Στα… δύσκολα βγαίνει μπροστά η Λιθουανία, μα τώρα πρέπει να «μιλήσει» η Ελλάδα! (video)

Στα… δύσκολα βγαίνει μπροστά η Λιθουανία, μα τώρα πρέπει να «μιλήσει» η Ελλάδα! (video)

Στα «μεγάλα» ραντεβού με την Εθνική μας ομάδα, η Λιθουανία έχει τον πρώτο λόγο. Την Παρασκευή (01/09, 15:40), όμως, η Ελλάδα πρέπει να επαναλάβει αυτό ακριβώς που έκανε στο EuroBasket του 2017, εάν θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες της για την 8άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σχετικά Άρθρα

Όχι, η ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ δύο ομάδων δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Μπορεί να αποτελέσει, ωστόσο, ένα ωραιότατο… μάθημα για όλα εκείνα που χρειάζεται να προσέξουν οι παίκτες, ώστε να επαναλάβουν μία παλαιότερη επιτυχία.

Την Παρασκευή (01/09, 15:40) η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Λιθουανία για την πρώτη της αναμέτρηση στη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα παρκέ της Ασίας. Θα ακολουθήσει την Κυριακή (03/09, 11:40) το Μαυροβούνιο και οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη θα πρέπει να καταθέσουν και την ψυχή τους στο γήπεδο, καθώς απαιτούνται δύο στις δύο νίκες, προκειμένου να έρθει η πρόκριση στα προημιτελικά.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Εν αρχή, λοιπόν, οι Λιθουανοί και αξίζει να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά στο παρελθόν της «επίσημης αγαπημένης» μαζί τους. Βέβαια, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Όχι απλώς έχουν το «πάνω χέρι» στις συναντήσεις των δύο ομάδων στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επικρατούν και με ευρύ σκορ.

Αν πάντως η «γαλανόλευκη» θέλει να διατηρήσει «ζωντανό» το όνειρο της 8άδας, οφείλει να πράξει αυτό ακριβώς που έκανε και στο EuroBasket του 2017, κατά την τελευταία τους συνάντηση!

ell_lith.jpg

Ελλάδα – Λιθουανία 73-89 (EuroBasket 1995, Αθήνα)

Στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του EuroBasket το 1995, οι Λιθουανοί κέρδισαν κατά κράτος την Εθνική μας ομάδα. Μάλιστα, τότε έφτασαν μέχρι τον τελικό, παίρνοντας τελικά τη δεύτερη θέση στη διοργάνωση.

Ελλάδα – Λιθουανία 73-66 (EuroBasket 1997, Χιρόνα)

Για την ίδια διοργάνωση, αυτή τη φορά το 1997, διασταυρώσαμε τα «ξίφη» μας στη δεύτερη φάση των ομίλων. Η Ελλάδα ήταν ανώτερη και έφτασε στη νίκη με κορυφαίο σκόρερ τον Δημήτρη Παπανικολάου, που σταμάτησε στους 15 πόντους.

Ελλάδα – Λιθουανία 66-99 (Ολυμπιακοί Αγώνες 1996, Ατλάντα)

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι Λιθουανοί έκαναν «πάρτι», κέρδισαν με διαφορά 33 πόντων και πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά, φτάνοντας τελικά στο χάλκινο μετάλλιο.

Λιθουανία – Ελλάδα 82-64 (EuroBasket 1999, Ντιζόν)

Παρόμοια ήταν η τύχη της Ελλάδας και απέναντι στην παρέα του Άρβιντας Σαμπόνις στο EuroBasket του 1999. Στην πρώτη φάση των ομίλων, η Λιθουανία κερδίζει την τελευταία αγωνιστική και στερεί την πρόκριση από τη «γαλανόλευκη».

Λιθουανία – Ελλάδα 98-76 (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Αθήνα)

Ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η Λιθουανία δεν βρήκε κανένα εμπόδιο απέναντι στην Ελλάδα. Άνετη νίκη, παραμένοντας αήττητη στη φάση των ομίλων, χωρίς ωστόσο να φτάνει σε κάποιο μετάλλιο μετέπειτα. Περιορίστηκε στην 4η θέση.

Λιθουανία – Ελλάδα 76-81 (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006, Χαμαμάτσου)

Στην Ιαπωνία το «άστρο» της Εθνικής μας έλαμψε. Ξανά σε φάση ομίλων, για το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτή τη φορά, μπορεί να χρειάστηκε η παράταση, αλλά η νίκη αυτή τη φορά ήταν για την Ελλάδα. Η συνέχεια γνωστή. Το έπος απέναντι στις ΗΠΑ και η δεύτερη θέση στη διοργάνωση.

Ελλάδα – Λιθουανία 69-78 (EuroBasket 2007, Μαδρίτη)

Το 2007, η Λιθουανία στέρησε από την Ελλάδα το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket. Ο Νίκος Ζήσης πέτυχε 23 πόντους στον μικρό τελικό, αλλά δεν ήταν ικανοί να χαρίσουν στη «γαλανόλευκη» την τρίτη θέση της διοργάνωσης.

Λιθουανία – Ελλάδα 73-69 (EuroBasket 2011, Κάουνας)

Σε αγώνα κατάταξης, με έπαθλο την πέμπτη θέση στο EuroBasket του 2011, οι Λιθουανοί, έστω και δύσκολα, έφτασαν σε ακόμα μία νίκη απέναντι στην Ελλάδα, παίζοντας στην έδρα τους.

Λιθουανία – Ελλάδα 64-77 (EuroBasket 2017, Κωνσταντινούπολη)

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων ήταν στο EuroBasket του 2017. Στη φάση των «16» η Ελλάδα ήταν καταιγιστική, πήρε μία άνετη νίκη, με τον Κώστα Σλούκα να «βομβαρδίζει» το καλάθι των Λιθουανών με 21 πόντους, για να συνεχίσει ως τα προημιτελικά.

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0