Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ 2023

Από τον Ντέιβιντ Νέλσον, στον Ντόρσεϊ και τον Ουόκαπ: Οι «νατουραλιζέ» που έπαιξαν στην Εθνική Ελλάδος

Από τον Ντέιβιντ Νέλσον, στον Ντόρσεϊ και τον Ουόκαπ: Οι «νατουραλιζέ» που έπαιξαν στην Εθνική Ελλάδος

Ο Τόμας Ουόκαπ πραγματοποίησε τις πρώτες του συμμετοχές με την ελληνική φανέλα και το BN Sports θυμάται τους «νατουραλιζέ» που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η Εθνική μας ομάδα.

Στα «γαλανόλευκα» ντύθηκε για πρώτη φορά ο Τόμας Ουόκαπ, στις δύο φιλικές αναμετρήσεις με τη Σλοβενία, σε Λιουμπλιάνα (91-98, 02/08) και Αθήνα (88-77, 04/08). Η Εθνική μας ομάδα βρήκε στο πρόσωπο του γκαρντ του Ολυμπιακού τον «νατουραλιζέ» που θα την ενισχύσει στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι συγκεκριμένοι παίκτες αποτελούν πια ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο διεθνώς.

Δεν είναι πάντως ο πρώτος που χρησιμοποιεί η Ελλάδα. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θα εντοπίσουμε ακόμα μερικές αντίστοιχες περιπτώσεις παικτών.

Ως μία τέτοια ίσως θα μπορούσε να λογίζεται και ο τεράστιος Νίκος Γκάλης, ο οποίος είδε την Παρασκευή (04/08), εμφανώς συγκινημένος, τη φανέλα του να υψώνεται στον «ουρανό» του ΟΑΚΑ. Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ωστόσο έχει αποδεδειγμένα ελληνικές ρίζες, όντας γιος μεταναστών, με τον πατέρα του να κατάγεται από τη Ρόδο.

γκαλης.jpg

Γυρνώντας πίσω στη δεκαετία του ’70, θα βρούμε τον Στιβ Γιατζόγλου. Ο άλλοτε καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού, γεννήθηκε επίσης στην Αμερική και ξεκίνησε την καριέρα του με το όνομα Στιβ Γιανγκ στο κολέγιο του Κονέκτικατ. Με την Εθνική αγωνίστηκε από το 1973 έως το 1981.

γιατζογλου.jpg

Έπειτα, θα πάμε στον Ντέιβιντ Στεργάκο, γεννημένο στο Κάνσας. Ξεκίνησε την μπασκετική του καριέρα από το κολέγιο του Μπλούμφιλντ, έχοντας το όνομα Ντέιβιντ Νέλσον. Φόρεσε τη φανέλα της Ελλάδας από το 1986 έως το 1990, συμμετέχοντας στο Ευρωμπάσκετ του 1989, όπου η «γαλανόλευκη» τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Ο Ιάκωβος Τσακαλίδης ή αλλιώς Αλεξέι Λέντκοβ, γεννήθηκε στο Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας, αλλά πραγματοποίησε 49 εμφανίσεις με την Εθνική. Συμμετείχε μάλιστα στο Παγκόσμιο του 1998 στην Αθήνα, αλλά και στο Ευρωμπάσκετ του 1999 και του 2003.

τσακαλίδης.jpg

Κλείνουμε με τον Νικ Καλάθη και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. Αμφότεροι γεννήθηκαν στην Αμερική, όμως είχαν την επιλογή να αγωνιστούν με την Ελλάδα, λόγω καταγωγής των προγόνων τους, πράγμα που εν τέλει έκαναν.

καλαθης.jpg

Πλέον ήρθε η σειρά του Τόμας Ουόκαπ, ο οποίος βέβαια δεν έχει κάποια άμεση σχέση με τη χώρα, αλλά έλαβε τιμητική πολιτογράφηση. Τα πρώτα δείγματα απέναντι στους Σλοβένους ήταν κάτι παραπάνω από θετικά και απομένει να δούμε κατά πόσο θα συνεισφέρει στην προσπάθεια της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ουοκαπ.jpg

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0