Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Αλέξα Αβράμοβιτς: Από τη σκιά, πες μου πως θα ξεφύγεις… (video)

Αλέξα Αβράμοβιτς: Από τη σκιά, πες μου πως θα ξεφύγεις… (video)

Αν έπρεπε να πρωταγωνιστήσει σε ταινία, τότε ο «Εξολοθρευτής» θα του ταίριαζε… γάντι. Ο Αλέξα Αβράμοβιτς όμως ήταν ο «άσος στο μανίκι» του Πέσιτς. Μια σκιά που έκρυψε από τον Σάι Γκίλτζιους – Αλεξάντερ το καλάθι και από τον Καναδά τον πρώτο τελικό της ιστορίας του.

«Καθ' ανάσα που παίρνεις και σε κάθε κίνηση που προβαίνεις, κάθε δεσμό που σπας και κάθε βήμα που κάνεις, εγώ θα σε παρατηρώ» απαγγέλουν ελληνιστί οι «Police» και ο Αλέξα Αβράμοβιτς μετατρέπει τα λόγια σε πράξη. Κάθε ικμάδα του στίχου γίνεται κίνηση και «λυσσασμένο» πρέσινγκ στο παρκέ, κοιτάζοντας στα… μάτια τον Σάι Γκίλτζεους – Αλεξάντερ. Εκεί που οι άλλοι θα… έτρεμαν από το φόβο τους, ο μαθητής του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε αλλά καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη του ημιτελικού.

Το «κρυφό χαρτί» στη φαρέτρα του πολυμήχανου και διόλου αναχρονιστικού Σβέτισλαβ Πέσιτς στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, άκουε στο όνομά του. Η αποστολή του; Μόνο εύκολη δεν ήταν, κάθε άλλο θα ισχυριζόταν κανείς. Στον Αλέξα Αβράμοβιτς, γνωστός… χαμαιλέοντας που προσαρμόζεται σε πρόσωπα και καταστάσεις, ανατέθηκε και το πιο λαμπρό αστέρι αυτού του προικισμένου Καναδά. Ο στόχος του, ξεκάθαρος. Χάλασε το μυαλό του σταρ της Οκλαχόμα - χωρίς μπαγαποντιές και τρικλοποδιές - και δώσε ρυθμό στην επίθεση, τρέξε σαν τον Φόρεστ Γκαμπ. Το αν το κατάφερε ή όχι αποτυπώνεται σε όλων των ειδών τα μπασκετικά τρίπτυχα. Από μια ματιά στη στατιστική μέχρι ένα γύρο στο διαδίκτυο να κάνει κανείς, θα συμπεράνει τη συμβολή του περίφημου Αλέξα στο ευτύχημα της «μαγικής» Σερβίας.

Κολλημένος σαν… βδέλα πάνω στον Σάι. Ένιωθε την κάθε του ανάσα, διάβαζε την κάθε του σκέψη. Σαν «αλεπού» κέρδισε τα δύο από τα τρία φάουλ του ηγέτη των «Βορείων» στο πρώτο μέρος και κυρίως τον έβαλε σε δεύτερες σκέψεις. Σαν αυτή που έκανε στις αρχές της τέταρτης περιόδου με το που μπήκε η μπάλα στο παρκέ. Είδε φως και… μπήκε ο γκαρντ της Παρτιζάν, κλέβοντας το «πορτοφόλι» του Γκίλτζεους – Αλεξάντερ σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές τους.

Σε μια Σερβία που δεν υστέρησε κανείς, ο Αβράμοβιτς έβγαλε στο παρκέ ό,τι δε γράφει το… μελάνι της αριθμητικής. Και αν από τους Μπογκντάνοβιτς και Μιλουτίνοφ πολλοί περίμεναν να πρωτοστατήσουν, ο παρά έναν μήνα 29χρονος Γιουγκοσλάβος ήταν ο «παράγοντας Χ» της διδαχής της αρμάδας του Πέσιτς στην αντίστοιχη του Φερνάντεθ. Διότι αυτό ήταν στην ουσία. Μία διδαχή για τη φύση του αθλήματος και πως πρέπει να παίζεται αυτό.
image_3_7.jpg

Το «εισιτήριο» της Μεσογείου, ο φωνές του Ζοτς και οι τραυματισμοί!

