Μια Φώτο μια Ιστορία

Τι κι αν ήταν Παρασκευή και 13; Για τον Σπανούλη ήταν… γούρικη και τον έφερε στον «θρόνο» της Α1! (video)

Τι κι αν ήταν Παρασκευή και 13; Για τον Σπανούλη ήταν… γούρικη και τον έφερε στον «θρόνο» της Α1! (video)

13/04/2018: Ο 5.201ος πόντος που τοποθέτησε τον Βασίλη Σπανούλη στην κορυφή των σκόρερ του επαγγελματικού πρωταθλήματος, προήλθε από τη γραμμή των βολών. Από εκεί άλλωστε, ξεκίνησαν όλα, σε ένα παιχνίδι του Αμαρουσίου με τον ΠΑΟΚ στις 29 Σεπτεμβρίου 2001, όταν ο 19χρονος Λαρισαίος γκαρντ ευστόχησε στους πρώτους του πόντους!

Γράφει ο Δημήτρης Τσάκνης

Η 13η Απριλίου του 2018 ήταν μία Παρασκευή. Από εκείνη την ημέρα, έχουν ήδη μεσολαβήσει έξι χρόνια. Εκείνο το απόγευμα, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Basket League στο Κλειστό «Ανδρέας Βαρίκας» ο Πανιώνιος υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό του Βασίλη Σπανούλη, από τον οποίο υποχρεώθηκε (δύσκολα) σε ήττα με 79-73.

Αυτό που θυμούνται, οι περισσότεροι φίλοι του μπάσκετ, του αθλητισμού, του Ολυμπιακού αλλά και ο ίδιος ο Βασίλης Σπανούλης, είναι ένα ρεκόρ που καταρρίφθηκε. Για την ακρίβεια, έχουν να θυμούνται ακόμη ένα ρεκόρ που καταρρίφθηκε από τον Έλληνα «Θρύλο» της Εθνικής και των Πειραιωτών.

Τι έκανε ο Βασίλης Σπανούλης εκείνο το απόγευμα;

Σίγουρα όχι κάτι το ασυνήθιστο. Για τα δεδομένα του, ενδεχομένως να έκανε και ένα μάλλον συνηθισμένο παιχνίδι, έχοντας ως απολογισμό 13 πόντους, 8 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Spanoulis2606216.jpg

Η ιστορία γράφτηκε στο 27’ και 27’’ και ενώ το σκορ βρισκόταν στο 55-42 υπέρ των «ερυθρόλευκων». Ο Βασίλης Σπανούλης είχε μόλις ευστοχήσει στον πρώτη βολή, είχε σημειώσει τους 8 από τους 9 πόντους που χρειαζόταν για να γράψει ιστορία και ετοιμαζόταν για την δεύτερη. Η μπάλα κατέληξε στο διχτάκι, και ο «V-Span» με αυτό το τρόπο, κατέστη ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α1, ξεπερνώντας τον μέχρι πρότινος πρώτο σκόρερ, τον μεγάλο, Νίκο Χατζή της ΑΕΚ.

Ο Βασίλης Σπανούλης είχε μόλις καταγράψει 5.201 πόντους και με αυτόν τον έναν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τον «θρύλο» της ΑΕΚ στην ιστορία της Α1, η οποία τότε μετρούσε 26 έτη ζωής. Να υπενθυμίσουμε πως η Α1 συστάθηκε επαγγελματικά το 1992 και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, καθώς πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ παραμένει ο «μυθικός» Νίκος Γκάλης.

Ο Λαρισαίος γκαρντ είχε πραγματοποιήσει το επίσημο ντεμπούτο του στις 29 Σεπτεμβρίου 2001 με τη φανέλα του Αμαρουσίου, σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο 19χρονος Σπανούλης έμεινε στο παρκέ για κάτι περισσότερο από 8 λεπτά (8.18) και σημείωσε τους δύο πρώτους πόντους του από τη γραμμή των βολών. Από τη γραμμή, ξεκίνησε να «βομβαρδίζει» το καλάθι, από την γραμμή «έσπασε» και το ρεκόρ του Νίκου Χατζή σε ένα μοναδικό «γύρισμα» της τύχης.

Στην ομάδα του Αμαρουσίου, ο «V-Span» πέρασε περίπου 4 χρόνια, έχοντας στο μεταξύ καταφέρει να διακριθεί, να φτιάξει το όνομά του, να ηγηθεί και το κυριότερο να συγκεντρώσει πάνω του τα «βλέμματα» και την προσοχή ως το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός των Παύλου και Θανάση τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2005 με στόχο να επενδύσει στο ταλέντο του Λαρισαίου γκαρντ και δικαιώθηκε.

Είχε στο μεταξύ μεσολαβήσει το βραχύβιο πέρασμα του Σπανούλη από το Χιούστον, όπου αγωνίστηκε για λογαριασμό των Ρόκετς τη σεζόν 2006/2007 και μετά ξανά επαναπατρισμός για λογαριασμό των «πρασίνων» με τους οποίους το 2009 πανηγύρισε μία EuroLeague, όντας ο απόλυτος MVP.



Ο ρους της ιστορίας άλλαξε το 2010, όταν ο 28χρονος άσος αποφάσισε να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό. Στους «ερυθρόλευκους» μεγαλούργησε!

Η κατάκτηση της EuroLeague δύο φορές, το 2012 και το 2013 αποτελεί «παράσημο» στη στολή του αρχηγού του Ολυμπιακού, ο οποίος πέρασε στο «πάνθεον» της πειραιώτικης ομάδας. Tα υπόλοιπα αποτελούν ιστορίες για ενήλικες και παραμύθια για παιδιά.

Spanoulis2606215.jpg

Spanoulis26062133.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0