Μουντιάλ 2022

Μουντιάλ 2022: Θα καταφέρει να βγει «καλύτερος νέος παίκτης» ένας μη ευρωπαίος ή θα συνεχιστεί η παράδοση; (video)

Μουντιάλ 2022: Θα καταφέρει να βγει «καλύτερος νέος παίκτης» ένας μη ευρωπαίος ή θα συνεχιστεί η παράδοση; (video)

Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι πλέον στην πιο κρίσιμη καμπή του και μαζί με τον τίτλο του Παγκόσμιου πρωταθλητή έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και το ποιος θα βγει «καλύτερος νέος παίκτης» της διοργάνωσης. Από το 2006 όταν και θεσπίστηκε το βραβείο, μόνο ευρωπαίοι παίκτες έχουν καταφέρει να το κερδίσουν. Άραγε θα συνεχιστεί η παράδοση και φέτος;

Το πολυσυζητημένο Μουντιάλ στο Κατάρ οδεύει σιγά σιγά προς την ολοκλήρωσή του και όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περιμένει να μάθει ποια χώρα θα καταφέρει να στεφτεί πρωταθλήτρια κόσμου.

Μαζί με το βαρύτιμο τρόπαιο φυσικά απονέμονται και τα επιμέρους βραβεία, όπως αυτό του κορυφαίου παίκτη της διοργάνωσης, του πρώτου σκόρερ αλλά και αυτό του καλύτερου νέου παίκτη του τουρνουά.  

Το τελευταίο θεσπίστηκε από την FIFA μόλις το καλοκαίρι του 2006 και το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε στη Γερμανία. Μέχρι τότε, η παγκόσμια ομοσπονδία έδινε συγκεκριμένα βραβεία. Ειδικότερα, απένειμε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας για τον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης, το Χρυσό Παπούτσι για τον πρώτο σκόρερ και τα Χρυσά Γάντια για τον κορυφαίο τερματοφύλακα του τουρνουά.

Η δημιουργία

Πριν το τουρνουά της Γερμανίας, η FIFA αποφάσισε ότι θα πρέπει να αρχίσει να αναγνωρίζει τους ανερχόμενους αστέρες σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο τρόπος; Μέσω ενός βραβείου στον καλύτερο νεαρό παίκτη του εκάστοτε τουρνουά (Best Young Player Award). Οι προϋποθέσεις πολύ συγκεκριμένες. Μόνο ποδοσφαιριστές που είναι στην ηλικία των 21 ή νεότεροι μπορούν να λάβουν αυτή τη συγκεκριμένη διάκριση.

Παρότι το βραβείο άρχισε να δίνεται ουσιαστικά από το 2006, η FIFA μέσα από μία έρευνα που έκανε σε συνεργασία με το «The FIFA Technical Study Group», ανακήρυξε αναδρομικά τον καλύτερο νεαρό παίκτη για κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο από το 1958 μέχρι και το 2002.

maxresdefault_2_1.jpg

Η διαδικασία επιλογής

Όπως και τα άλλα βραβεία του θεσμού, έτσι και αυτό για τον καλύτερο νέο παίκτη ψηφίζεται από μία επιτροπή ψηφοφόρων του «FIFA Technical Study Group». Μερικά κριτήρια που εξετάζει η επιτροπή είναι το επίπεδο δεξιοτήτων του ποδοσφαιριστή, η δημιουργικότητα, οι επιδόσεις, αλλά και το «καθαρό» παιχνίδι, το fair play δηλαδή. Πλέον, η ανάδειξη του κορυφαίου νέου γίνεται έπειτα από σχετική ψηφοφορία στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA.

Κυριαρχία ευρωπαίων παικτών

Από την θέσπιση του, είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο ευρωπαίοι παίκτες έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη συγκεκριμένη διάκριση, δύο από την Γερμανία και άλλοι δύο από την Γαλλία.

