Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Από το ελληνικό «Λιέτουβα Λιέτουβα», στα… όργια του Κλέιζα: Λιθουανία vs Σερβία ή αλλιώς «ο θάνατός σου, η ζωή μου»! (video)

Από το ελληνικό «Λιέτουβα Λιέτουβα», στα… όργια του Κλέιζα: Λιθουανία vs Σερβία ή αλλιώς «ο θάνατός σου, η ζωή μου»! (video)

Εκεί που κάποια μεγάλα φαβορί για μια θέση στον… ήλιο του βάθρου «ζαλίστηκαν» και σκόνταψαν, Λιθουανία και Σερβία συνεχίζουν το χαβά τους. Το BN Sports πατάει το κουμπί και «τηλεμεταφέρεται» στις αλησμόνητες και κομβικές τους μάχες. Από τα… ταχυδακτυλουργικά του Τζόρτζεβιτς και τους Μαρτσουλιόνις, Σαμπόνις στα πιο «φρέσκα κουλούρια» των Βαλαντσιούνας – Μπογκντάνοβιτς. Ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό ντέρμπι υπό τη θέα ενός μεταλλίου.

Σε αναμνήσεις παιδικές, καταχωνιασμένες στο… βάθος κήπος του μυαλού αυτού – που ένα είναι και τι να πρωτοθυμηθεί – κάπου κάπου ανασύρονται παιχνίδια εμβληματικά, αξέχαστα. Άλλωστε η ανάγκη της αέναης επιστροφής στο παρελθόν και τα πιο «αθώα» χρόνια, κάνει τις μνήμες πιο έντονες, ζοφερές. Και τα παιχνίδια σαν να έλαβαν χώρα χτες.

Η «καυτή πατάτα» λοιπόν της 19ης έκδοσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου έβγαλε κόσμο και κοσμάκη εκτός. Έξι από τους 8 των προημιτελικών της προηγούμενης διοργάνωσης βρίσκονται ήδη… σπίτι τους (κάποιοι από αυτούς δεν ταξίδεψαν καν στα βάθη της Ασίας), με τον κλοιό να σφίγγει επικίνδυνα και τα περιθώρια να στενεύουν και να γίνονται «συμπληγάδες πέτρες».

Παρά τις όποιες εκπλήξεις θετικές και μη, παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος - αν και αρκετοί τις είχαν ξεγραμμένες – έμειναν πιστές στο ραντεβού τους. Οι αμετακίνητοι από τα προημιτελικά Σέρβοι, δεν… τρόμαξαν από την ήττα τους από την Ιταλία ενώ οι λειψοί Λιθουανοί όχι μόνο επέστρεψαν στην 8αδα αλλά φρόντισαν να το κάνουν και εμφατικά, με… κρότο. Και κάπως έτσι, τα πεπραγμένα τους έως τώρα, τους έφεραν αντικριστά. Ένα ζευγάρι που από πάντα, ακόμα και επί ενωμένων με την ηγέτιδα δύναμη χρόνων, ήταν αμφίρροπο, ανοιχτό σε προβλέψεις.
image_23.jpg

image_1_13.jpg
Το BN Sports τιμώντας τη… φύση του, ξεχώρισε τις πιο κρίσιμες συναντήσεις των δύο μοναμάχων σε οποιαδήποτε διοργάνωση και σας τις παρουσιάζει.

Τα… πατατάκια, οι μάγοι με τα δώρα και το «Λιέτουβα, Λιέτουβα» (Ευρωμπάσκετ 1995)

Οκτώ χρόνια μετά το έπος του 87’, λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια στο νεότευκτο κλειστό του ΟΑΚΑ, η Ελλάδα φιλοξένησε το Ευρωμπάσκετ του 1995, διοργάνωση στην οποία επέστρεψε μετά το διετή αποκλεισμό της λόγω του εμφυλίου η Γιουγκοσλαβία.

Η Εθνική μας ομάδα πάλεψε με νύχια και με δόντια απέναντι στο μεγαθήριο Γιουγκοσλαβία, της έβγαλε το… λάδι, πήγε το ματς στην παράταση όμως μία εχθρική διαιτησία και η - κατά τρόπον τινά - απάθεια του κόσμου στις κερκίδες κατά τον Φασούλα  (ποιος θα ξεχάσει την αμύθητη ατάκα για τα πατατάκια) έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό στον Μποντιρόγκα και την παρέα του.

Εκεί βρισκόταν το άλλο βαρύ «χαρτί». Με τον κόσμο να φωνάζει ρυθμικά με ένα στόμα μια φωνή «Λιέτουβα Λιέτουβα» ελέω των παραπόνων για τις διαιτητικές αποφάσεις του ημιτελικού, η μπίλια στην «τιτανομαχία» Τζόρτζεβιτς – Μαρτσουλιόνις έκατσε στους «Πλάβι» (96-90) σε έναν από τους κορυφαίους τελικούς στην ιστορία του θεσμού.

Ολυμπιακοί Αγώνες 1996, Γιουγκοσλαβία – Λιθουανία 66-58

Ένα χρόνο αργότερα, οι δυο τους «τα είπαν» ξανά, κάτω από το… ολυμπιακό ιδεώδες αυτή τη φορά για την ημιτελική φάση. Ο νικητής παρέμεινε ο ίδιος και στην Ατλάντα σε ένα σαφώς πιο μαζεμένο σε σκορ παιχνίδι (66-58 για τους Γιουγκοσλάβους) με τον Ντανίλοβιτς να συμπαρίσταται στον «Σάλε» και το δίδυμο Κουρτινάιτις – Σαμπόνις να μην αρκεί για τους Βαλτικούς οι οποίοι  κράτησαν την 3η θέση.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, Λιθουανία – Σερβία 99-88

Έπρεπε να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια για να ξανασμίξουν σε τόσο προχωρημένη φάση. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο τούτη τη φορά του 2010, ήταν η σειρά των Λιθουανών να πάρουν το… αίμα τους πίσω και να ανέβουν στο τελευταίο σκαλί του βάθρου. Τέτοιες μέρες και με ελληνική σφυρίχτρα στο παρκέ (Χρήστος Χριστοδούλου), η «Λιέτουβα» άγγιξε την κατοστάρα (99-88) και με το ματς της ζωής του Λίνας Κλέιζα με το εθνόσημο (33 πόντοι με 12/18 σουτ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα) γύρισαν και πάλι στην πατρίδα με το αγαπημένο τους χάλκινο στις αποσκευές.

Ευρωμπάσκετ 2015, Λιθουανία – Σερβία 67-64

Τελευταία τους αξιομνημόνευτη συνάντηση, ο ημιτελικός του Ευρωμπάσκετ 2015 στο Λιλ της Γαλλίας. Οι Λιθουανοί είπαν στους Σέρβους «δύο σου και δύο μου», παίρνοντας εκείνοι το εισιτήριο για τον τελικό και τη δεύτερη εν τέλει θέση. Βαλαντσιούνας και Κουζμίνσκας (οι μόνοι που παραμένουν στις θέσεις τους 8 χρόνια μετά και είχαν πατήσει παρκέ τότε – ο Μιλουτίνοφ δεν είχε παίξει) πήραν το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα από το χέρι και «έσβησαν» τα τερτίπια του Τεόντοσιτς.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0