο Pac-12, το "Wooden Award" και το “Naismith College Player of the Year”. Παράλληλα κατάφερε να τοποθετήσει το όνομά της πάνω από εκείνο του Γκάρι Πέιτον, ξεπερνώντας τον σε ασίστ στην ιστορία του Pac-12.



Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα είναι ότι ένα κορίτσι μόλις 21 ετών μαζί με την... παρέα του, οδήγησαν την «ξακουστή» Τeam USA των Γυναικών στην πρώτη τους ήττα μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Για την ακρίβεια η τότε ακόμη αθλήτρια του κολεγίου, ήταν η πρώτη σκόρερ του φιλικού αγώνα κόντρα στα «μεγαθήρια» του γυναικείου μπάσκετ, σημειώνοντας 30 πόντους (20 πόντου στην τρίτη περίοδο).



Το όνειρο του WNBA και η συμφωνία με τη ΝΙΚΕ

Στις 17 Απριλίου του 2020 και στο πρώτο ντραφτ, που έγινε εξ' αποστάσεως λόγω της πανδημίας, η Σαμπρίνα Ιονέσκου άκουσε το όνομά της στην πρώτη επιλογή, με τις New York Liberty, να μην αφήνουν αυτή την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Οι προσδοκίες τεράστιες προς το πρόσωπό της και μία ολόκληρη πόλη στήριξε πάνω στην νεαρή αθλήτρια τις ελπίδες της για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος. Εκτός από τις ηγετικές της τάσεις, ο οργανισμός προσδοκούσε να την χρησιμοποιήσει ως την επόμενη franchise player, ώστε να αποσπάσει συμφέρουσες συμφωνίες με χορηγούς - κολοσσούς.



Η Ιονέσκου είχε ήδη εκτινάξει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο και εταιρείες όπως η Puma, η Under Armour και η ΝΙΚΕ ήταν αυτές που εκδήλωσαν το πιο ζωηρό ενδιαφέρον. H Under Armour, αν και επικαλέστηκε τη βοήθεια του Στεφ Κάρι, ο οποίος αποτελεί ένα από τα μπασκετικά πρότυπα της Ιονέσκου, δεν κατάφερε να την πείσει και τελικά έβαλε την υπογραφή της σε ένα πολυετές συμβόλαιο με την ΝΙΚΕ.

Καθοριστικός λόγος πίσω από αυτή την απόφαση ήταν η υπόσχεση για παπούτσι με την δική της υπογραφή, όπου καμία άλλη ενεργή αθλήτρια του WNBA δεν έχει το ίδιο προνόμιο. Πλέον η Σαμπρίνα Ιονέσκου είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της παγκόσμιας καμπάνιας της ΝIKE και καθημερινά αποκτά όλο και περισσότερο φανατικό κοινό.

Ο ισχυρός «δεσμός» με τον Κόμπε Μπράιαντ και την Τζίτζι

Αυτό που πολλοί δεν γνώριζαν ήταν το γεγονός ότι η Σαμπρίνα Ιονέσκου περνούσε αρκετή ώρα με τον Κόμπε Μπράιαντ και την αδικοχαμένη κόρη του, Τζίτζι, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία ισχυρή φιλία. Ο «θρύλος» των Λέικερς είχε εξελιχθεί σε μέντοράς της, μεταδίδοντάς της το χαρακτηριστικό που τον ξεχώριζε, το "mentality".

kobe.jpg

Οι ομοιότητες στον τρόπο παιχνιδιού τους και στην εργατικότητά τους ήταν αρκετές και η Τζίτζι την θαύμαζε. «Μου έμαθε το σουτ του, μας ένωσε με την Τζίτζι. Ήθελα να είμαι μέρος της γενιάς που θα άλλαζε το μπάσκετ για την Τζιάνα και τις συμπαίκτριές της. Το ότι γεννηθήκαμε γυναίκες δε σημαίνει ότι θα μείνουμε πίσω. Το μεγαλείο δεν διαχωρίζεται από το φύλο» ήταν κάποια από τα λόγια της στο μνημόσυνο του Μπράιαντ στο Staples Center.

Παράλληλα στάθηκε στο πλευρό της συζύγου του Κόμπε, Βανέσα, στην τελετή του Hall Of Fame, αποδεικνύοντας ότι διατηρεί ακόμη ισχυρή φιλία με την υπόλοιπη οικογένεια.

van.jpg

Αν και στην πρώτη σεζόν δεν ήταν ιδιαίτερα τυχερή, λόγω του σοβαρού της τραυματισμού, φέτος φαίνεται πως θα είναι η χρονιά της με βάση το ξεκίνημά της. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές σημείωσε νικητήριο καλάθι και έγινε η νεότερη παίκτρια στην ιστορία του WNBA και των New York Liberty που πετυχαίνει triple-double.



H Σαμπρίνα Ιονέσκου κρατάει σφιχτά στα χέρια της το βιβλίο και το στυλό και είναι πανέτοιμη να γράψει τη δική της... ιστορία στο γυναικείο μπάσκετ.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0