Μια Φώτο μια Ιστορία

Ελιούντ Κιπτσόγκε: Ο δρομέας που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν όρια και το αποδεικνύει!

Ελιούντ Κιπτσόγκε: Ο δρομέας που πιστεύει ότι δεν υπάρχουν όρια και το αποδεικνύει!

25/09/2022: Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε περνά πρώτος την γραμμή τερματισμού μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου και καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου με χρόνο 2:01:09. Ο «καλύτερος δρομέας όλων των εποχών» συνέχισε να γράφει... ιστορία, ξεπερνώντας και πάλι τον εαυτό του. Κι όμως ο Κενυάτης έχει τρέξει τα 42 χιλιόμετρα ακόμα πιο γρήγορα...

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Αν υπάρχει κάποιος αθλητής που αποδεικνύει έμπρακτα ότι «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο» αυτός είναι ο Ελιούντ Κιπτσόγκε. Ο Κενυάτης στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 έτρεξε στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, σε ηλικία 37 ετών, και κατέρριψε -το δικό του- παγκόσμιο ρεκόρ, με χρόνο 2 ώρες 1 λεπτό και 9 δευτερόλεπτα.

kipchoge_berlin.jpg

Με αυτή τη νίκη ισοφάρισε τον «θρύλο» Χάιλε Γκεμπρεσελασιέ, ο οποίος επίσης έχει σημειώσει τέσσερις νίκες στην γερμανική πρωτεύουσα. Ο Κιπτσόγκε όμως θα μείνει στην ιστορία ως ο καλύτερος δρομέας όλων των εποχών και όχι άδικα. Έχει τρέξει σε 17 Μαραθωνίους στην καριέρα του και έχει κερδίσει τους 15! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έγινε ο τρίτος δρομέας που «διατηρεί τα σκήπτρα του», μετά τους Αμπέμπε Μπικίλα (1960, 1964) και Βάλντεμαρ Σιερπίνσκι (1976, 1980), αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον Μαραθώνιο, κάτι που είχε πετύχει και στο Λονδίνο το 2018. Μεταξύ του 2014 και του 2019, ο Κιπτσόγκε σημείωσε το απίστευτο ρεκόρ των 10 συνεχόμενων νικών σε Μαραθώνιους. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο «μεγάλο» είναι αυτό, τόσο ο Γκεμπρεσελασιέ, όσο και ο Μπικίλα είχαν φτάσει μέχρις τις έξι διαδοχικές νίκες αμφότεροι.

Η καριέρα του Κιπτσόγκε στο αγώνισμα ξεκίνησε το 2013, όταν έτρεξε για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο του Αμβούργου. Την ίδια χρονιά σημείωσε και τον πέμπτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών (2:04:05) στο... αγαπημένο του Βερολίνο, ενώ ήταν μόλις η δεύτερη φορά που έτρεχε τα 42 χιλιόμετρα. Μπροστά του τερμάτισε μονάχα ο Γουίλσον Τσιπτσάνγκ, που κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 2:03:23, για να έρθει ο Κιπτσόγκε πέντε χρόνια αργότερα και να το «διαλύσει».

Το 2018 ο Κενυάτης «έριξε» το παγκόσμιο ρεκόρ στο 2:01:39 και τώρα, πάλι στην γερμανική πρωτεύουσα, το κατέβασε ακόμα 30 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για την 12 φορά από το 1977 που στον Μαραθώνιο του Βερολίνου σημειώνεται παγκόσμιο ρεκόρ.

kipchoge_medal_berlin.jpg

Σίγουρα δύσκολο να το «χωνέψει» ο ανθρώπινος νους, αλλά ο Κενυάτης έχει τρέξει ακόμα γρηγορότερα, χωρίς όμως ο χρόνος του να θεωρείται επίσημος.

Το 2019 στην Βιέννη, ο Κιπτσόγκε «έγραψε ιστορία» για ακόμα μια φορά, καθώς έτρεξε τα 42 χλμ. σε λιγότερο από δύο ώρες. Συγκεκριμένα, το χρονόμετρο έδειξε 1:59.40, αλλά δεν μετρήθηκε ως επίσημος χρόνος, διότι στον αγώνα δεν τηρούνταν οι απαραίτητοι κανόνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Κι όμως η ιστορία «έγραψε» ότι το δίωρο... έσπασε. Στόχος του Κιπτσόγκε ήταν να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν «φραγμοί» σε αυτά που μπορεί να πετύχει ο ανθρώπινος νους. Πλέον επιθυμεί να σημειώσει ανάλογο χρόνο και σε κάποιο επίσημο Μαραθώνιο και μάλλον αυτή η μέρα δε θα αργήσει να έρθει.

«Είμαι ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στον κόσμο, αφού είμαι ο πρώτος που τρέχει Μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες. Τώρα μπορώ με σιγουριά να πω ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πετύχει ο καθένας».

kipchoge_under_2_hour_marathon.jpg

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0