Εθνική Ισπανίας: Ό,τι της στέρησε το EURO ίσως το φέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Εθνική Ισπανίας: Ό,τι της στέρησε το EURO ίσως το φέρουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η Ισπανία μπορεί να τέθηκε εκτός EURO στα ημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά με το ρόστερ της να ξεχειλίζει από ταλέντο, θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Σχετικά Άρθρα

Από το ναδίρ έφτασε ένα βήμα μακριά από το ζενίθ. Παρά το άτολμο και άγευστο ξεκίνημά της απέναντι στη Σουηδία την πρώτη αγωνιστική (0-0, 14/06), η Ισπανία λίγο έλειψε να φτάσει στον μεγάλο τελικό του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ίσως και να το άξιζε με βάση την εικόνα της σε μεγάλα διαστήματα του ημιτελικού απέναντι στην Ιταλία.

Ο χρόνος μπορεί να μην γυρνά πίσω και να χάθηκε μία ευκαιρία για να διεκδικήσει ένα ακόμη EURO, ωστόσο, το φετινό ποδοσφαιρικό καλεντάρι της δίνει την ευκαιρία για διάκριση μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όπου θα παρουσιάσει ίσως το δυνατότερο σύνολο στο συγκεκριμένο άθλημα.

Σε έναν όμιλο, άλλωστε, με Αυστραλία, Αίγυπτο και Αργεντινή, το πρώτο από τα τέσσερα βήματα προς το μετάλλιο μοιάζει δεδομένο και από εκεί και έπειτα, ο δρόμος για την επιστροφή μετά από εννέα χρόνια σε μία διάκριση, θα είναι ανοιχτός.
Holders Brazil face Germany in Olympics football group stages | Marca


«Χρυσό» ρόστερ για βάθρο

Έχουν συμπληρωθεί 29 χρόνια από την τελευταία φορά που η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες -όταν τους διοργάνωσε η ίδια στη Βαρκελώνη το 1992- έχοντας στο ρόστερ της τον νυν ομοσπονδιακό τεχνικό της, Λουίς Ενρίκε, τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Σαντιάγο Κανιθάρεθ και είκοσι ένα από την τελευταία φορά που πήρε το αργυρό στο Σίδνεϊ με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Τσάβι και Πουγιόλ. Το φετινό καλοκαίρι, οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για να σταματήσει αυτό το αρνητικό σερί.

Ο Ισπανός προπονητής, Λουίς ντε λα Φουέντε, θα έχει τον πιο ευχάριστο πονοκέφαλο από κάθε άλλο συνάδελφό του. Το ρόστερ ξεκινά από τον βασικό γκολκίπερ της Ισπανίας καθ’ όλη τη διάρκεια του EURO 2020, Ουνάι Σιμόν, περνά από τον Πέδρι- τον οποίο προσπάθησε πολύ να αποδεσμεύσει από την Ολυμπιακή ομάδα η Μπαρτσελόνα χωρίς εν τέλει να τα καταφέρει- και φτάνει ως τον ποιοτικότατο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ.

Γίνεται σαφές, πως θα κληθεί να αφήσει εκτός ενδεκάδας, παίκτες που θα κρίνονταν αναντικατάστατοι στις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης. Αναγκαστικά -τουλάχιστον- ένας εκ των Θεμπάγιος, Μερίνο, Σολέρ και Πέδρι ή κάποιος εκ των Ασένσιο, Ογιαρθάμπαλ, Όλμο και Ράφα Μιρ, θα μείνει στον πάγκο. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη του βάθους της ομάδας;
Εικόνα

Ακόμα και η χρηματιστηριακή αξία των ομάδων των τεσσάρων ομίλων δεν χωρά σύγκριση. Η Ισπανία αποτελεί το ακριβότερο σύνολο και κοστολογείται στα 563 εκατομμύρια ευρώ, με τη Βραζιλία να έρχεται δεύτερη με 363 εκατομμύρια.

Με την ορμή ενός ημιτελικού και τον κορμό μίας κατάκτησης

Ο αποκλεισμός της Ισπανίας στα ημιτελικά ήταν ιδιόμορφος. Το κακό ξεκίνημα με τις δύο ισοπαλίες απέναντι στη Σουηδία και στην Πολωνία, έπλασαν την εικόνα μίας ομάδας που δεν μπορεί να έχει αξιώσεις από το τουρνουά.

Το ξέσπασμα απέναντι στη Σλοβακία και οι επεισοδιακές προκρίσεις επί της Κροατίας και της Ελβετίας, άρχισαν να διώχνουν τα σύννεφα πάνω από τους «Φούριας Ρόχας», αλλά η… ρετσινιά της «κακής ομάδας» ήταν δύσκολο να βγει.

Η Ισπανία κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν ανώτερη στον ημιτελικό απέναντι στην Ιταλία. Είχε συντριπτικά την κατοχή υπέρ της (65%), είχε 16 προσπάθειες για γκολ με τις τέσσερις να είναι στην εστία και τις πέντε να μπλοκάρονται την τελευταία στιγμή και είχε τις τριπλάσιες επικίνδυνες επιθέσεις (75) από την αντίπαλό της (25).

Στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι έμεινε εκτός συνέχειας, αλλά της ανοίγεται μία νέα ευκαιρία, μέσω μίας φουρνιάς που την έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης πριν δύο χρόνια, έστω και σε επίπεδο Ελπίδων.

Εικόνα
Υπό την καθοδήγηση του ίδιου προπονητή, το καλοκαίρι του 2019 στα γήπεδα της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο, η Ισπανία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-21 βασιζόμενη σε εννέα παίκτες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ως λογικό κι επόμενο, οι βλέψεις είναι δικαιολογημένα υψηλές. Εννέα χρόνια μακριά από κάποια διάκριση είναι πολλά για την ισπανική ποδοσφαιρική σχολή και ένα μετάλλιο στο Τόκιο, θα ήταν μία καλή αρχή για να ανοίξει η «όρεξη» εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ το 2022.

Το πλήρες ρόστερ της Ισπανίας

Τερματοφύλακες: Φερνάντες (Ουέσκα), Ουνάι Σιμόν (Μπιλμπάο), Ντομίνγκεζ (Λας Πάλμας)

Αμυντικοί: Μινγκέθα (Μπαρτσελόνα), Βαγιέχο (Γρανάδα), Ερικ Γκαρθία (Μπαρτσελόνα), Πάου Τόρες (Βιγιαρεάλ), Ζιλ (Εσπανιόλ), Μιράντα (Μπέτις).

Μέσοι: Κουκουρέγια (Χετάφε), Μονκαγιόλα (Οσασούνα), Ζουμπιμέντι (Σοσιεδάδ), Θεμπάγιος (Ρεάλ), Μερίνο (Σοσιεδάδ), Σολέρ (Βαλένθια), Πέδρι (Μπαρτσελόνα).

Επιθετικοί: Μ. Ζιλ (Σεβίλλη), Ασένσιο (Ρεάλ), Όλμο (Λειψία), Ογιαρθάμπαλ (Σοσιεδάδ), Μιρ (Γουλβς), Πουάδο (Εσπανιόλ).

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0