Μια Φώτο μια Ιστορία

Μίκης Θεοδωράκης: Το «Canto Olympico» και η… διαδοχή του Φρέντι Μέρκιουρι στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης (video)

Μίκης Θεοδωράκης: Το «Canto Olympico» και η… διαδοχή του Φρέντι Μέρκιουρι στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης (video)

2 Αυγούστου 1992: Το «Canto Olympico», έργο που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε πλήρη μορφή. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε διευθύνει τη συμφωνική ορχήστρα στο Ολυμπιακό Στάδιο, λίγο πριν η φλόγα αρχίσει να καίει στο βωμό, σηματοδοτώντας την έναρξη της διοργάνωσης.

Γράφει ο Τάσος Φαραός

Από το «Canto Olympico», στο ντουέτο του Φρέντι Μέρκιουρι με την Μονσερά Καμπαγιέ. Από εκεί στον Μίκη Θεοδωράκη. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν την οργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη το 1992 ήθελαν να πετύχουν κάτι μοναδικό. Πράγμα που κατάφεραν, καθώς ο συνδυασμός των θρύλων της μουσικής σκηνής που αναφέρθηκαν, αποτελεί από μόνο του κάτι σπουδαίο.

Μία τελετή που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου της 25ης Ιουλίου 1992, υπό τους ήχους του «Barcelona». Ένα κομμάτι που ερμηνεύθηκε από τον σπουδαίο Βρετανό τραγουδιστή των Queen, σε ηχογραφημένη φυσικά μορφή καθώς είχε φύγει από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, σε συνδυασμό με την αλησμόνητη φωνή της Μονσερά Καμπαγιέ. Η αρχή που έμελλε να οδηγήσει στην πολυπόθητη τοποθέτηση της φλόγας στο βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου, για την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης.

Τη μουσική «κάλυψη» κατά την περιφορά της Ολυμπιακής σημαίας, ανέλαβε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης. Διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα, με την Αγνή Μπάλτσα να τραγουδά το «Θα σημάνουν οι καμπάνες», από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου. Μέχρι και τη στιγμή που το σύμβολο των Αγώνων έφτασε στο σημείο από το οποίο επρόκειτο να υψωθεί στο στάδιο.

Μπορείτε να δείτε την περιφορά της σημαίας με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στο 2:25:25 από το επίσημο βίντεο της τελετής έναρξης:


Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης, όμως, δεν περιορίστηκε αποκλειστικά σε αυτό. Η Διεθνής Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, πίσω στο 1990, ζήτησε από εκείνον τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κομματιού για το επικείμενο τουρνουά. Η ιδέα προήλθε από τον πρόεδρο της επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σαμαράνκ και αποσκοπούσε ουσιαστικά στην περιγραφή της ιστορίας της διοργάνωσης.

Φυσικά ο Μίκης Θεοδωράκης ανταποκρίθηκε θετικά στο συγκεκριμένο κάλεσμα. Το συμφωνικό έργο που δημιούργησε ονομάστηκε «Canto Olympico» και χωρίστηκε σε έξι μέρη. Παρά το γεγονός ότι οι Αγώνες είχαν ξεκινήσει, δεν είχε παρουσιαστεί ολόκληρο μέχρι και τις 2 Αυγούστου του 1992.

Τότε, είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Το διάρκειας 45 λεπτών έργο, παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ της Καρχηδόνας και ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης προσέθεσε ακόμα ένα παράσημο στη μοναδική του πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, συνδέοντας το όνομά του -και- με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε ένα μέρος του «Canto Olympico»:


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0