Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ορατό το σενάριο να έχουμε άδειες κερκίδες στο Τόκιο

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ορατό το σενάριο να έχουμε άδειες κερκίδες στο Τόκιο
Ενώ οι Αγώνες είναι ακόμη στον αέρα λόγω COVID-19, η πόλη είναι διχασμένη αφού αρκετοί δεν θέλουν τη διεξαγωγή τους…

Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναβλήθηκαν πέρυσι και μεταφέρθηκαν για το 2021, κανείς δεν γνώριζε πώς θα ήταν η ζωή ένα χρόνο μετά από εκείνη την εποχή. Η μόνη σανίδα σωτηρίας τότε φάνταζε ένα εμβόλιο, το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει. Πλέον τα εμβόλια είναι εδώ και εξακολουθούν να είναι ο σωτήρας, αλλά η τάση των μεταλλάξεων της COVID-19 έχει απειλήσει να σπάσει αυτό το τείχος προστασίας σε ορισμένα επίπεδα.
Μεταξύ όλων αυτών, οι ενδείξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και της οργανωτικής επιτροπής στην Ιαπωνία ήταν πως η διεξαγωγή των Αγώνων είναι κάτι δεδομένο. Ποια θα ήταν η φύση των Ολυμπιακών στην περίπτωση αυτή;
Περίπου 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ θα δοθούν για τον επαναπρογραμματισμό των Ολυμπιακών Αγώνων μεγαλύτερο ποσοστό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους στην Ιαπωνία. Αυτό και, το πιο σημαντικό, η αυξανόμενη απειλή του κορωνοϊού για την ανθρώπινη ζωή και μια εκτεταμένη ιατρική υποδομή, έχει οδηγήσει σε φωνές αντιπολίτευσης κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…

Την περασμένη Τετάρτη 05/05 ανακοινώθηκαν 621 νέα θετικά κρούσματα στο Τόκιο. Αυτός ο αριθμός δεν ακούγεται μεγάλος εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 37 εκατομμύρια κατοίκους. Αλλά αυτό που θα κάνει τους διοργανωτές να ιδρώσουν είναι όταν το νούμερο αυτό προβάλλεται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων στις 23 Ιουλίου, λιγότερο από τρεις μήνες από τώρα.
Το Τόκιο βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει παραταθεί έως τις 31 Μαΐου, τον νομό Οζάκα και τους γειτονικούς νομούς Χόγκο και Κιότο.
«Δεν βρισκόμαστε σε θέση κατά την οποία μπορεί να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί το μέτρο», τόνισε η κυβερνήτης της πόλης, Yuriko Koike, η οποία είχε ζητήσει νωρίτερα την παράταση των μέτρων.
Μιλώντας στο TimesofIndia.com σχετικά με την τρέχουσα θέση, ο προπονητής της ιαπωνικής ανδρικής ομάδας χόκεϊ, Siegfried Aikman, είπε ότι κάθε φορά που το Τόκιο είχε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αριθμός των θετικών περιπτώσεων μειώθηκε.
«Νομίζω ότι σε μια τέτοια κλίμακα, με τον πληθυσμό που έχει το Τόκιο, 1.000 περιπτώσεις δεν είναι πολύ. Αλλά εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό και η κυβέρνηση δουλεύει πάνω σε αυτό. Ελπίζω ότι θα ελεγχθεί σε ένα μήνα «Κάθε φορά που μπαίναμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αριθμοί μειώνονταν γρήγορα».

Αντιδράσεις των νοσηλευτών…

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα για αρωγή 500 νοσηλευτών προκειμένου να βοηθήσουν στην ιατρική οργάνωση των Αγώνων. Αυτό προκάλεσε την οργή τους καθώς ήδη αισθάνονται εξουθενωμένοι από τις προσπάθειες που συνεχίζουν να καταβάλλουν για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.
Καθώς το Τόκιο βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων, μια απαίτηση για ιατρικό προσωπικό έχει χαρακτηριστεί «μη ευαίσθητη».
«Πέρα από το να αισθάνομαι θυμό, έμεινα έκπληκτος με την αναισθησία», δήλωσε ο Mikito Ikeda, νοσοκόμα στο Ναγκόγια στην κεντρική Ιαπωνία. «Δείχνει πώς η ανθρώπινη ζωή λαμβάνεται ελαφριά».
«Είναι δύσκολο για οποιοδήποτε νοσοκομείο να πάει χωρίς ούτε μια νοσοκόμα και θέλουν 500. Γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι ακόμη δυνατό;» η Ikeda ρώτησε.
«Είμαι εξαιρετικά εξοργισμένος από την επιμονή να συνεχίσω τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρά τον κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών και των νοσοκόμων», δήλωσε η γραμματέας της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Ιατρικών Εργατικών Ενώσεων, Susumu Morita.
Επιπλέον, ο Haruo Ozaki, πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης του Τόκιο, δήλωσε ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «εξαιρετικά δύσκολη».
«Έχουμε ακούσει αρκετά για το πνευματικό επιχείρημα ότι θέλουμε τους Αγώνες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν οι Αγώνες χωρίς να αυξάνονται οι λοιμώξεις, τόσο εντός όσο και εκτός της Ιαπωνίας», ανέφερε ο Ozaki.

