Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Έγραψε ιστορία η Ιαπωνία: Πρώτη νίκη κόντρα σε ευρωπαϊκή ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο! (video)

Έγραψε ιστορία η Ιαπωνία: Πρώτη νίκη κόντρα σε ευρωπαϊκή ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο! (video)

Κατέθεσαν ψυχή στο παρκέ οι Ιάπωνες, με την έκτη νίκη στην ιστορία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, να έχει και ιστορική σημασία!

Σχετικά Άρθρα

Γέμισε με δάκρυα χαράς η Οκινάουα Αρίνα! Πώς να μη συμβεί άλλωστε; Η Ιαπωνία ήταν πίσω με 18 πόντους στα 12’30’’ πριν από το φινάλε του παιχνιδιού με τη Φινλανδία. Όλα έδειχναν ότι θα συμβιβαζόταν με ακόμα μία ήττα κόντρα σε ομάδα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Συνηθισμένη, βέβαια, αφού δεν είχε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν απέναντί τους, να φύγει από το παρκέ με το «ροζ φύλλο» αγώνα.

Η λέξη «κλειδί», όμως, στην παραπάνω πρόταση είναι το… παρελθόν! Ακριβώς αυτό που αποτελεί και η «κατάρα» των Ιαπώνων σε κάθε τους συνάντηση με Ευρωπαίους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με ένα επιμέρους 35-15 στο τελευταίο δεκάλεπτο, έφερε τα πάντα… τούμπα και επικράτησε των Φινλανδών με 98-88!

Αποτέλεσε μόλις την έκτη νίκη της Ιαπωνίας, σε όλες τις παρουσίες της στα Παγκόσμια Κύπελλα. Μόλις η πρώτη, όμως, με αντίπαλο μία χώρα της Ευρώπης.

Στις προηγούμενες πέντε τα είχε καταφέρει κόντρα σε ομάδες από άλλες ηπείρους. Συγκεκριμένα, την «παρθενική» της νίκη στη διοργάνωση την σημείωσε πίσω στο μακρινό 1963. Αντιμετώπιζε το Περού, το οποίο και κατάφερε να κερδίσει με 70-50.

Μετά από τέσσερα χρόνια, το 1967, «έκαμψε» την αντίσταση του Πουέρτο Ρίκο, επικρατώντας με 86-79. Στο ίδιο τουρνουά, στο Μοντεβιδέο, πέτυχε και δεύτερο θετικό αποτέλεσμα, όταν ξεπέρασε με περίσσεια ευκολία το εμπόδιο της Παραγουάης (80-55).

Χρειάστηκε να περάσουν 31 ολόκληρα χρόνια για να «γευτεί» και πάλι τη χαρά της νίκης η Ιαπωνία. Κάτι που έμελλε να γίνει στην Αθήνα το 1998! Αντίπαλος η Σενεγάλη, με τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου να επικρατεί με 60-55.

Τα τελευταία χαμόγελα των Ιαπώνων, πριν από το ματς με τη Φινλανδία, ήρθαν στη χώρα τους το 2006. Εκεί, όπου δεν βρήκαν απέναντί τους ιδιαίτερη αντίσταση από τον Παναμά (78-61), φτάνοντας στην πέμπτη τους νίκη στο θεσμό.

Οι ελπίδες της Ιαπωνίας για πρόκριση στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Ασίας είναι ολοζώντανες. Έστω κι αν θεωρείται σχεδόν… απίθανο να πετάξουν εκτός συνέχειας τους Αυστραλούς. Απέδειξαν, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα να ονειρεύονται. Και αυτό ακριβώς σκοπεύουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0