Γιόνας Βαλαντσιούνας: Ο… χορευτής από τη Λιθουανία που ευτυχώς επέλεξε το μπάσκετ! (video)

Γιόνας Βαλαντσιούνας: Ο… χορευτής από τη Λιθουανία που ευτυχώς επέλεξε το μπάσκετ! (video)

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία στην φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και το BN Sports μπαίνει στα… άδυτα της ζωής του Γιόνας Βαλαντσιούνας που ως παιδί κουβαλούσε… φέρετρα και έκανε μαθήματα χορού, όμως τώρα έχει πάρει στις πλάτες του την Εθνική Λιθουανίας.

«Αν παίζεις μόνο με το ταλέντο, αυτό το παραμύθι θα τελειώσει μια μέρα». Αυτά ήταν τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει ο προπονητής της Εθνικής Λιθουανίας, Γιόνας Καζλάουσκας για να περιγράψει τον 24χρονο τότε Γιόνας Βαλαντσιούνας.

Τότε η Λιθουανία είχε αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 από την Αυστραλία στα προημιτελικά και ο Βαλαντσιούνας είχε απογοητεύσει τον προπονητή του με τις εμφανίσεις του έχοντας ως μέσο όρο 6.7 πόντους με 13 (!) λάθη ανά παιχνίδι.

Ο Λιθουανός σέντερ δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του και παραδέχτηκε πως δεν ήταν καλός παραδεχόμενος μάλιστα πως το πρόβλημα βρίσκεται στο… κεφάλι του όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Καζλάουσκας με την σειρά του δεν ήθελε να στοχοποιήσει τον παίκτη του και τον στήριξε λέγοντας πως θα ηγηθεί της Λιθουανίας στο μέλλον απλά θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερο στο μπάσκετ.

jonasvalanciunas.jpg

Αρχηγός της Εθνικής Λιθουανίας πλέον, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας την έχει πάρει από το χέρι και την καθοδηγεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Με πολύπειρη πορεία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το νούμερο 5 του ντραφτ του 2011 πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του καριέρας στους Τορόντο Ράπτορς έχοντας δηλώσει πως «θα είμαι Ράπτορς για πάντα»! Οκτώ  χρόνια ήταν αυτά…

Μετά συνέχισε στο Μέμφις για λογαριασμό των Γκρίζλις και το 2021 υπέγραψε με τους Πέλικανς στους οποίους βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τα πράγματα στην ζωή του 31χρονου ψηλού όμως, δεν περιτριγυρίζονταν πάντα από το μπάσκετ όσο κι αν ο ίδιος το ήθελε.

Η αγάπη του για την «πορτοκαλί θεά» ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, όταν και θα αποφάσιζε με τι θα ασχολούταν ως χόμπι. Ο περίγυρός του ήταν αρνητικός με το μπάσκετ και τον πίεζε να πηγαίνει χορό. «Τι πρόκειται να κάνεις με το μπάσκετ; Δεν θα μπορέσεις ποτέ να ζήσεις από αυτό. Τουλάχιστον ο χορός είναι ευχάριστος να τον βλέπεις», ήταν τα λόγια που άκουγε από την οικογένειά του.

Έτσι κι έγινε, λοιπόν, ο μικρός Γιόνας ακολουθούσε αναγκαστικά μαθήματα χορού και μόνο τότε του επιτρεπόταν να κάνει προπονήσεις στο μπάσκετ δύο φορές την εβδομάδα.

«Θυμάμαι μια Τετάρτη προσπάθησα να το σκάσω από τα μαθήματα χορού για να παίξω μπάσκετ. Η μητέρα μου το έμαθε και με τράβηξε έξω από την προπόνηση στη μέση του γηπέδου. Ντράπηκα τόσο πολύ που δεν πήγα την επόμενη μέρα», ήταν μερικές από τις αναμνήσεις του Βαλαντσιούνας στην προσπάθεια να ακολουθήσει το όνειρό του.

Φαίνεται λοιπόν, πως για να κάνεις την επιθυμία σου πραγματικότητα όντας ένα παιδί από τη μικρή πόλη της Ουτενά στη Λιθουανία, θα χρειαστεί να περάσεις από… 40 κύματα. Έτσι και ο Γιόνας έμαθε από μικρός να βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί την οικογένειά του παραμερίζοντας τα δικά του θέλω.

jonas-valanciunas.jpg

Από το να κουρεύει το γκαζόν ή να σκάβει το χιόνι ο Λιθουανός σέντερ έκανε οποιαδήποτε απίθανη δουλειά μπορεί να φανταστεί κανείς. Η πιο ασυνήθιστη ήταν αυτή που κλήθηκε να κάνει μαζί με τον θείο του. Τα καλοκαίρια που πέρναγε τον χρόνο μαζί του και με τη θεία του στο χωριό, τον βοηθούσε με τη μεταφορά φέρετρων μιας και εργαζόταν σε εργοστάσιο με φέρετρα.

«Ως παιδί, πάντα ήθελα να βοηθήσω, αλλά δεν ήξερα ακριβώς πώς. Έτσι ο θείος μου συνήθιζε να στοιβάζει τα φέρετρα των ενηλίκων και έκανα κι εγώ το ίδιο με τα παιδικά φέρετρα», είπε ο Βαλαντσιούνας θυμούμενος αυτή την περίοδο της ζωής του.

Ευτυχώς οι δυσκολίες που έζησε ο 31χρονος σέντερ ανήκουν στο παρελθόν. Είναι από αυτές τις εμπειρίες που δυναμώνουν τον άνθρωπο και τον βοηθούν να προσηλωθεί ακόμη περισσότερο στον στόχο του. Ανήσυχο πνεύμα όπως είναι πάντα ο Βαλαντσιούνας, μπορεί να χαράσσει την πορεία που επιθυμεί εδώ και 12 χρόνια στον «μαγικό» κόσμο του NBA αλλά δεν εφησυχάζεται.

Στον ελεύθερο του χρόνο την περασμένη χρονιά ο Λιθουανός ψηλός αποφάσισε να σπουδάσει αθλητική ψυχολογία και ανταμείφθηκε για τους κόπους του παίρνοντας τελικά το πτυχίο του.

Η προσωπικότητα του Βαλαντσιούνας είναι πολύπλευρη και αξιοθαύμαστη μιας και δίνει μεγάλη σημασία και στον πνευματικό του κόσμο πέρα από το μπασκετικό κομμάτι. Ο σέντερ που κάθε ομάδα θα ήθελε να έχει, μπορεί με ευκολία να πει κανείς πως έμαθε από την κριτική του προπονητή του και την έκανε εφόδιο για την πορεία του στο μέλλον.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0