np_file_41443.jpeg

Σκεπτικοί εννέα κυβερνήτες…

Η εφημερίδα Mainichi Shimbun έστειλε ένα ερωτηματολόγιο στους κυβερνήτες και των 47 νομών στην Ιαπωνία πρόσφατα. Εννέα από αυτούς πιστεύουν ότι τα παιχνίδια πρέπει είτε να ακυρωθούν είτε να αναβληθούν εάν αυξηθεί ο κίνδυνος από τον ιό. Μεταξύ αυτών των εννέα είναι οι νομοί Σαϊτάμα, Σιζουόκα και Γιαμανάσι, οι οποίοι φιλοξενούν ορισμένους από τους Ολυμπιακούς χώρους ανταγωνισμού.
«Παρέχουμε τους περισσότερους χώρους μετά το Τόκιο. Ενώ κάνουμε ό, τι μπορούμε για να προετοιμάσουμε μια ασφαλή διοργάνωση, πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε ήρεμα», δήλωσε ο Ono.

Η ζωή ενός αθλητή στον κόσμο των Ολυμπιακών του 2021…

Στο Τόκιο βρίσκονται οι αθλητές κωπηλασίας για την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Προκριματική ρεγκάτας Ασίας - Ωκεανίας, η οποία ξεκίνησε στις 5 Μαΐου. Ένα πράγμα που μελετήθηκε προσεκτικά για την εκδήλωση είναι η φύση του περιοριστικού περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να ζήσουν οι αθλητές.
Αφού η πτήση τους προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Narita, οι επιβάτες χωρίστηκαν σε χώρες υψηλού κινδύνου και μη, αναφέρει χαρακτηριστικά η SCMP. Ακολούθησε η σφράγιση και η έγκριση των αποτελεσμάτων των τεστ κορωνοϊού στα οποία υπεβλήθησαν λιγότερο από 72 ώρες πριν αναχωρήσει η πτήση.
Έπειτα, οι επιβάτες κατευθύνθηκαν σε άλλο σταθμό όπου τους δόθηκε η εντολή να εγκαταστήσουν συγκεκριμένες εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας στα κινητά τους, έτσι ώστε οι αρχές να μπορούν να παρακολουθούν τη θέση και την κίνηση τους κατά τη διάρκεια της διαμονής.
Στο ξενοδοχείο, οι αθλητές έμεναν σε ξεχωριστά δωμάτια, ενώ μπορούσαν να φύγουν από το δωμάτιό τους μόνο για γεύματα και για τυχόν ταξίδια από και προς τον κόλπο του Τόκιο. Για γεύματα, οι παίκτες από διαφορετικές χώρες δεν είχαν τη δυνατότητα να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Κάθε αθλητής έπρεπε να γευματίσει στο ίδιο τραπέζι με τα μέλη της ομάδας του.
«Αλλά δεν επιτρέπεται να μιλάμε ο ένας στον άλλο ενώ τρώμε», δήλωσε ο προπονητής κωπηλασίας του Χονγκ Κονγκ, Chris Perry. «Και πρέπει να φάμε γρήγορα γιατί κάθε γεύμα διαρκεί μόνο 30 λεπτά. Μετά έρχεται το επόμενο γκρουπ για φαγητό».
«Είναι λίγο σαν φυλακή. προφανώς δεν είναι πολύ διασκεδαστικό. Είναι λίγο άθλιο. Ακόμα και στο ξενοδοχείο, οι προπονητές δεν μπορούν να πάνε στα δωμάτια των αθλητών, οπότε δεν μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τη δική μας ομάδα», πρόσθεσε.

rowing-featured.jpg

Μπορούν τελικά να διεξαχθούν «κλειστοί» Αγώνες;

Λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, δεν είναι απίθανη η διεξαγωγή των Αγώνων με την παρουσία μόνο αθλητών και προσωπικού περίθαλψης. Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί στο Ιαπωνικό κοινό στους χώρους ή όχι θα ληφθεί τον Ιούνιο.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα εντελώς κλειστό. Στα γήπεδα της Ιαπωνίας, εάν μειώσουν την επιτρεπόμενη χωρητικότητα στο μισό ή το ένα τρίτο, μπορεί να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ των θεατών. Εάν οι άνθρωποι έχουν αρνητικά τεστ τότε γιατί δεν θα έπρεπε να είναι μέσα;», σχολίασε ο Aikman.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0