Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Γερμανία: Ο Πέσιτς κάποτε την έκανε να χαμογελά, τώρα όμως o Χέρμπερτ θέλει να τον πληγώσει! (video)

Γερμανία: Ο Πέσιτς κάποτε την έκανε να χαμογελά, τώρα όμως o Χέρμπερτ θέλει να τον πληγώσει! (video)

Γερμανία και Σερβία για μία θέση στην κορυφή του κόσμου. Η ομάδα του Χέρμπερτ έχει ήδη γράψει ιστορία με την πρώτη της παρουσία σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θέλει όμως και την πρωτιά, την οποία καλείται να διεκδικήσει απέναντι στον άνθρωπο που της χάρισε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της!

Σχετικά Άρθρα

Ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ απέναντι στη «λαμπερή» Team USA. Πιθανότατα κανείς δεν πίστευε ότι υπήρχε έστω και μία απειροελάχιστη πιθανότητα να βρεθεί εκείνη στον τελικό. Και λοιπόν; Η Γερμανία αποφάσισε πως μπορεί να το κάνει, έπαιξε σαν… ΗΠΑ απέναντι στις ΗΠΑ και έστειλε την ομάδα του Στιβ Κερ στον μικρό τελικό και τη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου!

Εν αντιθέσει, η ίδια έγραψε ιστορία, εξασφαλίζοντας την παρουσία της στον πρώτο της τελικό σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο! Στον δρόμο για την κορυφή, ο Γκόρντον Χέρμπερτ και οι παίκτες του θα τεθούν αντιμέτωποι με τη Σερβία. Την ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς. Ο Σέρβος τεχνικός έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τους Γερμανούς.

Ποια είναι αυτή; Πέρα από την παρουσία του σε συλλόγους της χώρας, όπως η Άλμπα Βερολίνου, η Μπάγερν Μονάχου και η Κολωνία, στο παρελθόν είχε αναλάβει τα ηνία και της τεχνικής ηγεσίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος! Αλλά τα… δεσμά τους δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό.

svetislav.jpg

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ εντονότερα. Η «νασιονάλμανσαφτ» δεν μετρά πολλά «παράσημα» στο βιογραφικό της. Το σπουδαιότερό της κατόρθωμα είναι η κατάκτηση του EuroBasket 1993 στο σπίτι της, όταν κέρδισε στον τελικό τη Ρωσία, έχοντας αποκλείσει νωρίτερα στους «4» την Ελλάδα. Ποιος ήταν τότε ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας; Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς! Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία ιδιαίτερη επανασύνδεση.

Κατά τα άλλα, οι Γερμανοί στα «μεγάλα ραντεβού», συνηθίζουν να κινούνται σε… ρηχά νερά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν δίνουν το «παρών», έχουν πάντοτε μέτριες επιδόσεις. Αναφορικά με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πέρα από το χρυσό του 1993, μετρούν ακόμα δύο μετάλλια.

Το 2005, η παρέα του Ντιρκ Νοβίτσκι είχε την… ατυχία να βρεθεί απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Τότε που η Ελλάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, αφήνοντας τη Γερμανία στη δεύτερη θέση, με το ασημένιο μετάλλιο. Έπειτα, θα πάμε στο τελευταίο EuroBasket, αυτό του 2022, όπου πήρε το χάλκινο. Στον ημιτελικό αποκλείστηκε από την Ισπανία, ενώ κέρδισε στη συνέχεια την Πολωνία για να τερματίσει στην τρίτη θέση.

Στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, μπορεί να αγωνίζεται στον πρώτο της τελικό, αλλά έχει ανέβει ήδη μία φορά σε βάθρο. Πάμε πίσω στο 2002 και την Ιντιανάπολις, όταν ναι μεν έχασε στους «4» από την Αργεντινή, αλλά κέρδισε με άνεση τη Νέα Ζηλανδία στον μικρό τελικό, για να πάρει το πρώτο και τελευταίο της, έως τώρα, μετάλλιο στη διοργάνωση.

Την Κυριακή απέναντι στη Σερβία (10/09, 15:40), έχει εξασφαλισμένη τουλάχιστον τη δεύτερη θέση. Επομένως η Γερμανία έχει βελτιώσει, χωρίς καν να παίξει στον τελικό, την επίδοσή της στον θεσμό. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Ο τίτλος της καλύτερης ομάδας του κόσμου αποτελεί τεράστιο δέλεαρ. Για να τον κερδίσει, καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο του ανθρώπου που της χάρισε τα πιο πλατιά χαμόγελα στην ιστορία της. Έτσι το ήθελε η μοίρα. Τι έχει εκείνη κατά νου, θα το γνωρίζουμε σε λίγες ώρες! Υπομονή.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0