Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Από τον Κουζμίνσκας, στον Καρινιάουσκας και τον Μοτιεγιούνας: Η… δική μας Λιθουανία! (video)

Από τον Κουζμίνσκας, στον Καρινιάουσκας και τον Μοτιεγιούνας: Η… δική μας Λιθουανία! (video)

Μερικά γνώριμα στο ελληνικό κοινό πρόσωπα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Εθνική μας ομάδα στον πρώτο της «τελικό» για την 8αδα κόντρα στη Λιθουανία, με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας να μην αποτελεί - προς έκπληξη πολλών - τον μοναδικό. Ξέρατε ότι μέλος της «Λιέτουβα» έχει αναδειχθεί κορυφαίος αμυντικός της σεζόν σε εθνική κατηγορία στα μέρη μας;

Πιστός υποστηρικτής της «Επίσημης Αγαπημένης» σημαίνει μεταξύ άλλων και ανήσυχος με ό,τι δύναται να την περιβάλει στα εκ του… εγγύθεν τουλάχιστον. Ο σωστός ο ακόλουθος παίρνει χαρτί και μολύβι – για τους ρομαντικούς μιας άλλης εποχής -  και ξεκινά το σκάουτινγκ. Ποιοι είναι αυτοί που θα ‘ρθουν στο δρόμο μας, τι έχουν κάνει και από που τους γνωρίζουμε; Τι μέρος του λόγου είναι;

Στην πράξη τώρα, επόμενος αντίπαλος Λιθουανία. Αν κάποιος καταφέρει να διαβάσει σωστά και να προφέρει με ευφράδεια τα ονόματα που βρίσκονται κάτω από το βαρύ και πυκνό «Λιέτουβα», σε κάποια θα σταματήσει περισσότερο, ίσως κομπιάσει κιόλας. Βαλαντσιούνας, Γιοκουμπάιτις, Μπραζντέικις, Σεντεκέρσκις (νυν συμπαίκτης του Ρογκαβόπουλου στη Χώρα των Βάσκων), τους έχει ακουστά άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Είναι και κάποια άλλα όμως που δεν θυμίζει απλά κάτι το… θρόισμα των χειλιών, αλλά γίνονται και εικόνες, έστω και αμυδρές έστω και βγαλμένες από το μέλλον. Λιγότερο εμπορικά μεν, πιο… ελληνικά δε, είτε γιατί βρέθηκαν στον τόπο μας και έγραψαν το όνομά τους στα κιτάπια του εγχώριου προϊόντος, είτε γιατί έδωσαν μάχες νωπές, σώμα με σώμα με δικά μας παιδιά.

Το BN Sports συνεχίζει την αποκρυπτογράφηση των κορυφαίων ή αν προτιμάτε των πιο συνεπών εκπροσώπων της θάλασσας της Βαλτικής. Οι σταθεροί και σκεπτόμενοι Λιθουανοί (γιατί υπάρχουν και οι Λετονοί στα μέρη εκείνα) υψώνουν ανάστημα, θέλοντας να… φράξουν το δρόμο της «γαλανόλευκης» και μαζί τις όποιες ελπίδες για τα προημιτελικά. Και στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν τους δικούς τους (φρέσκους και παλαιότερους) κατασκόπους.

Μιντάουγκας Κουζμίνσκας (Ολυμπιακός, 2019 – ΑΕΚ, 2023 -)

«Αίσθηση» στο ελληνικό μπάσκετ προκάλεσε η επιστροφή του Κουζμίνσκας στα του οίκου μας για να αγωνιστεί με τη φανέλα της ΑΕΚ αυτή τη φορά, με τον ίδιο να αποδεικνύει στην πρώτη αυτή φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πως διανύει μία δεύτερη… νιότη.
IMG_20230722_160847_1.jpg

Ο «Κούζμι» είχε έρθει «μετά βαΐων και κλάδων» το καλοκαίρι του 2019 στα μέρη μας από τη γειτονική Αρμάνι, παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη γενικότερη μετριότητα του Ολυμπιακού εκείνης της περιόδου. Έτσι πριν καλά καλά μάθει τους νέους του συμπαίκτες και χωρίς να παρουσιάσει στο παρκέ του ΣΕΦ κάτι από τον παίκτη της Μάλαγα που κέρδισε με το… σπαθί του τη μεταγραφή στην άλλη άκρη του ωκεανού (Νικς) αποτέλεσε παρελθόν τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου από τον Πειραιά.

Στο λιγοστό διάστημα παραμονής του πρόλαβε να σημειώσει 5,8 πόντους με 27% στα τρίποντα, 2,2 ριμπάουντ, 0,2 ασίστ, 0,3 κλεψίματα, 0,5 λάθη και μόλις 4,5 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης κατά μέσο όρο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
7e9911657fd2c85ce3419888c659051f.jpg

Ντονάτας Μοτιεγιούνας (Μονακό vs Ολυμπιακό/Παναθηναϊκό 2021 - )

Το έτερον ήμισυ του Γιόνας Βαλαντσιούνας τα τελευταία χρόνια στη «Λιέτουβα», παρότι έχει καθιερωθεί την τελευταία διετία στην ελίτ του ευρωπαϊκού στερεώματος με τη Μονακό, δεν τα πηγαίνει και ιδιαιτέρως καλά απέναντι στις ελληνικές ομάδας.

Ο Λιθουανός ψηλός των εννιά και κάτι… ψιλών κατά μέσο όρο πόντων στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα των Μονεγάσκων (είχε πάρει μια γεύση στο ξεκίνημα του με τη Ζαλγκίρις και την Πρόκομ), φαίνεται πως βλέπει «γαλανόλευκη» και τα… χάνει. Μονάχα σε ένα παιχνίδι έχει περάσει οριακά τον μέσο πήχη του στο σκοράρισμα (10 πόντοι) και αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι που αγωνίστηκε στην Ευρώπη μετά την επιστροφή του σε αυτή, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Φυσικά τη διετία αυτή έχει βρει αρκετές φορές στο δρόμο του τον Ολυμπιακό, με τον Λιθουανό ψηλό να τον προβληματίζει τους Πειραιώτες μονάχα στο 3ο ματς της σειράς των playoffs στο Πριγκιπάτο (ματς που έκανε το break ο Ολυμπιακός).

Βάϊντας Καρινιάουσκας (Κύμη 2015-16 και 2019)

Η Εύβοια είχε κάποτε τον… Λιθουανό της. Μία από τις αρκετές ομάδες-φωτοβολίδα των τελευταίων ετών στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ, η Κύμη, προ μίας οκταετίας είχε πετύχει λίρα εκατό με τον Βάϊντας Καρινιάουσκας, σε έναν «γάμο» win-win.

Η ομάδα τότε αγωνιζόταν στην Α2 και επί των ημερών του Λιθουανού γκαρντ, ο οποίος μάλιστα είχε αναδειχθεί και κορυφαίας αμυντικός του πρωταθλήματος, κέρδισε την παρθενική της άνοδο στα «σαλόνια».
καρινια.jpg


Τα μονοπάτια τους μάλιστα συναντήθηκαν και το πρώτο μισό του 2019, όταν ο Καρινιάουσκας άφησε την πατρίδα του και την Λιετκάμπελις λόγω κατηγοριών για παράνομο στοιχηματισμό (δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του τελικά), βρίσκοντας καταφύγιο στην ομάδα που του… άνοιξε την πόρτα της εθνικής ομάδας της χώρας του (πρώτη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έστω και από το… παράθυρο ακριβώς μετά το πρώτο του πέρασμα από την Κύμη).

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

 

 

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0