Μουντιάλ 2022

Οι ρέκορντμαν των πέντε Μουντιάλ και οι τέσσερις που θα τους «πιάσουν» στο Κατάρ (video)

Οι ρέκορντμαν των πέντε Μουντιάλ και οι τέσσερις που θα τους «πιάσουν» στο Κατάρ (video)
Μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να βρεθούν σε πέντε Μουντιάλ στη καριέρα τους και στη διοργάνωση του Κατάρ τέσσερις ακόμα θα προστεθούν σε αυτό το πολύ «κλειστό» club.

Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι θα παρευρεθούν σε 5ο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο στην καριέρα τους, με την διοργάνωση στο Κατάρ να αποτελεί το «last dance» των δύο θρύλων του ποδοσφαίρου. Μαζί με τους δύο εμβληματικούς άσους, στα γήπεδα του Κατάρ θα βρεθούν και οι Μεξικανοί Αντρές Γκουαρδάδο και Γκιγιέρμο Οτσόα, με την παρουσία τους εκεί να τους βάζει σε ένα πολύ «κλειστό» club ποδοσφαιριστών που έχουν συμμετάσχει σε πέντε σερί Μουντιάλ. Τέσσερις μόνο ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει αυτό το σπουδαίο επίτευγμα στην ιστορία της διοργάνωσης, ποιοι όμως είναι αυτοί;

Αντόνιο Καρμπαχάλ

Ο Μεξικάνος τερματοφύλακας είναι ένας πραγματικός θρύλος στη χώρα του αλλά και γενικά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έχει μείνει γνωστός ως ο Κύριος «El Cinco Copas». Πρώτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ ήταν το 1950, στη Βραζιλία, όντας ο νεότερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης (21 ετών). Ο Καρμπαχάλ σημείωσε μία συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ελβετία το 1954 και τρεις σε εκείνο της Σουηδίας το 1958.

Με την συμμετοχή του στο Μουντιάλ της Χιλής το 1962 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που είχε τέσσερις σερί συμμετοχές στο τουρνουά, ρεκόρ που έσπασε ο ίδιος στην επόμενη διοργάνωση της Αγγλίας, φτάνοντας έτσι τις πέντε συμμετοχές στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Συνολικά, με την φανέλα της εθνικής ομάδας αγωνίστηκε 48 φορές.

Λόταρ Ματέους

Ο παίκτης ορόσημο της Εθνικής Γερμανίας κατάφερε να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Καρμπαχάλ και να βρεθεί σε τελική φάση Μουντιάλ πέντε συνολικά φορές στην καριέρα του. Αγωνιζόμενος στη θέση του επιτελικού χαφ κατάφερε να ξεχωρίσει και δικαίως να θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλαν ποτέ τα «Πάντσερ» ενώ είναι και ο μόνος Γερμανός που έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο «Παίκτης της Χρονιάς» από την FIFA, το 1992.

Πρώτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο για τον Ματέους ήταν το 1982 στην Ισπανία, όταν με την τότε Δυτική Γερμανία έφτασε μέχρι τον τελικό όπου έχασαν από την Ιταλία με 3-1. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έχοντας πλέον βασικό ρόλο στην εθνική ομάδα, ο Ματέους θα αγωνιστεί στα γήπεδα του Μεξικού και θα βρεθεί και πάλι στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα όμως δεν θα φτάσει ούτε τότε στην κατάκτηση του τροπαίου καθώς η «Aλμπισελέστε» κέρδισε με 3-2. Όπως θα δηλώσει αργότερα ο «Ντιεγκίτο», ο Ματέους ήταν ο καλύτερος αντίπαλος που είχε αντιμετωπίσει.

Η τυχερή χρονιά για τον Γερμανό άσο ήταν το 1990 όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας τα «Πάντσερ» θα κατακτήσουν επιτέλους το τρόπαιο απέναντι και πάλι στην Αργεντινή παίρνοντας έτσι εκδίκηση. Την ίδια χρονιά ο Ματέους θα βραβευθεί με την Χρυσή μπάλα. Με την συμμετοχή του στα επόμενα δύο Μουντιάλ (1994,1998) θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Καρμπαχάλ ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στο τουρνουά (25 συνολικά).


Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Ο τρίτος ποδοσφαιριστής που κατάφερε να φτάσει τις πέντε σερί συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν με τελευταία του παρουσία στο τουρνουά το 2014 στη Βραζιλία. Ο «Τζίτζι» ήταν στην αποστολή της εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 ωστόσο δεν αγωνίστηκε σε κάποιο παιχνίδι. Αντίθετα στις επόμενες παρουσίες του σε τελική φάση ήταν ο βασικός πορτιέρο της «σκουάντρα ατζούρα», με κορυφαία στιγμή φυσικά στη καριέρα του την κατάκτηση του τροπαίου το 2006 στη Γερμανία κόντρα στους Γάλλους.

Μία μεγαλειώδη καριέρα με 176 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα από τον «αγέραστο» Μπουφόν ο οποίος είχε μία κρυφή ελπίδα να σπάσει όλα τα ρεκόρ και να βρεθεί σε έκτο Μουντιάλ ωστόσο η Ιταλία έπαθε μέγα κάζο από την Βόρεια Μακεδονία και αποκλείστηκε στα προκριματικά της διοργάνωσης του Κατάρ.

Ραφαέλ Μάρκες

Ο έτερος Μεξικανός της λίστας με την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018 έγινε ο 4ος γηραιότερος ποδοσφαιριστής, εκτός των τερματοφυλάκων, μετά τους Ροζέρ Μιλά (42 ετών, 39 ημερών), Ανχελ Λαμπρούνα (39 ετών, 260 ημερών) και Στάνλεϊ Μάθιους (39 ετών, 145 ημερών). Παράλληλα με αυτό το ιστορικό επίτευγμα, ο τότε αρχηγός του Μεξικού, σε ηλικία 39 ετών και 139 ημερών κατάφερε να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που αγωνίστηκε σε πέντε Μουντιάλ όντας αρχηγός της ομάδας.

Πρώτη συμμετοχή σε Μουντιάλ για τον Ράφαελ Μάρκες ήταν στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας το 2002 ενώ ακολούθησαν τα τουρνουά της Γερμανίας (2006) και Ν. Αφρική (2010) στο οποίο μάλιστα πέτυχε και γκολ στο εναρκτήριο παιχνίδι κόντρα στους οικοδεσπότες. Το 2014 θα φτάσει τις τέσσερις συμμετοχές σε τελική φάση για να έρθει η παρουσία στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018 με την οποία έμεινε και επίσημα στην ιστορία.



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης