Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Μπογκντάνοβιτς: Ο Σέρβος «Θεός» ετοιμάζεται για το χρυσό, μα δεν ξεχνά τη μητρική αγκαλιά! (video)

Μπογκντάνοβιτς: Ο Σέρβος «Θεός» ετοιμάζεται για το χρυσό, μα δεν ξεχνά τη μητρική αγκαλιά! (video)
Γνωρίζατε ότι μπογκ (bog) στα σέρβικα σημαίνει θεός; Έτσι εξηγείται μάλλον η ηγετική παρουσία του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στο Παγκόσμιο Κύπελλο που ήρθε… ουρανοκατέβατος σε ρόλο recordman για την Σερβία οδηγώντας τη στον τελικό της διοργάνωσης.

Τι κι αν απουσιάζει από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ο Νίκολα Γιόκιτς; Τι κι αν δεν βρίσκεται εκεί ούτε ο καλός του φίλος, Βασίλιε Μίσιτς; Τι κι αν το απουσιολόγιο της Σερβίας είναι ακόμη μακρύτερο με τους Κάλινιτς και Μαριάνοβιτς να το συμπληρώνουν;

Οι «πλάβι» βρήκαν τον τρόπο και χωρίς αυτούς. Είδαν στα μάτια του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς τον νέο τους αρχηγό κι αυτός με περίσσιο θάρρος και τόλμη τους οδηγεί μαζί με την υπόλοιπη ταλαντούχα παρέα του στον τελικό της διοργάνωσης αποδεικνύοντας περίτρανα σε ολόκληρο τον κόσμο πως δεν χρειάζεται μια ομάδα να έχει μεγάλους αστέρες για να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό από το τουρνουά.

Το βλέμμα του «Μπόγκι» σε κάθε παιχνίδι… μιλάει από μόνο του. Είναι γεμάτο με πάθος και όρεξη για «μάχη». Ο ρόλος του ηγέτη του ταιριάζει «γάντι», αφού άρπαξε αμέσως την ευκαιρία που του δόθηκε και μαζί με τους συμπαίκτες του θυμίζουν Σερβία από τα παλιά!

Το ταλέντο όπως έχει δείξει και η ιστορία από μόνο του δεν αρκεί. Χωρίς δουλειά, χωρίς προσήλωση, χωρίς εμπειρία δεν οδηγείται πουθενά. Ευτυχώς για τους «πλάβι» ο Μπογκντάνοβιτς έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και πάνω απ’ όλα έχει το… mamba mentality. Ακριβώς. Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε εμπνεύσει με τον τρόπο σκέψης του πολλούς παίκτες και ο Μπόγκνταν είναι ένας απ’ αυτούς ακολουθώντας πιστά το παράδειγμά του ανθρώπου που έχει ως είδωλο στο μπάσκετ.

«Σαν άνθρωπος είναι ο καλύτερος, αλλά σαν παίκτης είναι… δολοφόνος».

 

Αυτά είναι τα λόγια των συμπαικτών του από τις εποχές που ο Μπογκντάνοβιτς αγωνιζόταν για την Παρτίζαν όταν ήταν ακόμη 18 χρονών. Το ταξίδι του, όμως, από τα παρκέ της Ευρώπης σ΄ εκείνα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού φαινόταν πως θα ήταν ξεχωριστό.

Ο Σέρβος γκαρντ/ φόργουορντ γεννήθηκε σε μια εποχή που η «Dream Team» των ΗΠΑ (1992) έκανε κάθε όνειρο να μοιάζει δυνατό. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του τα σημάδια της προσήλωσης στο παιχνίδι ήταν εμφανή. Πριν καν υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Παρτίζαν, ο «Μπόγκι» παίζοντας για την Ζίτκο, έδειξε πως δεν έχει όρια σκοράροντας 43 πόντους απέναντι σε μια μικρή σέρβικη ομάδα.

bogdan-bogdanovic-e1517896915881.jpg

Τα πρώτα ψήγματα του πάθους και της συγκέντρωσής του, λοιπόν, ήταν εμφανή από μικρή ηλικία. Η Παρτίζαν που είχε παράδοση στην «παραγωγή» νεαρών παικτών πήρε στην… αγκαλιά της τον Μπόγκνταν και τον έπλασε στον ηγέτη που είναι σήμερα.