Το 2006, ο τότε 21χρονος Λούκας Ποντόλσκι είχε καταφέρει να ψηφιστεί καλύτερος νέος παρότι στο τουρνουά συμμετείχαν παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ποντόλσκι πέτυχε τρία συνολικά γκολ στο τουρνουά ενώ με τα δύο από αυτά κόντρα στην Σουηδία, στην φάση των «16» κατάφερε να γίνει ο πρώτος παίκτης από το 1962 που σκόραρε δύο γκολ στα πρώτα 12 λεπτά ενός αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου!


Στο επόμενο Μουντιάλ, αυτό της Νοτίου Αφρικής το 2010, με το εν λόγω βραβείο ψηφίστηκε ο Τόμας Μίλερ σε ηλικία 20 ετών. Ο εμβληματικός άσος της Μπάγερν Μονάχου είχε λάμψει σε εκείνο το τουρνουά καθώς πέτυχε πέντε γκολ και δύο ασίστ στην πορεία της ομάδας του προς την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Ο Μίλερ όχι μόνο αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης αλλά κέρδισε και το Χρυσό Παπούτσι!

Και από τους Γερμανούς περνάμε στην σειρά των... Γάλλων! Μουντιάλ 2014, Βραζιλία και ο 21χρονος Πολ Πογκμπά κάνει τους πάντες να μιλάνε για εκείνον. O θηριώδης μέσος ήταν καθοριστικός στα παιχνίδια των Γάλλων μέχρι τον αποκλεισμό τους από την Γερμανία στους «8» της διοργάνωσης. Είχε κερδίσει πέναλτι στο εναρκτήριο ματς με την Ονδούρα, είχε δώσει ασίστ στο επόμενο ματς με την Ελβετία ενώ σκόραρε κόντρα στη Νιγηρία για τους «16».  


Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018 στη Ρωσία, όλοι λίγο πολύ ήξεραν ότι ο Κιλιάν Εμπαπέ θα έβγαινε με ευκολία ο καλύτερος νέος παίκτης του τουρνουά. Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν όχι μόνο επιβεβαίωσε τα προγνωστικά αλλά σε ηλικία μόλις 19 χρονών οδήγησε την Γαλλία στην κατάκτηση του τροπαίου γράφοντας ιστορία. Τέσσερα γκολ πέτυχε τότε ο Εμπαμπέ, καταφέρνοντας να γίνει ο νεότερος Γάλλος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο νεότερος σκόρερ δύο τερμάτων σε έναν αγώνα μετά τον Πελέ το 1958, βάζοντας δύο γκολ κόντρα στην Αργεντινή, ενώ με το γκολ που πέτυχε στον τελικό κόντρα στη Κροατία έγινε επίσης ο νεότερος σκόρερ σε τελικό μετά τον «μυθικό» Βραζιλιάνο.

Μόλις τρεις μη ευρωπαίοι έχουν λάβει το βραβείο

Έχει ενδιαφέρον ότι πέρα από τους προαναφερθέντες που κέρδισαν το βραβείο από το 2006 και μετά, με βάση την έρευνα της FIFA και την αναδρομική ανακήρυξη των κορυφαίων νέων παικτών από το 1958 έως και το 2002 μόνο τρεις συνολικά μη ευρωπαίοι παίκτες κατάφεραν να λάβουν αυτή την τιμή!

Συγκεκριμένα, ο Πελέ ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος στη διοργάνωση του 1958 με τα ποδοσφαιρικά «όργια» που έκανε στην Σουηδία. Ήταν μόλις 17 ετών, ο μικρότερος στην ιστορία!

Για το Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό το βραβείο πήγε στον 20χρονο Τεόφιλο Κουμπίγιας από το Περού, ενώ για να ξαναδούμε στη λίστα ξανά μη ευρωπαίο πρέπει να πάμε στο τουρνουά του 2002, με τον Αμερικανό Λάντον Ντόνοβαν να ανακηρύσσεται κορυφαίος νέος, με τις ΗΠΑ να φτάνουν μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-11-20_121406.jpg

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης