Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ζιμπάμπουε στέλνει την πρώτη μαύρη κολυμβήτρια στο Τόκιο!

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Ζιμπάμπουε στέλνει την πρώτη μαύρη κολυμβήτρια στο Τόκιο!
Ένα σημαντικό βήμα για τον παγκόσμιο χώρο του αθλητισμού, ο οποίος ακόμα παλεύει να ξεφύγει από τις φυλετικές διακρίσεις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους της η Ζιμπάμπουε στέλνει μια μαύρη αθλήτρια για την εκπροσωπεύσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η 17χρονη Ντονάτα Κατάι θα είναι η φετινή εκπρόσωπος του έθνους από τη Νότια Αφρική στην κολύμβηση η οποία κερδίζοντας αφρικανικούς τίτλους νέων, έσπασε το ρεκόρ που κατείχε κάποτε ο δύο φορές Ολυμπιονίκης Κρίστι Κόβεντρυ.

Το Τόκιο είναι πιθανώς αρκετά νωρίς προκειμένου η Κατάι να επιτύχει αυτό που πραγματικά θέλει – μια θέση στο βάθρο – αλλά προς το παρόν, η παρουσία της και μόνο έχει βαθύτερο νόημα για τη Ζιμπάμπουε. Το 99% της χώρας αποτελείται από μαύρους και εν έτη 2021, δεν έχει σταλεί κάποιος μαύρος κολυμβητής για να την εκπροσωπήσει σε Αγώνες.

65e9da1e3c8f1310892b0f651c4ae557.jpg

Το χρυσό μετάλλιο της Σιμόν Μάνουελ στα 100 μέτρα ελεύθερο στους τελευταίους Ολυμπιακούς στο Ρίο ντε Τζανέιρο αποτελεί σίγουρα μια σημαντική στιγμή για τους μαύρους κολυμβητές. Όμως η επιτυχία της Αμερικανίδας το 2016 πυροδότησε μια συζήτηση για το γιατί οι μαύροι κολυμβητές δεν παίρνουν την προβολή που τους αξίζει.

Αυτό συμβαίνει ιστορικά στη νότια Αφρική, όπου οι πιο επιτυχημένοι κολυμβητές - όπως ο Κόβεντρι και οι Νοτιοαφρικανοί Τσαντ Λε Κλος και ο Κάμερον βαν ντε Μπουργκ - είναι όλοι λευκοί.

Όμως, ενώ το κολύμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί ακόμα να αγωνίζεται να διαφοροποιηθεί, η 17χρονη αποκάλυψε πως στη Ζιμπάμπουε η κατάσταση δεν είναι έτσι πια. «Υπάρχουν πολλοί έγχρωμοι άνθρωποι που συμμετέχουν στο άθλημα στη Ζιμπάμπουε», είπε η Κατάι. «Είναι κάτι φυσιολογικό για μένα εκεί».

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0