Πρόσωπα

Ο αειθαλής Μπουράκ Γιλμάζ οδηγεί την Λιλ στο πρωτάθλημα

Ο αειθαλής Μπουράκ Γιλμάζ οδηγεί την Λιλ στο πρωτάθλημα
Ο Τούρκος επιθετικός «βγάζει» μάτια στην Γαλλία, ακόμα και στα 35 του χρόνια.
Ο Μπουράκ Γιλμάζ είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του τουρκικού ποδοσφαίρου, έχοντας αγωνιστεί σε Μπεσίκτας, Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Τραμπζονσπόρ. Σε συνολικά 323 συμμετοχές στο γειτονικό πρωτάθλημα κατάφερε να πετύχει 188 γκολ, επίδοση που τον φέρνει στην θέση όλων των εποχών.
 
Την ίδια ώρα διατηρεί και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην εθνική ομάδα, με την οποία μετρά 28 γκολ σε 66 συμμετοχές. Ο μοναδικός παίκτης που έχει πετύχει περισσότερα γκολ με την φανέλα της Εθνικής Τουρκίας είναι ο Χακάν Σουκούρ, με τον θρύλο του τουρκικού ποδοσφαίρου να σταματά από την ομάδα έχοντας πετύχει 51 γκολ.
 
 
Η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του
 
Yilmaz1.jpg

Παρά το γεγονός πως είχε φτάσει αισίως στα 35 του χρόνια, ο Γιλμάζ αποφάσισε να αφήσει για μόλις δεύτερη φορά στην καριέρα του, η πρώτη ήταν στην Κίνα την σεζόν 2016-17, τις «ανέσεις» του τουρκικού ποδοσφαίρου. Το συμβόλαιο του με την Μπεσίκτας έληγε το περασμένο καλοκαίρι, με τον ίδιο να έχει παράπονα από τον σύλλογο, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν πληρώθηκε στην ώρα του. Τότε άνοιξε ξαφνικά η πόρτα της Λιλ, με τον αθλητικό διευθυντή του συλλόγου, Λουίς Κάμπος, να πετά μέχρι την Κωνσταντινούπολη για να πείσει τον διεθνή επιθετικό να συνεχίσει την καριέρα του στην Τουρκία.

Η ομάδα του Κριστόφ Γκαλτιέ είδε τον βασικό της επιθετικό και πρώτο σκόρερ, Βίκτορ Οσίμεν, να αποχωρεί το καλοκαίρι για την Ιταλία και την Νάπολι, με τους «ατζούρι» να καταβάλουν το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο σύλλογος έχανε τον πρώτο του σκόρερ, καθώς το καλοκαίρι του 2019 πούλησε τον Νίκολας Πεπέ στην Άρσεναλ, με την μεταγραφή του να αποφέρει σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του συλλόγου. Τελικά ο Γιλμάζ δέχθηκε την πρόταση του Κάμπος, με τον Τούρκο να υπογράφει συμβόλαιο για δύο χρόνια.
 
Πρωταγωνιστής με το «καλημέρα»
 
yilmaz2.jpg

Έκανε το ντεμπούτο του με την Λιλ στον αγώνα με την Ρεν στις 22 Αυγούστου, περνώντας αλλαγή στο 64ο λεπτό στην θέση του Τζόναθαν Ντέιβιντ. Από τον επόμενο κιόλας αγώνα κέρδισε φανέλα βασικού στην ομάδα, ενώ «έσπασε» το ρόδι στην 4η αγωνιστική, στην ισοπαλία με 1-1 απέναντι στην Μαρσέιγ. Έκτοτε ο Τούρκος έχει γίνει σημείο αναφοράς στην επίθεση της Λιλ, καθώς στους επόμενους 13 αγώνες σημείωσε 8 γκολ και 3 ασίστ.
 
