Μια Φώτο μια Ιστορία

Η Αγγλία στην κορυφή του κόσμου: Το αμφισβητούμενο γκολ του Χαρστ, το ιστορικό χατ τρικ και το χαμόγελο του Μουρ

Η Αγγλία στην κορυφή του κόσμου: Το αμφισβητούμενο γκολ του Χαρστ, το ιστορικό χατ τρικ και το χαμόγελο του Μουρ
Συμπληρώνονται 57 χρόνια από τότε που η Αγγλία κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου.
Το παιχνίδι που έχει συζητηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία των Παγκοσμίων κυπέλλων. Ο λόγος για το ματς ανάμεσα σε Αγγλία και Δυτική Γερμανία το 1966, τότε που τα «τρία λιοντάρια» κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 4-2 στο «Γουέμπλεϊ» και να φτάσουν για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου. Μία επιτυχία που παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ένας τρομερός τελικός από άποψη θεάματος, αλλά σίγουρα το γκολ του Χαρστ στην παράταση, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα δίλλημα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και το κατά πόσο έπρεπε να μετρήσει. Όσες προβλέψεις και μελέτες να έχουν γίνει με την τεχνολογία, υπάρχουν αποτελέσματα που το δείχνουν άκυρο και άλλα που το βρίσκουν κανονικό.

Ο Χάλερ ήταν αυτός που είχε ανοίξει το σκορ μόλις στο 12' για το 1-0 των Γερμανών. Η απάντηση της Αγγλίας δεν είχε αργήσει να έρθει, με τον Τζεφ Χερστ να σκοράρει έξι λεπτά αργότερα για να φέρει το ματς στα ίσα. Οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης, είχαν πάρει το προβάδισμα με τον Μάρτιν Πίτερς στο 78', ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ με γκολ στο 90', «έστειλε» το ματς στην παράταση.

Εκεί ήταν που έγινε και η αμφιλεγόμενη φάση που έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος. Ο Χαρστ είχε υποδεχθεί την μπάλα μέσα στο 101'. Έκανε ένα γύρισμα, σούταρε με το δεξί και η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι. Η συνέχεια έμελλε να είναι ιστορική, μιας και η μπάλα την ώρα που έπεφτε στο χορτάρι μετά το άγγιγμα με το δοκάρι, δεν φάνηκε αν πέρασε όλη τη γραμμή ή όχι.

Ο Χαρστ είχε σηκώσει τα χέρια του και πανηγύριζε, με τον Αζέρο βοηθό διαιτητή, Τοφίκ Μπραχάμοφ, να λέει στον διαιτητή ότι έχει περάσει κανονικά η μπάλα τη γραμμή και τον Γκόντφριντ Ντινστ να δείχνει τη σέντρα σε ένα γκολ που έγραψε ιστορία.

Η Αγγλία είχε καταφέρει να φτάσει και στην επίτευξη ενός τέταρτου γκολ, με τον Χαρστ να είναι και πάλι ο σκόρερ (120'). Ένα γκολ μου μέχρι και σήμερα, τον έχει κάνει τον μοναδικό ποδοσφαιριστή που έχει πετύχει χατ τρικ σε τελικό Μουντιάλ

Με τη λήξη του αγώνα, όλα το «Γουέμπλεϊ» είχε σηκωθεί στο πόδι και πανηγύριζε. Κάθε λεπτό που ακολούθησε από το σφύριγμα της λήξης και έπειτα, έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό των Άγγλων. Τόσο το τρόπαιο που παρέλαβε από τη βασίλισσα της Αγγλίας ο αρχηγός, Μπόμπι Μουρ, όσο και το χαμόγελο του θρυλικού αμυντικού, την ώρα που οι συμπαίκτες του τον είχανε σηκώσει στον αέρα.

 Παναγιώτης Ραμαντάνης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0