Καθόταν όχι μία αλλά δύο ώρες κάθε φορά μετά από τις προπονήσεις για να εξασκήσει το σουτ του. Τα πρωινά μάλιστα δεν έφευγε από το γήπεδο αν δεν τελείωνε την προπόνησή του με 10 εύστοχα τρίποντα με διαφορετικούς τρόπους. Δεν σας θυμίζει λίγο Κόμπι;

c4b78894f2fabc5127b2278fbd24b819.jpg

Αυτά τα χαρακτηριστικά είδε και ο κόουτς Βουγιόσεβιτς και ένιωσε πως βρήκε τον αγαπημένο του παίκτη στα μάτια του Μπογκντάνοβιτς. Τι κι αν ήταν μόλις 20 χρονών; Πήρε αυθόρμητα τον ρόλο του ηγέτη κι έχτισε μια γερή σχέση με τον προπονητή του. Μία σχέση πατέρα – γιου που οδήγησε και στο αμφιλεγόμενο περιστατικό που ο Βουγιόσεβιτς είχε πιάσει από τον λαιμό τον Μπόγκνταν εν μέσω μιας αναμέτρησης. Όταν δένεσαι κι έρχεσαι τόσο κοντά με κάποιον θα έρθουν και οι έντονες στιγμές μάλλον...

dule-vujosevic-3-e1518033832321.jpg

Το παιδί που αγαπούσε πολύ το μπάσκετ, όπως είχε πει χαρακτηριστικά γι’ αυτόν ο Τζίτζι Ντατόμε, συνέχισε την καριέρα του στην Φενέρμπαχτσε όπου πανηγύρισε μαζί της την Ευρωλίγκα του 2017 απέναντι στον Ολυμπιακό. Το ΝΒΑ ήταν πάντα, όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού του.

«Όταν θες κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να συμβεί», λένε και στην περίπτωση του Μπογκντάνοβιτς έχουν δίκιο. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ήρθε το συμβόλαιο από τον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς.

Το 2020 πήγε στους Ατλάντα Χοκς που παραμένουν η ομάδα του. Κάτι οι τραυματισμοί που τον έχουν ταλαιπωρήσει όμως ανά τα χρόνια, κάτι οι αλλαγές λόγω της πανδημίας, τον έχουν περιορίσει στο να αναδείξει το ταλέντο του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αυτό δεν συμβαίνει σίγουρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου ως αρχηγός της Σερβίας την πήρε από το χέρι με προορισμό τον τελικό της διοργάνωσης έχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς μοιάζει ασταμάτητος.

Όχι μόνο μετράει 70 εύστοχα τρίποντα στα παρκέ των Παγκοσμίων Κυπέλλων που συνιστά επίδοση - ρεκόρ στη διοργάνωση τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά ο «Μπόγκι»... τρέχει το μεγαλύτερο σερί στα Παγκόσμια Κύπελλα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες με τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο ανά παιχνίδι. Το εκπληκτικό αυτό σερί έχει φτάσει πλέον τα 24 διαδοχικά παιχνίδια.

Μέχρι και ο σπουδαίος Μανού Τζινόμπιλι με ανάρτηση του στο twitter τον αποθέωσε για την εμφάνιση του δείχνοντας πως ξέρει να εκτιμά τους μεγάλους παίκτες.

Βέβαια σε όλη αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν οι «πλάβι» δεν λείπει και η ευαίσθητη πλευρά του αρχηγού τους. Αμέσως μετά την πρόκριση της Σερβίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Μπογκντάνοβιτς έτρεξε στην κερκίδα και «πνίγηκε» στην αγκαλιά της μητέρας του. Το κουράγιο και η δύναμη που παίρνει από την οικογένειά του τον έχουν κάνει τον παίκτη που είναι σήμερα.

bognda_2.webp

Η Σερβία δεν έχει να φοβάται τίποτα στον τελικό. Μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει την μαχητική Γερμανία, όμως είναι δεμένη σαν γροθιά. Έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες που την έχουν ενώσει και μπαίνει σε κάθε ματς με το μαχαίρι στα… δόντια. Πώς να φοβάται εξάλλου, έχοντας τον «Μπόγκι» για ηγέτη της;

Ευτυχία Οικονομίδου

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0