Μουντιάλ 2022

Ουρουγουάη 2010: Οι Φορλάν, Σουάρες και η παρέα τους που είχαν «μαγέψει» στη Ν. Αφρική! (video)

Ουρουγουάη 2010: Οι Φορλάν, Σουάρες και η παρέα τους που είχαν «μαγέψει» στη Ν. Αφρική! (video)
Αναδρομή στην πορεία της Ουρουγουάης έως τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα και θεαματικότερα Μουντιάλ της ιστορίας. Μία από τις ομάδες που ξεχώρισαν με τη παρουσία τους σε εκείνη τη διοργάνωση ήταν η Ουρουγουάη με ηγέτη-πρωταγωνιστή τον Ντιέγκο Φορλάν και μεγάλους ποδοσφαιριστές, όπως οι Λουίς ΣουάρεςΝτιέγκο Γοδίν και Έντινσον Καβάνι, να πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη παράσταση της καριέρας τους.

Καθοδηγούμενοι από τον θρυλικό Όσκαρ Ταμπάρες, οι Σελέστε τερμάτισαν πρώτοι και καλύτεροι με 7 βαθμούς και 4-0 τέρματα στον δύσκολο όμιλο της οικοδέσποινας Νότιας Αφρικής, που περιλάμβανε επίσης τις παραδοσιακές δυνάμεις των Μουντιάλ, Γαλλία και Μεξικό. Εν τέλει, έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από τους Ολλανδούς με σκορ 2-3, έχοντας περάσει προηγουμένως τη Νότια Κορέα στη φάση των «16» και τη Γκάνα στον προημιτελικό.

Το ματς κόντρα στους Αφρικανούς στο SoccerCityτου Γιοχάνεσμπουργκ, έμεινε στην ιστορία για μία φάση, η οποία ακόμα στοιχειώνει την ομάδα της Γκάνας και είναι ενδεικτική της τρέλας που «κουβαλάει» ο Λουίς Σουάρες.

Έπειτα από δύο απίστευτα γκολ των Σούλεϊ Μουντάρι και Ντιέγκο Φορλάν που είχαν διαμορφώσει το σκορ σε 1-1, το ματς είχε πλέον οδηγηθεί στην παράταση με την Γκάνα να έχει κερδίσει φάουλ στο 120’ για την τελευταία φάση του αγώνα. Ο Πάντσιλ εκτέλεσε και αφού η εστία είχε μείνει (θεωρητικά)  ανυπεράσπιστη από αποτυχημένη έξοδο του Μουσλέρα, ο Σουάρες απέκρουσε την κεφαλιά του Αντιγιά πάνω στη γραμμή με τα χέρια(!) αφήνοντας έκπληκτο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Η παράδοξη επιλογή του, που τον οδήγησε στην αποβολή, δικαιώθηκε, καθώς ο Ασαμόα Γκίαν αστόχησε από τα «έντεκα βήματα» και η Ουρουγουάη πήρε την πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι που ακολούθησε.

Τα στιγμιότυπα του αγώνα:



Ο Ντιέγκο Φορλάν αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του τουρνουά, σημειώνοντας 5 γκολ συνολικά, το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο. Ο μακρυμάλλης, τότε επιθετικός της Ατλέτικο Μαδρίτης, ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης με την Jabulani (μπάλα της διοργάνωσης), στην οποία έδινε ένα αξιοθαύμαστο φάλτσο σκοράροντας από τολμηρές αποστάσεις.

Τα ασσύληπτα γκολ του Φορλάν στο Μουντιάλ του 2010:


Την επόμενη χρονιά, η σπουδαία αυτή φουρνιά παικτών κατέκτησε το CopaAmerica του 2011, στο τουρνουά που έλαβε χώρα στην Αργεντινή, καθώς επικράτησε με 3-0 στο τελικό κόντρα στην Παραγουάη.

Εν έτει 2022, η Ουρουγουάη θα βρεθεί τον Νοέμβρη για ακόμη μία φορά σε τελική διοργάνωση Μουντιάλ αυτή τη φορά χωρίς τον Ταμπάρες στον πάγκο της, ο οποίος αποχώρησε μετά από 15 χρόνια θητείας στους «Σελέστε».

Οι πιστοί στρατιώτες Καβάνι, Σουάρες και Γοδίν θα δώσουν κανονικά το «παρών» στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας τους. Οι Ουρουγουανοί έχουν υψηλές προσδοκίες για τη διοργάνωση, με τους Βαλβέρδε της Ρεάλ Μαδρίτης και Ντάρβιν Νούνιες της Λίβερπουλ να ξεχωρίζουν από τη νέα γενιά ποδοσφαιριστών της χώρας.

Δημήτρης Γέροντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης