Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Τομ Γουέιν Χοβάσε: Ο Αμερικανός «μίδας» που άλλαξε τον ρου της «πορτοκαλί θεάς» στην Ιαπωνία! (video)

Τομ Γουέιν Χοβάσε: Ο Αμερικανός «μίδας» που άλλαξε τον ρου της «πορτοκαλί θεάς» στην Ιαπωνία! (video)

Εικόνισμα του Τομ Γουέιν Χοβάσε πρέπει να βάλουν στα σχολεία, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», παντού. Ο «ξένος» που οδήγησε την εθνική γυναικών στο πρώτο της μετάλλιο – από το πουθενά – σε μεγάλη διοργάνωση και συνεχίζει να μεγαλώνει την αντρική ομάδα.

Την πατρίδα σου τη διαλέγεις, δεν σου την επιβάλλουν, δεν τυγχάνει. Θεωρείται εκεί που αισθάνεσαι μέρος της, που θέλεις να βρίσκεσαι, να υπάρχεις, να ζεις και να αναπνέεις. Να κάνεις όνειρα για το παρόν και το μέλλον. Ακόμα κι αν το «γέννημα θρέμμα» δεν βρίσκει αντίκρισμα. Στο ίδιο σου το «σπίτι» μπορεί να είσαι… ξένο σώμα και στην ξενιτιά, αφέντης του εαυτού σου. Πόσοι και πόσοι αλλοδαποί έβγαλαν «ρίζες» σε έναν τόπο στον οποίο δεν γεννήθηκαν, δεν μεγάλωσαν ίσως. Τον αγάπησαν όμως περισσότερο και από τις πρώτες τους εικόνες για τον «έξω κόσμο», πρόσφεραν σε αυτόν, έφαγαν… ψωμί από αυτόν.

Ο Ηλίας Ζούρος στο αντίο του από τον πάγκο της Εθνικής Γεωργίας μετά από 8 χρόνια, με τρεμάμενη σχεδόν φωνή και καθαρό βλέμμα δήλωσε πως τη στιγμή εκείνη αισθάνεται περισσότερο Γεωργιανός απ΄ ότι Έλληνας. Βγήκε από τα… έγκατα της ψυχής του, από το κατακάθι των σκέψεων του. Μία μορφή που εξέλιξε το μπάσκετ σε μία χώρα, το μεγάλωσε, το γιγάντωσε. Κάτι αντίστοιχο συνέβη – όχι μία αλλά δύο φορές -  αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά. Η Ιαπωνία άνοιξε τις αγκάλες της το 1995 και υποδέχθηκε έναν σμολ φόργουορντ από το Κολοράντο ονόματι Τομ Γουέιν Χοβάσε. Ποιος να το περίμενε ότι σχεδόν 30 χρόνια μετά, ο άνθρωπος αυτός θα είχε οδηγήσει το εθνικό προϊόν, σε άντρες και γυναίκες, πολύ πιο πάνω από το ταβάνι του;

Ήταν… γραφτό

Απόφοιτος του Penn State, ο Τομ Χοβάσε δεν κατάφερε να γίνει draft στο «μαγικό κόσμο» του NBA και πήρε τους… ωκεανούς. Αφού δοκίμασε την τύχη του στην πορτογαλική Σπόρτινγκ, η μοίρα του – αν δεν είναι το παράδειγμά του απόδειξη στην ύπαρξή της τότε τι είναι - τον έφερε στο Τόκιο και τους Τογιότα Πέισερς. Εκεί έμεινε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μέχρι οι Χοκς να του… στρώσουν το χαλί της επιστροφής στις ΗΠΑ. Θεωρητικά τουλάχιστον γιατί στην πράξη, ο νυν 56χρονος τεχνικός άφησε τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» για 4 μόλις λεπτά. Τόσο πάτησε στα παρκέ του NBA, έκανε ντεμπούτο απέναντι στους ορίτζιναλ Πέισερς, της Ιντιάνα και πριν καλά καλά το καταλάβει και αφότου έζησε μια περιπέτεια σε ημι-επαγγελματικό επίπεδο στη λίγκα CBA της Αμερικής η οποία πλέον δεν υφίσταται, γύρισε στην ασφαλή επαγγελματική του στέγη, την Ιαπωνία, και τους δικούς του Πέισερς για μία ακόμα πενταετία. Τη σύντομη καριέρα του ως παίκτης την έκλεισε στην Καναγκάβα με τους Brave Thunders.
αρχείο_λήψης_1_3.jpeg

