Μουντιάλ 2022

«Πρεμιέρα» σε Μουντιάλ με 8+ γκολ, για 7η φορά στην ιστορία της διοργάνωσης! (video)

«Πρεμιέρα» σε Μουντιάλ με 8+ γκολ, για 7η φορά στην ιστορία της διοργάνωσης! (video)
Αγγλία και Ιράν εξασφάλισαν μία θέση σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ εθνικών ομάδων, στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Σχετικά Άρθρα
Η Αγγλία δεν ξεκίνησε απλώς με το... δεξί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Το σύνολο του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ «σκόρπισε» το Ιράν, επικρατώντας με σκορ 6-2 (21/11) στην πρεμιέρα της, με πέντε διαφορετικούς σκόρερ και μέσο όρο ηλικίας, στα 23.8 έτη!

Κάπως έτσι, με τη... συμβολή των δύο γκολ της παρέας δύο εκ των εκπροσώπων της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου κατά συνέπεια, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, των Χατζισαφί και Μοχαμάντι, σημειώθηκαν οκτώ γκολ!

Έναν αριθμό που έχει συναντηθεί μόλις έξι φορές σε πρεμιέρες εθνικών ομάδων στην ιστορία του θεσμού, χωρίς να υπάρχει παράταση, και μόλις μία στον 21ο αιώνα!
Η πρώτη φορά που σημειώθηκαν 8+ γκολ, ήταν στο 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας, εν έτει 1934, όταν η Ιταλία «συνέτριψε» τις ΗΠΑ με σκορ 7-1. Ανάλογου μεγέθους νίκη, σημείωσε η Βραζιλία το 1950, ως διοργανώτρια Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά, επικρατώντας της Σουηδίας με το ίδιο σκορ.

Η «σκυτάλη» πέρασε στα χέρια της Ουγγαρίας το 1954, όταν και επικράτησε της Νότιας Κορέας με σκορ 9-0, στρώνοντας το έδαφος, για να «κλείσει» την παρουσία της στη φάση των ομίλων, με 17 γκολ σε μόλις δύο ματς! Σημειώνεται, πως στην εν λόγω διοργάνωση έφτασε έως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ηττήθηκε από τη Δυτική Γερμανία, στο ματς που έμεινε στην ιστορία ως το «θαύμα της Βέρνης»!

Μάλιστα, οι Μαγυάροι πέτυχαν κάτι ανάλογο το 1982, όταν «διέλυσαν» το Ελ Σαλβαδόρ με σκορ 10-1. Ένα ματς με μεγάλο παρασκήνιο, που αποτελεί έως σήμερα, την πιο ευρεία νίκη στην ιστορία της διοργάνωσης.



Στη λίστα εντοπίζεται και η Γαλλία με την Παραγουάη, εν έτει 1958. Οι «τρικολόρ» επικράτησαν με σκορ 7-3, με τον Ζιστ Φοντέν να σημειώνει χατ-τρικ και να «ανοίγει» λογαριασμό, στον δρόμο προς ένα από τα δυσκολότερα ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, που δύσκολα θα καταρριφθεί: αυτό των 13 γκολ σε μία μόνο διοργάνωση!

Τέλος, η μοναδική πρεμιέρα ομάδων με 8+ γκολ στον 21ο αιώνα, έλαβε χώρα στα γήπεδα της Άπω Ανατολής το 2002, με τη Γερμανία να επικρατεί με σκορ 8-0 της Σαουδικής Αραβίας, με τον Μίροσλαβ Κλόζε να σημειώνει χατ-τρικ!



Αναλυτικά οι πρεμιέρες εθνικών ομάδων σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με 8+ γκολ, χωρίς να υπάρχει παράταση:


Ιταλία - ΗΠΑ 7-1, 1934

Βραζιλία - Σουηδία 7-1, 1950

Ουγγαρία - Νότια Κορέα 9-0, 1954

Γαλλία - Παραγουάη 7-3, 1958

Ουγγαρία - Ελ Σαλβαδόρ 10-1, 1982

Γερμανία - Σαουδική Αραβία 8-0, 2002

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης