Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Σβέτισλαβ Πέσιτς: Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο… ξεπερασμένος ο αρχιτέκτονας της Σερβίας; (video)

Σβέτισλαβ Πέσιτς: Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο… ξεπερασμένος ο αρχιτέκτονας της Σερβίας; (video)

Έχει βαλθεί να διαψεύσει τους πάντες. Άκουσε πολλά, μα δεν έδωσε σημασία σε τίποτα και σε κανέναν. Το αποτέλεσμα; Η απόλυτη δικαίωση για τον Σβέτισλαβ Πέσιτς, που έφτασε τη Σερβία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά μετά το 2014.

Σχετικά Άρθρα

Πόσα πράγματα και νέες ιδέες, πρωτοποριακές, μπορεί να προσφέρει σε μία ομάδα ένας 74χρονος; Η λογική απάντηση είναι ελάχιστα. Μα η λογική στον αθλητισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υφίσταται. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα που το επιβεβαιώνει.

Το καλοκαίρι του 2020 η Μπαρτσελόνα τον απέλυσε ως πλήρως αποτυχημένο. Τα ποσά που είχαν δαπανηθεί για την ομάδα ήταν υπέρογκα, ωστόσο ο Σέρβος τεχνικός δεν μπόρεσε να κατακτήσει ούτε έναν τίτλο! Σε ηλικία 71 ετών τότε, αρκετοί πίστευαν ότι έφτασε η στιγμή για το φινάλε της προπονητικής του καριέρας.

Για ένα χρόνο παρέμεινε άνεργος. Τον Σεπτέμβριο του 2021, όμως, η πατρίδα του «χτύπησε» την πόρτα. Εκείνος δεν δυσκολεύτηκε ιδιαιτέρως να αποφασίσει. Το «ναι» ήταν άμεσο και θα οδηγούσε τη Σερβία στο EuroBasket του 2022, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα ακολουθούσε. Οι άνθρωποι που τον αμφισβήτησαν ήταν πολλοί, ο ίδιος ωστόσο είχε… κλείσει τα αυτιά του, προσηλωμένος στον σκοπό του.

pesic_2.jpg

Η αλήθεια είναι ότι η εκκίνηση δεν ήταν η καλύτερη. Στο τελευταίο EuroBasket, με τον Νίκολα Γιόκιτς στη σύνθεση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, η Σερβία γνώρισε τον αποκλεισμό από την Ιταλία στη φάση των «16» και τερμάτισε 9η στη διοργάνωση.

Όταν λοιπόν, πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανακοινώθηκε ότι ο σταρ των Νάγκετς δεν θα δώσει το «παρών» στα παρκέ της Ασίας, το μέλλον προμηνυόταν δυσοίωνο. Κάτι που δεν «ακούμπησε» ούτε στο ελάχιστο τον Πέσιτς. Κατηγορήθηκε για ξεπερασμένες ιδέες, αλλά τα «πιστεύω» του ήταν που οδήγησαν τελικά τη Σερβία στον πρώτο της τελικό σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 2014!

Ένα σύνολο συμπαγές, που γνωρίζει ακριβώς αυτό που χρειάζεται να κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και αυτό πράττει στον απόλυτο βαθμό, φτάνοντας σε τεράστιες επιτυχίες, όπως η νίκη-πρόκριση επί του Καναδά στον ημιτελικό.

Στο τελευταίο παιχνίδι για το χρυσό μετάλλιο, ίσως περίμενε τις ΗΠΑ, μα η Γερμανία έκανε την έκπληξη και θα βρεθεί στον δρόμο του Πέσιτς, ως το τελευταίο εμπόδιο. Μοιραίο θα έλεγε κάποιος, εάν αναλογιστούμε πως αποτέλεσε τον «μαέστρο» της μεγαλύτερης επιτυχίας των Γερμανών, με την κατάκτηση του EuroBasket του 1993!

Ο Πέσιτς έχει ήδη καταφέρει να διαψεύσει τους πάντες. Μα δεν επαναπαύεται. Θέλει το δεύτερο προσωπικό του χρυσό σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά από εκείνο με τη Γιουγκοσλαβία το 2002. Πλέον, βρίσκεται μόλις ένα παιχνίδι μακριά του και οι επικριτές του σίγουρα έχουν αναγκαστεί να… αλλαξοπιστήσουν!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0