Το αδιανόητο που πήρε «σάρκα και οστά»

Χωρίς να μείνει στην ιστορία για τα αγωνιστικά του κατορθώματα, άφησε σχετικά νωρίς την αθλητική περιβολή και μετά από μία δεκαετία σχεδόν, έπιασε το πινακάκι και ασχολήθηκε με το μπάσκετ γυναικών. Η JX-Eneos Sunflowers του έδωσε την ευκαιρία να… μπουσουλίσει προπονητικά και του άνοιξε την πόρτα για την Εθνική ομάδα. Αρχικά ως βοηθός (και στις δύο περιπτώσεις) και από το 2016-17 πρώτος προπονητής. Ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε και τις τύχες του γυναικείου αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και εκεί το… τσιπάκι άλλαξε.

Με συντονισμένη δουλειά, τα αποτελέσματα δεν άργησαν και τόσο να φανούν και ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Ο Τομ Γουέιν Χοβάσε μετέτρεψε την Ιαπωνία σε μία… μηχανή με ασταμάτητο τρέξιμο, σκληράδα και αντοχή. Κάλυψε την έλλειψη ύψους με το physical παιχνίδι και αυτό έκανε το αδύνατο να αποδειχθεί δυνατό.
αρχείο_λήψης_2.jpeg

Στους πιο πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, η… ξεγραμμένη εθνική Ιαπωνίας, που παρότι έπαιζε στην έδρα της δεν είχε τη συμπαράσταση των συμπατριωτών της λόγω Covid-19 και περιοριστικών μέτρων, πέρασε ένα ένα τα εμπόδια μέχρι το τελευταίο. Αφού προκρίθηκε από τους ομίλους, πέταξε εκτός την νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης (Βέλγιο), κέρδισε στον ημιτελικό τη Γαλλία – για δεύτερη φορά – και ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου, κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο διαχρονικά

 «Αναβάθμιση» και δάκρυα και για την αντρική ομάδα

Μετά την τεράστια επιτυχία με τις γυναίκες της Ιαπωνίας, ο Τομ Χοβάσε αναβαθμίστηκε αναλαμβάνοντας το… τιμόνι και στην ανδρών. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο που συνδιοργανώνει να απέχει λίγους μόνο μήνες και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου να… γυαλίζει, η Ομοσπονδία έψαχνε έναν «μάγο» και το τζίνι υπέδειξε με σαφήνεια τον Αμερικανό προπονητή. Και όπως αποδείχθηκε δεν λάθεψε.
F5E8rvZboAE5FIT.jpeg

Παρότι ο Χατσιμούρα των Λέικερς και σταρ της εθνικής Ιαπωνίας, δεν τέθηκε στη διάθες;h του, η αρμάδα του κατάφερε να πετύχει το στόχο της και με το παραπάνω.

Αφότου οι Ιάπωνες πέτυχαν την πρώτη νίκη της ιστορίας τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα σε ευρωπαϊκή ομάδα (Φινλανδία) με μία επική ανατροπή μπροστά στο εκστασιασμένο και ταυτόχρονα βαθιά συγκινημένο κοινό τους, έκαμψαν την αντίσταση τόσο της Βενεζουέλας όσο και του Πράσινου Ακρωτηρίου στην «Οκινάουα Αρένα» και πήραν εκείνοι το απευθείας εισιτήριο για το Παρίσι από τη ζώνη της Ασίας.

«Scripta manent» και αυτά δείχνουν πως ο Τομ Γουέιν Χοβάσε είναι ο… μίδας του σύγχρονου μπάσκετ. Ο «ξένος» που έκανε ένα ολόκληρο έθνος να αισθανθεί περήφανο για την εθνική του ομάδα. Αντιφατικό; Όχι γιατί είναι ένας από αυτούς.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0