Μετά από 19 αγώνες η Λιλ είχε 39 βαθμούς στο πρωτάθλημα, μόλις έναν λιγότερο από την πρωτοπόρο Λυών. Τότε ο Γιλμάζ χρειάστηκε να μείνει εντός για 9 αγωνιστικές, εξαιτίας ενός προβλήματος στην γάμπα, με την Λιλ να έχει σε αυτούς τους 9 αγώνες 7 νίκες και 2 ισοπαλίες, ενώ έχασε και τους δύο αγώνες με τον Άγιαξ για τους «32« του Europa League.
 
 
Η κατάληψη της κορυφής
 
Yilmaz3.png

Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση στις 14 Μαρτίου και στην ισοπαλία με 0-0 απέναντι στην Μονακό, πέρασε ως αλλαγή στον αγώνα στο 78’. Η ήττα από την 19η της βαθμολογίας Νιμ (1-2) στην 30η αγωνιστική αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα, μένοντας στην 2η θέση με 65 βαθμούς, πίσω από την Παρί με 66. Στον επόμενο αγώνα οι «λιλουά» πέτυχαν μία σπουδαία νίκη επί των Παριζιάνων, χάρις στο γκολ του Ντέιβιντ στο 20’, με τον Γιλμάζ να αγωνίζεται μόνο για 17 λεπτά στο δεύτερο μέρος. Στον επόμενο αγώνα κόντρα στην Μετς βρήκε μετά από 12 αγωνιστικές και πάλι δίχτυα, στο τελικό 2-0. Η ισοπαλία με την Μονπελιέ στην 33η αγωνιστική έθετε σε κίνδυνο τα πρωτεία στην βαθμολογία, ενόψει του αγώνα με την επίσης διεκδικήτρια του τίτλου, Λυών.
 
Ο αγώνας ξεκίνησε «στραβά» για την Λιλ, με την Λυών να παίρνει στο 35’ κεφάλι δύο τερμάτων, χάρις στους Σλιμανί και το αυτογκόλ του Φόντε. Με αυτό το σκορ οι παίκτες του Γκολτιέ θα έμεναν στους 30 βαθμούς και θα έπεφταν στην 3η θέση, πίσω από Παρί και Μονακό. Ωστόσο ο Γιλμάζ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου μείωσε σε 2-1, ενώ στο 60’ ο Ντέιβιντ έφερε σε ισορροπία το ματς. Εκεί που όλα έδειχναν πως ο αγώνας θα έληγε ισόπαλος, ο Τούρκος «χτύπησε» και πάλι. Με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο 85’ «έγραψε» το τελικό 3-2 για την Λιλ, διατηρώντας την με 73 βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας.
 
Στους επόμενους δύο αγώνες με Νις και Λανς ήταν πάλι πρωταγωνιστής, πετυχαίνοντας συνολικά 3 γκολ, όλα αυτά την ώρα που η Παρί έφερε ισοπαλία με την Ρεν (1-1), με την Λιλ να βρίσκεται μπροστά με 3 βαθμούς, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. 
 
Σαν το παλιό καλό κρασί
 
Μπορεί το πρωτάθλημα να έχει ακόμα πολλές «στροφές», ωστόσο ο Γιλμάζ έχει ήδη αποδείξει πως αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταγραφές της σεζόν. Σε 26 αγώνες πρωταθλήματος έχει σημειώσει 15 γκολ και 5 ασίστ, προσφέροντας τα μέγιστα στην φετινή πορεία του συλλόγου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως έχει χάσει συνολικά 10 αγώνες. Ο ίδιος επέλεξε αντί να υπογράψει άλλο ένα «παχυλό» συμβόλαιο στην Τουρκία, ίσως και το τελευταίο της «πλούσιας» καριέρας του, να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πέραν της Τουρκίας. Ακόμα και αν στο τέλος η Λιλ δεν στεφθεί πρωταθλήτρια, ο 35χρονος θα έχει αποδείξει σε όλους πως μπορεί να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0