Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Γαλλία: Φάση των «16» χωρίς τους «μπλε» μετά από... 87 χρόνια!

Γαλλία: Φάση των «16» χωρίς τους «μπλε» μετά από... 87 χρόνια!
Αν η λέξη κάζο είχε... πρόσωπο την 27η του Αυγούστου 2023, αυτό θα ήταν σίγουρα γαλλικό. Οι τριταθλητές κόσμου - στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, - έχουν ξεχάσει πως είναι να λείπεις από τη φάση των «16» ενός σπουδαίου (οποιουδήποτε) ραντεβού. Ήρθε η ώρα να το θυμηθούν λοιπόν.
Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα, συμβαίνουν αυτά. Ο διασυρμός από τον Καναδά δεν ήταν αρκετός όπως αποδείχθηκε για να... νουθετήσει τους Γάλλους και δύο μέρες μετά είπαν να δώσουν έκταση στο ΣΟΚ.
Το 4ο φαβορί, πριν το πρώτο τζάμπολ της διοργάνωσης, για την κατάληψη της κορυφής του κόσμου όχι απλά δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τη θέση του στο βάθρο (3η θέση τόσο το 2014 όσο και το 2019) αλλά δεν θα περάσει καν από την πρώτη φάση. Και γι αυτό ευθύνονται αφενός μεν οι «επτάψυχοι» Λετονοί που κατέθεσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στη Τζακάρτα και αφετέρου η ολίγον τη... υπεροψία των «μπλε», το μπλαζέ τους ύφους για να μιλήσουμε και λίγο στη γλώσσα τους. 

Το σύνολο του Βινσάν Κολέ απώλεσε διαφορά 13 πόντων από τους αντιπάλους του - που έχουν κατέβει χωρίς τον τραυματία Πορζίνγκις - και αυτομάτως έχασαν την ευκαιρία να βρεθούν στην επόμενη φάση του θεσμού. Για να βρει κανείς φάση των «16» χωρίς την παρουσία της Γαλλίας, πρέπει να ανατρέξει στο προπολεμικό 1936 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνο. Τότε, οι «μπλε» γνώρισαν την ήττα από τους Εσθονούς (34-29) σε νοκ-αουτ ματς και αποκλείστηκαν πρόωρα.
Από τότε, μετρούν τρία Ολυμπιακά μετάλλια σε επίπεδο ανδρών (όλα ασημένια), δύο Παγκόσμια (χάλκινα) και δέκα ευρωπαϊκά (ένα χρυσό, τρία ασημένια και έξι χάλκινα). Περασμένα μεγαλεία και... διηγώντας τα να κλαις με στυλ γαλλικό.

Mάνος Φυρογένης
www.bnsporst.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0