Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Λούκα Μπάνκι: Από την απαξίωση και τα… αζήτητα μετά την ΑΕΚ, στο «καταφύγιο» της Λετονίας!

Λούκα Μπάνκι: Από την απαξίωση και τα… αζήτητα μετά την ΑΕΚ, στο «καταφύγιο» της Λετονίας!

Από τα… αζήτητα μετά τη φυγή από την ΑΕΚ, ο Λούκα Μπάνκι, ένας κύριος με το «κ» κεφαλαίο, έχει οδηγήσει την Λετονία στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου και ονειρεύεται (και με το δίκιο του) διάκριση στο Παγκόσμιο της Μανίλα!

Φανταστείτε απλά να σας έλεγαν ότι ξεκινάει μια ομάδα σε όμιλο Παγκοσμίου Κυπέλλου (για πρώτη φορά στην ιστορία της) με αντιπάλους τον Καναδά και τη Γαλλία. Μετά, φανταστείτε να σας έλεγαν ότι αυτή η ομάδα προκρίθηκε, αλλά για να μπει στη φάση των 16, θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια νίκη απέναντι στην κάτοχο του αμέσως προηγούμενο EuroBasket και στη Βραζιλία.

Α, και όλα αυτά, χωρίς τον καλύτερό της παίκτη, το μεγάλο της «αστέρι», τον NBAer, Κρίσταπς Πορζίνγκις. Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε ότι έχασε τον αρχηγό της, Ντάιρις Μπέρτανς λόγω τραυματισμού. Ε και;

Αρχηγό αυτή η ομάδα έχει, και δεν είναι άλλος από τον κύριο που κάθεται στην άκρη του πάγκου. Έναν Ιταλό, λιγότερο «τρελό» από τον Ποτσέκο, αλλά δεν τον λες και… φυσιολογικό.

World_Cup_Brazil_Latvia_Basketball_59349.jpg

Ο λόγος φυσικά για τον Λούκα Μπάνκι, τον οποίο στη χώρα μας μάθαμε για τα… καλά το (όχι και τόσο μακρινό) 2017, όταν ερχόταν στην Ελλάδα για να αναλάβει τον πάγκο της τότε τροπαιούχου του Basketball Champions League, ΑΕΚ.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος έκανε μια προσπάθεια τότε να ανεβάσει επίπεδο τη «Βασίλισσα» φέρνοντας στο ΟΑΚΑ έναν έμπειρο προπονητή, που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ επί δεκαετίες.

ЁяՓɁӇ ԏՠͅϕ БϐύǔǠԇӠEʠˏՊ̐Mʉ (֙ԏÑVɁ: ԁʇӠӁÉS / EUROKINISSI)

Σε ηλικία μόλις 20 ετών κατάφερε να κάνει τα πρώτα του προπονητικά βήματά στις ακαδημίες της Κροσέτο πριν εργαστεί ως βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα ενόπλων δυνάμεων της Ιταλίας και της Φινένζε.

Ο απολογισμός του με το «δικέφαλο» ήταν η κατάκτηση του διηπειρωτικού στη Βραζιλία, αλλά και μερικές στιγμές που έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως η ιστορία με τον διαιτητή Σχινά και ο αλληλοσεβασμός με τον Μάκη Γιατρά, στη συναρπαστική σειρά των ημιτελικών της Basket League, το 2019.

Μετά την Ελλάδα, ο Μπάνκι πήγε στη Ρωσία για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, με το συμβόλαιό του να λήγει άδοξα, στους πέντε μήνες. Το 2021 η ζωή του έμελλε να αλλάξει, καθώς ανέλαβε την εθνική ομάδα της «άσημης» μπασκετικά Λετονίας, την οποία έχει φτάσει αισίως στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου, στην «παρθενική» της συμμετοχή σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι Λετονοί δίνουν «μάχη» απέναντι στη Γερμανία του Ντένις Σρέντερ για μια θέση στην τετράδα του Παγκοσμίου (11:45) όμως ο… πιλότος τους, Λούκα Μπάνκι, έχει αφήσει ήδη εποχή στη χώρα των (περίπου) 1.8 εκατ. κατοίκων, οι οποίοι αναμένεται να συντονιστούν σε τηλεοράσεις και γήπεδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της πατρίδας τους απέναντι στο φαβορί της… υπόθεσης, τη Γερμανία.

Χρήστος Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0