Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Νέα Ζηλανδία: Κι όμως, το Χάκα δεν είναι πολεμικός χορός! (video)

Νέα Ζηλανδία: Κι όμως, το Χάκα δεν είναι πολεμικός χορός! (video)

Μοιάζει με κάλεσμα… μάχης, αλλά στην πραγματικότητα το Χάκα των Νεοζηλανδών είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Τουλάχιστον στη σύγχρονη μορφή του.

Ματς της Νέας Ζηλανδίας, σε οποιοδήποτε άθλημα, δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με το καθιερωμένο Χάκα. Τον αγαπημένο χορό-τελετουργικό των αθλητών, πριν από την έναρξη μιας αναμέτρησης, καθώς ετοιμάζονται για να πέσουν… στη μάχη. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνουν.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, απέχει κατά πολύ. Οι κινήσεις δεν έχουν πλέον πολεμικό χαρακτήρα. Αυτό ίσχυε πριν από αρκετά χρόνια, όταν επρόκειτο να ακολουθήσει μία μάχη. Σήμερα, η σημασία του έχει κάνει «στροφή» 180 μοιρών.

hakaaa.jpg

Έχει επί της ουσίας περισσότερο έναν ειρηνευτικό σκοπό. Άλλωστε, εκτελείται είτε ως σημάδι σεβασμού προς τους επισκέπτες είτε για να τονίσει τη σημασία ενός γεγονότος. Η τελευταία περίπτωση είναι και η πραγματική αιτία της ύπαρξής του στους αγώνες των εθνικών ομάδων της Νέας Ζηλανδίας. Σε συνδυασμό με την ανάγκη που αισθάνονται ώστε να κινητοποιήσουν τους εαυτούς τους για να φτάσουν στο 100% της απόδοσης.

Το συγκεκριμένο θέαμα δε θα μπορούσε να λείπει από το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στα γήπεδα της Ασίας. Αυτό ακριβώς αναμένεται να αντικρίσει και η Εθνική μας ομάδα την Τετάρτη (30/08, 15:40) στην αναμέτρηση για την 3η αγωνιστική των ομίλων, κόντρα στους «Tall Blacks».

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Χάκα δεν έχει καμία σχέση με εκφοβισμό. Ακόμα κι αν αυτό δείχνει. Εν αντιθέσει, αποτελεί μία κίνηση σεβασμού. Τόσο ως προς τον αντίπαλο, όσο και για την ιστορία της χώρας. Κάτι που τονίζεται άλλωστε κατά την έναρξή του, στους στίχους της έκδοσης του τελετουργικού για την μπασκετική ομάδα της χώρας. Διότι αξίζει να σημειωθεί ότι διαφέρει από την αντίστοιχη του ράγκμπι, η οποία αποτελεί και μία ωδή προς τον ήλιο, ή του ποδοσφαίρου!

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μία ματιά στους στίχους που τραγουδούν οι μπασκετμπολίστες. Παρακάτω μπορείτε να τους δείτε τόσο στη διάλεκτο των Μαορί, όσο και στα ελληνικά.

turu whakamaua kia tina! Tina

Τιμούμε το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον

Haumi e hui e... tāiki e!

Σε όλους όσους μπορούν να ακούσουν τη φωνή μου, ακούστε... Είμαστε έτοιμοι!

Torona kei waho!

Δεχόμαστε την πρόκληση σας, αποδεχτείτε τη δική μας.

Hurunuku, Hururangi te hau o Tāwhirmātea, e kaka nei!

Οι δύο ισχυρότεροι άνεμοι του Ταουΐρι, του Χουρουνούκου και του Χουρουνάγκι είναι εδώ

TŪ KAHA O PANGO TE KAKHIKATEA A Hī!

Η μαύρη φανέλα στέκεται δυνατή, σταθερή, αεικίνητη

Whakarongo ki ngā pere o te ā-whiowhio

Ακούστε τη σφοδρότητα αυτής της μεγάλης καταιγίδας

Haere mai haere mai te hau kaha auē te wehi e!

Στους πιο δυνατούς ανέμους απαντάμε, "Φέρε τον καλύτερό σου εαυτό! Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ, δεν φοβόμαστε!"

He aha tau tonu ai?

Εν μέσω αυτής της μεγάλης καταιγίδας, πώς στεκόμαστε ακόμα;

He pakiaka, toi Ariki, toi Uru tapu

Η δύναμή μας βρίσκεται στις ρίζες μας, στην ιστορία μας, στην κληρονομιά μας. Αυτό είναι που μας συνδέει με μια ιερή δύναμη από ψηλά

TŪ KAHA O PANTO TE KAHIKATEA HĪ!

Η μαύρη φανέλα στέκεται δυνατή, σταθερή, αεικίνητη

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0