Άρτουρς Ζάγκαρς: Από υφιστάμενος του Σρεντερ, παραλίγο… αφεντικό της πρόκρισης! (video)

Άρτουρς Ζάγκαρς: Από υφιστάμενος του Σρεντερ, παραλίγο… αφεντικό της πρόκρισης! (video)

Κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος όμως με τέτοιο τουρνουά που έκανε, για πόσο ακόμα; Ο Άρτουρς Ζάγκαρς, σωσίας του γνώριμου στα μέρη μας Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ με λίγη φαντασία, έκανε πράματα και θάματα με τη σαγηνευτική Λετονία, κρύβοντας τη «λάμψη» του αστέρα Ντένις Σρέντερ. Του ανθρώπου δηλαδή που μέχρι πριν δυο χρόνια τον… πλήρωνε.

Το ταξίδι αυτής της «παραμυθένιας» Λετονίας βρήκε… σίδερο απέναντι στην τριταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία, επιβεβαιώνοντας τη γνωστή και σπανίως εξαιρετέα φράση που βγήκε από το στόμα του Γκάρι Λίνεκερ στο Μουντιάλ του 1990. «Και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Ωστόσο σημασία δεν έχει μόνο το ταξίδι, τουλάχιστον όσο οι μνήμες μένουν ακόμα νωπές, αλλά και η διαδρομή. Και αυτή που διήνυσε η φοβερή και τρομερή Λετονία, θα κάνει καιρό να ξεχαστεί.
image_3_6.jpg

Οι Λετονοί «Ιππότες της στρογγυλής τραπέζης» όχι μόνο κάλυψαν το κενό του σταρ τους, Πορζίνγκις και αυτό που προέκυψε με τον Ντάιρις Μπερτάνς αλλά κέρδισαν κάθε ουδέτερο του αθλήματος με τη συνοχή τους, τη μαχητικότητά τους και το ίδιο το προϊόν που παρουσίαζαν στο παρκέ. Αφού έδωσαν… γαλλικό φιλί στους ομίλους, σόκαραν και τους πρωταθλητές της «γηραιάς ηπείρου» Ισπανούς με ανατροπές διψήφιας τιμής στην τελευταία περίοδο και λίγο έλειψε το παραμύθι της «σταχτοπούτας» σε Παγκόσμια πρωταθλήματα να συνεχιστεί και στην 4αδα. Στην προσπάθεια αυτή λοιπόν, δεν χωράει αμφιβολία πως το ρόλο του Σερ Λάνσελοτ, τον είχε ο Άρτουρς Ζάγκαρς.
image_6_2.jpg

Μία στιγμή αρκεί λένε για να αλλάξει τη μοίρα, την ροπή, τον ρου της ίδιας της ιστορίας. Πολλές καλές στιγμές άραγε σε ένα τουρνουά τι μπορεί να κάνουν; Ο μέχρι πρότινος «κουμανταδόρος» κάποιας Νεζέβις από τη Λιθουανία, αποτέλεσε την αποκάλυψη της διοργάνωσης δίχως αμφιβολία. Αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες βγήκε μπροστά, πήρε τους Βαλτικούς από το χέρι (14.2 πόντοι και έξι ασίστ σε 25,5 (!) λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο) και λίγο έλειψε να τους πάει και στην 4αδα αφήνοντας το καλύτερο για τον προημιτελικό. Το μόνο βέβαιο είναι πως αν δεν βρισκόταν στην άλλη άκρη της Γης με τις υπεραστικές χρεώσεις, το τηλέφωνό του θα είχε… σπάσει από επίδοξους μνηστήρες που «θαμπώθηκαν», όπως όλοι, από τα ανδραγαθήματά του. Ας όψονται τα πάγια.

Όλα αυτά για έναν αθλητή που μέχρι πριν το τζάμπολ του Παγκοσμίου (με εξαίρεση ίσως την περασμένη σεζόν στη Λιθουανία) είχε μείνει… δέσμιος στο νεανικό του ταλέντο. Ο Άρτουρς Ζάγκαρς βλέπετε δεν ηγείτο πρώτη φορά της εθνικής του ομάδας. Το 2018, ήταν ο άνθρωπος πίσω από το ασημένιο μετάλλιο της «Λάτβια» και μέλος της καλύτερης πεντάδας του Ευρωμπάσκετ U-18. Όμως κάπου χάθηκε στην πορεία.

Το συμβόλαιο ζωής με τη Μπανταλόνα το έβαλε σε… τρικυμίες ένας χιαστός το 2019 και από τότε ξεκίνησε η «Οδύσσεια». Ο Ζάγκαρς είχε αλλάξει κατηγορία (αντρικό πλέον) και εκεί δεν έκανε τους αντιπάλους του ό,τι ήθελε. Δανεικός στη δεύτερη κατηγορία και την Καταλονική Πρατ, πέρασμα από την Εσθονία και την Κάλεβ/Κράμο. Το παιδί - θαύμα του μπάσκετ της Λετονίας είχε χτυπήσει στα… βράχια και δεν μπορούσε να ανασάνει.
image_4_6.jpg

Επόμενη δοκιμή του - και εδώ έγκειται όλη η αλληγορία και τα συγκοινωνούντα δοχεία - η Γερμανία και η Μπράουνσβαιγκ. Μπορεί τη φανέλα της ομάδας από την Κάτω Σαξονία με τις φημισμένες πολυτεχνικές σχολές, να μην την έχει φορέσει ουδείς Έλληνας της «στρογγυλής θεάς» ωστόσο στον… πορτοκαλί κόσμο, ο κόουτς Φλεβαράκης δούλεψε εκεί. Και όχι μόνο δούλεψε αλλά άνοιξε τα «φτερά» του Σρέντερ όντας ουσιαστικά ο άνθρωπος που τον εμπιστεύθηκε.

Ο θεοπάλαβος αυτός γκαρντ με το ξανθό λοφίο στο κεφάλι που θυμίζει… Γκρέμλιν, «μπουσούλισε» επαγγελματικά στην ομάδα του τόπου του πριν η φήμη του ταξιδέψει σε άλλες πολιτείες, μακρινές. Τον… πλακούντα όμως με την ομάδα που τον ανέδειξε δεν τον έκοψε ποτέ, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο της ΚΑΕ Μπραουνσβάιγκ στο ολόκληρο που λένε.

Ο πρόεδρος Ντένις Σρέντερ συνεπώς υπήρξε για ένα διάστημα ο εργοδότης ουσιαστικά του Άρτουρς Ζάγκαρς. Ναι καλά καταλάβατε. Ο αδάμαστος Λετονός ήταν για ένα εξάμηνο υφιστάμενος του ανθρώπου αυτού που τραβάει - με πολλούς και διάφορους τρόπους - τα βλέμματα πάνω του και λίγο έλειψε να του στερήσει την πιο σημαντική μέχρι την επόμενη επιτυχία του στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ο Ζάγκαρς έπαιξε στο δεύτερο μισό της περιόδου 2021-22 στον οργανισμό που έχει υπό την κατοχή του ο… Ντένις ο Τρομερός. Εκείνος ήταν που τον πλήρωνε για να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά , όχι όμως για πολύ. Και αφού δεν βρήκε ούτε στην Μπράουνσβάιγκ τον καλό του εαυτό, είπε να τον επισκιάσει ολότελα (24 πόντοι με 9/17 σουτ (4/8 τρίποντα) και 8 ασίστ έναντι 9 πόντων με 4/26 σουτ, 0/8 τρίποντα) στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023. Έτσι για να θυμάται η… κεφαλή πως υπάρχουν και τα πόδια.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0