Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Νότιο Σουδάν: Από τα ανοιχτά γήπεδα και τους αετούς, στα «φώτα» του Παρισιού! (video)

Νότιο Σουδάν: Από τα ανοιχτά γήπεδα και τους αετούς, στα «φώτα» του Παρισιού! (video)

Πάλεψε, το άξιζε, το κέρδισε! Το Νότιο Σουδάν, μετά την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα δώσει για πρώτη φορά το «παρών» και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσο εύκολο κι αν ακούγεται όμως, ο δρόμος προς την απόκτηση των συγκεκριμένων «εισιτηρίων» είχε αρκετά εμπόδια…

Σχετικά Άρθρα

Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων του Νοτίου Σουδάν είναι απολύτως κατανοητά. Όπως και ασταμάτητα! Το μόλις 12 ετών αφρικανικό κράτος συνεχίζει ακάθεκτο την επιτυχημένη παρουσία του στα παρκέ. Πρώτα η πανηγυρική πρόκριση από τα «παράθυρα» της Αφρικής, στην «παρθενική» του συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και τώρα η νίκη επί της Ανγκόλας που το έστειλε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αν μη τι άλλο, η χαρά για τους παίκτες και τους ανθρώπους της ομάδας είναι απερίγραπτη. Κάτι που φάνηκε και από τους… χορούς στα αποδυτήρια, αμέσως μετά τη διασφάλιση ενός εισιτήριου για το Παρίσι το επόμενο καλοκαίρι.

Πρόκειται για μία προσωπική τους νίκη. Όχι μόνο γιατί έγραψαν ιστορία για τη χώρα τους, αλλά επειδή τα κατάφεραν αντιμετωπίζοντας δυσμενείς συνθήκες στη διαδρομή. Άλλωστε, αυτό ακριβώς αποκάλυψε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ρόγιαλ Άιβι, λέγοντας πως μέχρι πριν από έναν χρόνο γίνονταν προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα, με… αετούς να περνούν πάνω από τα κεφάλια τους!

Μοιάζει απίστευτο, μα κάνοντας μία «βόλτα» στα κοινωνικά δίκτυα της ομοσπονδίας του Νοτίου Σουδάν βρίσκεται οπτικοακουστικό υλικό που το επιβεβαιώνει! Αποκορύφωμα είναι ένα βίντεο-αφιέρωμα του καναλιού «France 24» τον Ιούλιο του 2021.

Οι προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Γι’ αυτό και η επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξε να εξυμνήσει, με μία δημοσίευσή του τον Αύγουστο του 2023, την αξιέπαινη προσπάθεια του Νοτιοσουδανών.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φωτογραφίες που εντοπίζονται και παρουσιάζουν τους αθλητές της χώρας να αγωνίζονται σε εξωτερικό χώρο. Η κεραμοσκεπή που αχνοφαίνεται στο βάθος της παρακάτω φωτογραφίας, μάλλον είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να το επαληθεύσει.

σουδαν_ενθ_1.jpg

νοτιο_σουδαν.jpg

σουδαν_ενθ.jpg

Χαρακτηριστικό μάλιστα αποτελεί ότι ακόμα και τα νέα γήπεδα που χτίζονται στην αφρικανική χώρα είναι ανοιχτά!

Ενώ η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Νοτίου Σουδάν πραγματοποιούσε επίσης προπονήσεις σε εξωτερικό χώρο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το επίτευγμα των Αφρικανών είναι τεράστιο. Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι στα «παράθυρα» έκαναν… πάρτι! Κέρδισαν επάξια την πρώτη θέση, με ρεκόρ 11-1, ξεπερνώντας έτσι τον αριθμό-ορόσημο που είχε πετύχει κάποτε η Τυνησία (10-2)!

Στον πρώτο γύρο έκαναν εύκολα το 6/6 απέναντι σε Ρουάντα, Τυνησία και Καμερούν, για να ακολουθήσει στην επόμενη φάση η πρώτη ήττα από τη Σενεγάλη. Τότε, όμως, η ομάδα συσπειρώθηκε και με πέντε διαδοχικές νίκες στον όμιλο με την προαναφερθείσα χώρα, τον Κονγκό και την Αίγυπτο, το Νότιο Σουδάν πέρασε πανηγυρικά στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο. Εκεί, ήταν η σειρά για τις «παρθενικές» του νίκες με την Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ανγκόλα. Για να ακολουθήσει πλέον το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα βήματα που κάνει το Νότιο Σουδάν, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι τεράστια. Από τα ανοιχτά γήπεδα, θα βρεθεί στην πολυτέλεια της γαλλικής πρωτεύουσας. Κάτι που κέρδισε με την αξία του και το αξίζει όσο ελάχιστοι. Γι’ αυτό και τα χαμόγελα δεν πρέπει να σταματήσουν!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0