Ο διάσημος από το μεσημέρι της Παρασκευής (8/9) Αλέξα Αβράμοβιτς δεν είναι και κανένα παιδαρέλι δα. Γεννημένος στη σερβική ενδοχώρα της πάλαι ποτέ κραταιάς Μοραβίας, ο Αλέξα «μπουσίλισε» μπασκετικά στην Μπόρατς της ομώνυμης πόλης. Τα… όργια που έκανε στην τρίτη του επαγγελματική χρονιά στο πρωτάθλημα (μεταξύ των οποίων και μια 47αρα με 63 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης) κίνησαν την περιέργεια της Βαρέζε, η οποία και τον πρόσθεσε στο έμψυχο δυναμικό της.

Στην Ιταλία έκλεψε τις εντυπώσεις, μαζεύοντας μεταξύ άλλων τις πρώτες του ευρωπαϊκές εμπειρίες στο BCL. Μια τριετία εκεί ήταν αρκετή για να πείσει τη Μάλαγα να βγάλει από τα ταμεία της κοντά στο μισό εκατομμύριο να τον κάνει δικό της. Οι Ανδαλουσιάνοι παρότι είδαν κάτι σε εκείνον και το πλήρωσαν, δεν τον πίστεψαν αρκετά και το γεγονός αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Εστουδιάντες να τον «νοικιάσει» και έπειτα να τον αγοράσει. Στη Μαδρίτη έλαμψε σε ενάμιση χρόνο, κερδίζοντας με το… σπαθί του το εισιτήριο του επαναπατρισμού μέσω του Ζοτς.

Με τον Ομπράντοβιτς στο «τιμόνι» της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1992, o ρόλος του συγκεκριμενοποιήθηκε. Στο απαιτητικό περιβάλλον της Παρτιζάν, ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών» έχει σε ιδιαίτερη υπόληψη τον Αλέξα. Άλλωστε, όπου σταθεί και όπου βρεθεί τον… κατσαδιάσει, δείγμα αμέριστης συμπάθειας για κάθε προπονητή που ασχολείται με τους παίκτες του και σέβεται τον εαυτό του.

Η περασμένη σεζόν ξεκίνησε και έκλεισε δύσκολα για τον Αβράμοβιτς. Ένας τραυματισμός στο χέρι το προηγούμενο καλοκαίρι του στέρησε τη συμμετοχή στο EuroBasket 2022 και μαζί το πρώτο διάστημα στην Ευρωλίγκα. Έπρεπε να φωτιστούν οι πόλεις με τα Χριστουγεννιάτικά τους για να πάρει το… βάπτισμα του πυρός στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της «γηραιάς ηπείρου».

 Η επιστροφή του στην ενεργό δράση και οι ισορροπίες που βρήκε η Παρτιζάν μαζί του έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στο come back των «ασπρόμαυρων» μετά το κάκιστο ξεκίνημα τους, με αποκορύφωμα τη σαρωτική του εμφάνιση την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στο Πριγκιπάτο που «κλείδωσε» τα playoffs για τους Σέρβους. Σε εκείνη την αλησμόνητη σειρά όμως με τη Ρεάλ, πήρε και εκείνον η… μπάλα.

Ο Αβράμοβιτς μπορεί να μην ήταν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους του… ξύλου της αρκούδας στη Μαδρίτη, παρόλα αυτά η μοίρα του επεφύλασσε νέα επίσκεψη στα πιτς. Κατά τη διάρκεια του τρίτου παιχνιδιού στο Βελιγράδι, ο Αλέξα τραυματίστηκε ξανά στο χέρι και έχασε όλο το υπόλοιπο της σεζόν. Δεν γινόταν όμως να χάσει και δεύτερο σερί σπουδαίο ραντεβού, με τον Πέσιτς να… ευλογεί τα γένια που δεν έχει.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0