Μουντιάλ 2022

Οτσόα: Θα χρειαστεί και το... έκτο δάχτυλο για να δείξει τις παρουσίες του σε Μουντιάλ! (video)

Οτσόα: Θα χρειαστεί και το... έκτο δάχτυλο για να δείξει τις παρουσίες του σε Μουντιάλ! (video)

Ο Γκιγιέρμο Οτσόα αποτελεί μια από τις μορφές που έχουν συνδέσει όσο λίγοι την καριέρα τους με τις τελικές φάσεις Μουντιάλ. Μπορεί το Μεξικό να αποκλείστηκε νωρίς, όμως ο «Μόμο» έδειξε σε ακόμα μια διοργάνωση τις ικανότητές του και ετοιμάζεται ήδη για την επόμενη, όπου σε ηλικία 41 ετών, θα έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία μέσα στο «σπίτι» του!

Σχετικά Άρθρα

Το Μεξικό αποχαιρέτησε το Μουντιάλ του 2022 με «ψηλά το κεφάλι». Οι «Ελ Τρι» επικράτησαν με σκορ 2-1 της Σαουδικής Αραβίας στην τελευταία αγωνιστική του Γ’ ομίλου, ένα αποτέλεσμα που όμως δεν τους έφτανε για να πάρουν την πρόκριση στη φάση των «16», καθώς υστερούσαν στην ισοβαθμία με τη Πολωνία λόγω διαφοράς τερμάτων.

Οι Μεξικανοί επιστρέφουν νωρίτερα από ότι θα περίμεναν στην πατρίδα τους, κάτι που είχε να συμβεί από το 1978, όταν και είχαν αποκλειστεί τελευταία φορά από τους ομίλους της διοργάνωσης. Οι περισσότεροι στην ομάδα θα ήθελαν να ξεχάσουν το τουρνουά το Κατάρ όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι όμως και ο Γκιγκιέρμο Οτσόα. Ο «Μόμο» βρέθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για 5η φορά στην καριέρα του και μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών που το έχει καταφέρει αυτό. Παράλληλα, με τη συμμετοχή του στο τελευταίο ματς κόντρα στους Σαουδάραβες έφτασε τις 11 εμφανίσεις στη διοργάνωση, όσες έχει και ο Αντόνιο Καρμπαχάλ, με τον οποίο πλέον «συγκατοικεί» στην κορυφή της λίστας των τερματοφυλάκων για το Μεξικό με τις περισσότερες συμμετοχές σε Μουντιάλ.

Μπορεί στις διοργανώσεις του 2006 και του 2010 να μην αγωνίστηκε καθόλου, όμως η υπομονή και κυρίως οι ικανότητές του επιβραβεύτηκαν, καθώς ακόμη και σε ηλικία 37 ετών παραμένει η νο.1 επιλογή για την εστία του Μεξικού. Ο Οτσόα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την εθνική το 2005, με την καριέρα του να... απογειώνεται στο Μουντιάλ του 2014.

Στα γήπεδα της Βραζιλίας, ο «Μόμο» έγινε ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης. Η εμφάνιση που πραγματοποίησε απέναντι στους οικοδεσπότες, όπου με τις επεμβάσεις του κατόρθωσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του και να χαρίσει έναν βαθμό στο Μεξικό είναι απλά ένα... δείγμα! Οι 12 αποκρούσεις του κόντρα στη «σελεσάο» έδειξαν ότι δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλείται... εξαδάχτυλος.

Αμέσως έγινε ο αγαπημένος όχι μόνο των Μεξικανών αλλά και αρκετών φιλάθλων στον κόσμο, οι οποίοι είχαν «ερωτευθεί» το στιλ του. Τέσσερα χρόνια μετά, στη Ρωσία, το Μεξικό έφτασε και πάλι ως τη φάση των «16» και φυσικά οι 25 επεμβάσεις που πραγματοποίησε ο «Μόμο» στη διοργάνωση ήταν ένας από τους λόγους.

Το παράλογο της περίπτωσης του Οτσόα, αυτό που μάλιστα τάισε ακόμα περισσότερο το μύθο για τα «έξι δάχτυλα» ήταν το γεγονός ότι σε συλλογικό επίπεδο δεν είχε να επιδείξει κάτι αξιοσημείωτο. Αρκετοί άλλωστε πιστεύουν ότι ανάμεσα στα Μουντιάλ... εξαφανίζεται ή μπαίνει στον πάγο ώστε να είναι έτοιμος για το επόμενο τουρνουά.

 

Στη φετινή έκδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έδωσε ακόμα μια παράσταση, με αποκορύφωμα την απόκρουση στο πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Αν ήταν και πιο... τυχερός κόντρα στην παρέα του Μέσι, ίσως το Μεξικό να είχε προκριθεί στα νοκ-άουτ. Ο «Μόμο» βέβαια τόνισε ότι η «τύχη δεν παίζει ποδόσφαιρο, αλλά οι λεπτομέρειες είναι αυτές που καθορίζουν τη μοίρα των ομάδων».

Όσον αφορά τη δική του μοίρα, αυτή είναι ήδη προδιαγεγραμμένη.  Όπως, δήλωσε μετά το ματς με τη Σαουδική Αραβία είναι ήδη έτοιμος για να δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ του 2026, που θα διεξαχθεί στην πατρίδα του και να αφήσει εποχή, με την 6η παρουσία του σε τελική φάση της διοργάνωσης. Έστω και στην ηλικία των 41 ετών. Ο μύθος που θέλει τον Οτσόα να έχει έξι δάχτυλα στο ένα του χέρι μπορεί να μην ισχύει, ωστόσο, το 2026 τόσα δάχτυλα θα χρειαστεί για να δείξει πόσες φορές έχει βρεθεί σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης