Μουντιάλ 2022

Μουντιάλ 1998: Το «φάντασμα» του Ρονάλντο στον τελικό και η ονειρική βραδιά των «τρικολόρ» με ηγέτη Ζιντάν (video)

Μουντιάλ 1998: Το «φάντασμα» του Ρονάλντο στον τελικό και η ονειρική βραδιά των «τρικολόρ» με ηγέτη Ζιντάν (video)

Γαλλία και Βραζιλία τέθηκαν αντιμέτωπες στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ το 1998 με τους «τρικολόρ» να πανηγυρίζουν την πρώτη κατάκτηση στην ιστορία τους, σε μια νύχτα που έμεινε στην ιστορία του ποδοσφαίρου σχετικά με το τι συνέβη στον Ρονάλντο, με τα ερωτήματα γύρω από το μυστήριο να υφίστανται ακόμα.

Μια διοργάνωση όπως είναι το Μουντιάλ κρύβει αμέτρητες συγκινήσεις και διαφορετικά συναισθήματα από την αρχή έως το τέλος, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία που το ενδιαφέρον κορυφώνεται και τα πρόσωπα στον αγωνιστικό χώρο μπορεί να καθορίσουν τα πάντα με μια μονάχα ενέργεια.

Σε αυτήν την κατηγορία προστίθεται χωρίς δεύτερη σκέψη, ο τελικός του τουρνουά. Εκεί που οι δύο από τις συνολικά 32 ομάδες αφού ξεπέρασαν αρκετά εμπόδια, μονομαχούν για το «άγιο δισκοπότηρο» που αν το κατακτήσουν, το όνομα του θα γραφτεί για πάντα στην ιστορία. Ένας τελικός που έμεινε εκεί και για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος, διεξήχθη το 1998 στο Σταντ ντε Φρανς ανάμεσα στην οικοδέσποινα Γαλλία που επιδίωκε την πρώτη της κατάκτηση και την Βραζιλία που ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 1994 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Κατά γενική ομολογία, οι δύο ομάδες είχαν φτάσει δίκαια στον τελικό αφού η εικόνα τους τόσο στη διοργάνωση όσο και γενικότερα τα τελευταία χρόνια προϊδέαζε το μεταξύ τους αντάμωμα στο τέλος. «Όταν φτιάχναμε το καλεντάρι της διοργάνωσης κάναμε ένα τρικ. Τοποθετήσαμε τη Βραζιλία στον πρώτο όμιλο και τη Γαλλία στον τρίτο, ώστε να συναντηθούν μόνο στον τελικό. Ένας τελικός ανάμεσα σε Γαλλία και Βραζιλία ήταν το όνειρο όλων. Προετοιμαζόμασταν επί έξι χρόνια για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πώς να μην κάναμε μία σκανδαλιά; Πιστεύετε ότι οι άλλοι δεν έχουν κάνει;» δήλωνε ο Μισέλ Πλατίνι, «φωτογραφίζοντας» έτσι, την δυναμική των δύο ομάδων.

Την ημέρα του τελικού και συγκεκριμένα στις 12 Ιουλίου του 1998 η ανυπομονησία ήταν τεράστια και τα «αστέρια» των δύο μονομάχων ετοιμαζόντουσαν για να κάνουν την διαφορά. Απ’ την μια ο Ζινεντίν Ζιντάν, απ’ την άλλη ο μόλις 21 ετών Ρονάλντο Ναζάριο που προερχόταν από μια μαγική αγωνιστική περίοδο με 34 γκολ με την φανέλα της Ίντερ και ακόμα τέσσερα τέρμα στην προσπάθεια της «Σελεσάο» υπερασπίσει το «στέμμα» της.

Παρ’ όλα αυτά, το μυστήριο που δημιουργήθηκε γύρω από τον ταλαντούχο Βραζιλιάνο επιθετικό πριν την αναμέτρηση υφίσταται μέχρι σήμερα καθώς μόνο οι συμπαίκτες, το τεχνικό τιμ και ο ίδιος ο Ρονάλντο γνωρίζει τι συνέβη εκείνο το απόγευμα. «Πήγα να ξεκουραστώ μετά το φαγητό και το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι ξάπλωσα στο κρεβάτι», είχε πει ο 21χρονος τότε παίκτης. «Μετά από αυτό, είχα σπασμούς. Βρέθηκα περιτριγυρισμένος από παίκτες και τον γιατρό Λίδιο Τολέδο. Δεν ήθελαν να πουν τι είχε συμβεί. Τους ρώτησα αν μπορούσαν να φύγουν και πάνε κάπου αλλού να μιλήσουν, γιατί ήθελα να κοιμηθώ. Ο Λεονάρντο μου είπε να πάμε μία βόλτα στον κήπο του ξενοδοχείου και εκεί μου εξήγησε τι είχε συμβεί και πως δεν θα έπαιζα στον τελικό. Αλλά όλες οι απαραίτητες εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι το περίεργο, ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

