Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Γκόρντον Χέρμπερτ: Στον Άρη ήταν κακός, για τη Γερμανία είναι «θεός»

Γκόρντον Χέρμπερτ: Στον Άρη ήταν κακός, για τη Γερμανία είναι «θεός»

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ έφτασε τη Γερμανία στον πρώτο τελικό της ιστορίας της σε Παγκόσμια Κύπελλα, όμως για τον Άρη δεν… έκανε πριν 15 χρόνια και έφυγε «νύχτα».

Η Εθνική Γερμανίας έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω της στο φετινό Παγκόσμιο της Μανίλα.

Λογικό, καθώς η ομάδα του Γκόρντον Χέρμπερτ παίζει απίθανο μπάσκετ, σύγχρονο, ενώ κατάφερε να αποκλείσει και το μεγάλο φαβορί, τις ΗΠΑ, στον ημιτελικό και να προκριθεί στον μεγάλο τελικό όπου θα αντιμετωπίσει τη Σερβία του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και της παρέας του.

Μάλιστα, αυτός είναι ο πρώτος τελικός που θα συμμετάσχουν τα «πάντσερ» στην ιστορία τους στα Παγκόσμια Κύπελλα, ενώ στον ημιτελικό με την Team USA, έκανε τους πάντες να αναθεωρήσουν για το ποια είναι η… Dream Team της διοργάνωσης.

Ο Γκόρντον Χέρμπερτ είναι γνώριμος στα ελληνικά γήπεδα από την παρουσία του στον Άρη τη σεζόν 2007/08. Ο «Αυτοκράτορας» καλούνταν να… βγει από την εποχή του επιτυχημένου Ιταλού τεχνικού, Αντρέα Ματσόν, ο οποίος συνδέθηκε με την επιστροφή της ομάδας στην Ευρωλίγκα.

3261121.jpg

Αρχές της σεζόν 2007/08 λοιπόν, αναλαμβάνει τον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» ο Καναδός (πολιτογραφημένος Φινλανδός) Γκόρντον Χέρμπερτ. Με ένα δυνατό ρόστερ και με «αστέρι» τον Μάσεϊ που μετέπειτα πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Χέρμπερτ έκανε σημαντικές νίκες στην Ευρώπη και έφτασε τον Άρη στο Top 16 της Ευρωλίγκας, με ρεκόρ 7-7, και είχε και μερικές σπουδαίες βραδιές, όπως τα «διπλά» σε Εφές Πίλσεν, Φενέρ και Τσιμπόνα.

Μάλιστα, μέχρι τη σεζόν 2022/23 και τον Γιάννη Καστρίτη, ήταν ο τελευταίος προπονητής που είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Όλα αυτά βέβαια δεν ήταν αρκετά, καθώς στον Άρη αποφάσισαν να τον απομακρύνουν από τον πάγκο στη λήξη της σεζόν, επειδή δεν τους… αρκούσε η τρίτη θέση στην Α1.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Χέρμπερτ εντάχθηκε στο τεχνικό τιμ των Τορόντο Ράπτορς, ενώ γύρισε στην Ευρώπη για να κοουτσάρει μια χρονιά την Άλμπα Βερολίνου, πριν επιστρέψει στους Σκαϊλάινερς, τους οποίος οδήγησε και στην κατάκτηση του FIBA Europe Cup το 2016.

Από το 2021, έχει αναλάβει τον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, την οδήγησε στον τελικό του EuroBasket το 2022, αφού είχε βρεθεί και στο δρόμο της Ελλάδας στον προημιτελικό, ενώ φέτος, διεκδικεί το χρυσό στο Παγκόσμιο!

Ο Χέρμπερτ έχει ήδη γράψει ιστορία με τη Γερμανία, την οδηγεί σε στιγμές δόξας και στον ευρωπαϊκό τελικό, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται όλα τα βλέμματα να πέσουν πάνω του, λόγω της ομαδάρας που έχει… χτίσει, και αναμένεται οι παίκτες του να τα δώσουν όλα απέναντι στους Σέρβους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον Άρη… χτυπάνε τα κεφάλια τους, 15 χρόνια μετά την απόλυσή του…

Χρήστος Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0