Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Αρ Τζέι Μπάρετ: Ένας Καναδός με γαλλική μπασκετική ανατροφή! (video)

Αρ Τζέι Μπάρετ: Ένας Καναδός με γαλλική μπασκετική ανατροφή! (video)

Ως γιος του μπασκετμπολίστα Ρόουαν, ο Αρ Τζέι Μπάρετ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων στη Γαλλία. Εκεί έμαθε και αγάπησε το άθλημα. Η πρώτη του επαφή με την «πορτοκαλί θεά» ήταν ευρωπαϊκή και πλέον, ο σταρ των Νικς καλείται να… εκμεταλλευτεί τις γνώσεις του στην πρεμιέρα του Καναδά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, απέναντι στους «μπλε»!

Σχετικά Άρθρα

Το… μικρόβιο της «πορτοκαλί θεάς» κυλούσε στο αίμα του σχεδόν από τη γέννησή του. Ο Αρ Τζέι Μπάρετ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» των Νικς και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας, που έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων! Ως γιος μπασκετμπολίστα, ο 23χρονος Καναδός γκαρντ/φόργουορντ είχε από πολύ μικρή ηλικία τα απαραίτητα ερεθίσματα.

Μετακόμιζε αρκετά συχνά, λόγω της καριέρας του πατέρας του, Ρόουαν. Μάλιστα, είχε και ένα σύντομο πέρασμα από τη χώρα μας, φορώντας τη φανέλα της Δάφνης! Ο Ρόουαν Αλεξάντερ Μπάρετ Τζούνιορ, ή αλλιώς Αρ Τζέι, σε ηλικία τριών ετών θα πήγαινε τελικά στη Γαλλία.

rowan_barret.jpg

Ο πατέρας του είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ντιζόν. Θα ήταν απλώς η αρχή της άκρως επιτυχημένης πορείας του στη χώρα, καθώς μέχρι και σήμερα μνημονεύεται ως ένας από τους καλύτερους καλαθοσφαιριστές που έχουν περάσει από το γαλλικό πρωτάθλημα.  

Μετά τη Ντιζόν ακολούθησε ένα μικρό πέρασμα από την Ιταλία, για να επιστρέψει εκ νέου στη Γαλλία για τη Βιλερμπάν. Θα ολοκλήρωνε μάλιστα την καριέρα του στη χώρα το 2008, φορώντας τη φανέλα της Ελάν Σαλόν. Ωστόσο, κατά την παρουσία του στην Pro A, είχε καταφέρει να κερδίσει την «Semaine des As» με τη Ντιζόν το 2004, αλλά και να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 2005. Ήταν μάλιστα και στους All-Stars το 2003!

rowan.jpeg

Στο μεταξύ, ένα άλλο αστέρι, που κρυβόταν έως τότε στη σκιά του πατέρα του, είχε ξεκινήσει να… λάμπει, έστω και δειλά. Ο Αρ Τζέι δεν ήταν ούτε 10 χρονών, αλλά συμμετείχε στα παιδικά τμήματα της Ελάν Σαλόν και ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσ’ το γάλα! Ένας εκ των προπονητών του τότε, τονίζει χαρακτηριστικά: «Σε ηλικία επτά ετών, αποτελούσε ήδη το επίκεντρο». Ήταν ένας πραγματικός μπασκετμπολίστας! Θεωρούνταν έτοιμος για να αγωνιστεί σε παιχνίδια με παιδιά που ήταν 12-13 ετών. Τελικά, κατέκτησε ως αήττητος το τοπικό πρωτάθλημα των μικρών ηλικιών.

Έπειτα, αφού είχε προηγηθεί και η απόσυρση του Ρόουαν του πρεσβύτερου από τα παρκέ, έφτασε η ώρα της επιστροφής στην πατρίδα. Τον Καναδά. Ο Αρ Τζέι, ωστόσο, είχε αποκτήσει μία μικρή επίδραση από τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού. Ο ίδιος έχει δηλώσει σχετικά με αυτό πως «με βοηθάει πολύ. Ακόμα και τώρα γνωρίζω ότι μπορώ να παίξω ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού απ’ ότι το αμερικανικό μπάσκετ».

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στην Ασία, είναι βέβαιο ότι θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε να βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τη Γαλλία, με τη μεταξύ τους «μάχη» να ορίζεται μάλιστα για την πρεμιέρα! Την Παρασκευή (25/08, 16:30) ο Μπάρετ θα κληθεί να εκμεταλλευτεί στο… έπακρο τις ευρωπαϊκές του γνώσεις, εάν θέλει να τα βάλει με τους «μπλε». Αν εκείνες είναι αρκετές, θα αποδειχθεί λίαν συντόμως!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0