ronaldo-copy2.jpg

Όταν φτάσαμε στο γήπεδο, έμαθα ότι δεν θα παίξω, ενώ είχα όλες τις εξετάσεις στα χέρια μου και με τον Δρ. Τολέδο να έχει δώσει το πράσινο φως. Πλησίασα τον Ζαγκάλο και του είπα πως είμαι εντάξει και νιώθω καλά. Ορίστε και τα αποτελέσματα, είναι μία χαρά, θέλω να παίξω. Δεν του έδωσα καμία εναλλακτική πρόταση και αναγκάστηκε να σεβαστεί την επιθυμία μου. Έπαιξα και ίσως να επηρέασα όλη την ομάδα, μιας και οι σπασμοί που είχα, ήταν κάτι το τρομακτικό. Δεν το βλέπεις κάθε μέρα. Σε κάθε περίπτωση, είχα υποχρέωση προς την χώρα μου, την περηφάνια μου και ένιωσα ότι έπρεπε να παίξω. Προφανώς, δεν ήταν από τα καλύτερα ματς της καριέρας μου αλλά ήμουν εκεί να παίξω τον ρόλο μου», υπογράμμισε ο Ρονάλντο.

Ωστόσο, όπως σε όλες τις περιπτώσεις έτσι και σε αυτή, η ίντριγκα έκανε την… εμφάνιση της αφού υπάρχει μια θεωρία που αναφέρει ότι η Βραζιλία «πούλησε» το Παγκόσμιο Κύπελλο στη FIFA έναντι αμοιβής 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ιδέα ήταν να κερδίσει η Γαλλία το τρόπαιο και να ευχαριστήσει τον νέο πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, με αντάλλαγμα να βοηθούσε την χώρα από την Λατινική Αμερική με ένα εύκολο μονοπάτι για να κερδίσει το Μουντιάλ του 2002 και πως η Βραζιλία θα διοργάνωνε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο την επόμενη δεκαετία.

3217728-France-98.jpg

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ρονάλντο δεν βρέθηκε στην αρχική ενδεκάδα αφού την θέση την είχε πάρει ο Εντμούντο αλλά στο τέλος οι άνθρωποι της «Σελεσάο» άλλαξαν γνώμη και χρησιμοποίησαν από την αρχή το «Φαινόμενο». Μια επιλογή που δεν λειτούργησε ευεργετικά αφού από το πρώτο λεπτό φαινόταν η ανωτερότητα των Γάλλων και το μπέρδεμα στα πόδια αλλά κυρίως στο κεφάλι των Βραζιλιάνων παικτών.

Το σκορ «άνοιξε» με κεφαλιά ο ηγέτης των «τρικολόρ», Ζινεντίν Ζιντάν και ο ίδιος παίκτης «διπλασίασε» τα τέρματα της ομάδας του με τον ίδιο τρόπο στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Η εικόνα των δύο ομάδων έμοιαζε χαοτική και τίποτα δεν φαινόταν να άλλαζε. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στο χορτάρι, με τον Πετίτ να σκοράρει στο φινάλε του παιχνιδιού για το τελικό 3-0 που έστεφε για πρώτη φορά την Γαλλία, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Το κοντράστ συναισθημάτων στο τέλος του παιχνιδιού ήταν τόσο έντονο, αφού απ’ την μια η Γαλλία του σταρ, Ζινεντίν Ζιντάν αποθεωνόταν από 75.000 θεατές με το τρόπαιο στα… χέρια και η Βραζιλία του Ρονάλντο ήταν απογοητευμένη αλλά κυρίως βυθισμένη στις σκέψεις και στον προβληματισμό για όσα συνέβησαν πριν και κατά την διάρκεια του τελικού.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης