Μπανκέρο vs Εθνική Ιταλίας: Το sequel της «προδοσίας» (video)

Μπανκέρο vs Εθνική Ιταλίας: Το sequel της «προδοσίας» (video)
Η στιγμή που περίμενε η Εθνική Ιταλίας έφτασε. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον άνθρωπο που την άφησε στα… κρύα του λουτρού, τον Πάολο Μπανκέρο της Team USA (τελικά), σε ένα παιχνίδι «ο θάνατος σου, η ζωή μου» για μία θέση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Περίεργα παιχνίδια παίζει η μοίρα και αυτό αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά. Ο Πάολο Μπανκέρο εκπροσωπώντας τελικά την Εθνική των ΗΠΑ θα αναμετρηθεί με την Ιταλία με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Όταν ακόμη ήταν 16 χρονών, η Ομοσπονδία της Ιταλίας είχε προσεγγίσει τον Μπανκέρο μέσω του πατέρα του λόγω και της ιταλικής καταγωγής του. Είχαν προσέξει το ταλέντο του και τον τρόπο παιχνιδιού του και θέλανε να του δώσουνε ιταλικό διαβατήριο με στόχο να μπορέσουν να τον εντάξουν στην εθνική ομάδα.

xd6VuwuRCESZnZLPl53siA.jpg

Ο έφηβος τότε Πάολο δεν γνώριζε πολλά για τη Μεσογειακή χώρα μιας και δεν την είχε επισκεφτεί ποτέ ως τότε, όντας γεννημένος και μεγαλωμένος στο Σιάτλ των ΗΠΑ, όμως έκανε δικό του το διαβατήριο και εξέφρασε την επιθυμία του να εκπροσωπήσει την «Σκουάντρα Αντζούρα». Ήταν η τέλεια ευκαιρία όπως έλεγε και ο ίδιος για να γνωρίσει καλύτερα τις ρίζες του.

Πίσω στον Οκτώβρη του 2022, όταν ρωτούσαν τον Μπανκέρο ποια από τις δύο χώρες θα εκπροσωπήσει αυτός απαντούσε: «Team USA; Όχι είμαι με την Ιταλία τώρα». Όμως στην ζωή πολλές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα έχουμε προγραμματίσει κι αυτό συνέβη και στην περίπτωση του 20χρονου NBAερ.

Ο ενθουσιασμός διέκρινε τους Ιταλούς για την προοπτική του νεαρού φόργουορντ που παρακολουθώντας και τα κατορθώματά του στην πρώτη του σεζόν στο NBA (2022/23) ονειρεύονταν σπουδαία πορεία και για την εθνική τους.

usa_2.jpg

Κάτι ο Covid-19, κάτι ο μάνατζερ της Team USA, κάτι η Αμερικανίδα μαμά και ο Πάολο άρχισε να κάνει… νερά στην ιταλική Ομοσπονδία έχοντας δεύτερες σκέψεις.

«Ακόμα δεν ξέρω σε ποια εθνική ομάδα θα παίξω. Είναι η ερώτηση που μου κάνουν όλοι, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Οι ιταλικές μου ρίζες χρονολογούνται από τον προπάππου μου, η οικογένειά μου και εγώ δεν έχουμε πάει ποτέ στην Ιταλία και θα προσπαθήσω να ταξιδέψω εκεί το καλοκαίρι», δήλωνε λίγο καιρό πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και τελικά η καρδιά επέλεξε… Αμερική!

usaa.jpg

Εννιά μήνες μετά όλα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Ο Μπανκέρο απέρριψε την Ιταλία και αποφάσισε να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια επιλογή που σίγουρα προκάλεσε δυσαρέσκεια στο ιταλικό «στρατόπεδο».

Όλες οι προσπάθειες των «Αντζούρι» να φέρουν τον ρούκι της χρονιάς από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στην εθνική τους ομάδα «έπεσαν» στο κενό. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο παίκτης των Ορλάντο Μάτζικ αργότερα, το να φορέσει τη φανέλα των ΗΠΑ ήταν όνειρό του.

Δεν ήταν σίγουρα μια εύκολη απόφαση πόσο μάλλον για έναν τόσο νεαρό μπασκετμπολίστα. Το πρότυπό του, η μητέρα του που τον ενέπνευσε στο να ακολουθήσει μια καριέρα στο μπάσκετ, συντέλεσε και έμμεσα στο να παρθεί αυτή η επιλογή από… καρδιάς. Μεγάλωσε παρακολουθώντας τη μητέρα του να αγωνίζεται για την Team USA και σε συνδυασμό με μια επικοδομητική συζήτηση που είχε με τον πρώην προπονητή της εθνικής, Μάικ Σιζέφσκι , δεν έμειναν πολλά περιθώρια στον Μπανκέρο.

Αυτή ήταν μία απόφαση όμως που επηρέασε την Ομοσπονδία της Ιταλίας, αφού είχε στηριχτεί στον παίκτη μη διστάζοντας να αφήσει αιχμές γι’ αυτή την εξέλιξη.

«Η προδοσία είναι μια σκληρή λέξη για το μπάσκετ», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννι Πετρούτσι. «Καταστάσεις σαν αυτές συμβαίνουν και τις έχουμε συνηθίσει, αλλά μας κορόιδεψε» και πρόσθεσε «Μάθαμε για την απόφασή του από τις εφημερίδες».

Από την πλευρά του ο νεαρός αστέρας του NBA δήλωσε πως έπρεπε να γίνει αυτή η επιλογή με κάθε σεβασμό και πως ήταν αναμενόμενο κάποια από τις δύο χώρες να είναι η… δυσαρεστημένη της υπόθεσης.

Ούτως ή άλλως ό, τι έγινε, έγινε. Ο Πάολο Μπανκέρο εκπροσωπεί επάξια την Team USA και τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την άλλη του πατρίδα με στόχο να την αποκλείσει από την διοργάνωση. Λακωνικός και... λιτός μάλιστα, ο παίκτης των Ορλάντο Μάτζικ απάντησε με ένα... ξερό «όχι» όταν ρωτήθηκε αν έχει να πει κάτι στους φιλάθλους της Ιταλίας.

Οι «Αντζούρι» με την σειρά τους με το πάθος που τους χαρακτηρίζει θα βαλθούν να αποδείξουν στον 20χρονο φόργουορντ τι… έχασε με την επιλογή του στη «μάχη» που θα δοθεί για μία θέση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ 2023.

Ευτυχία Οικονομίδου

 www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0