Καρώ Σημαία

Formula1: Κυριαρχία Φερστάπεν και στο βροχερό Μονακό - Μεγάλη έκπληξη ο Οκόν! (video)

Formula1: Κυριαρχία Φερστάπεν και στο βροχερό Μονακό - Μεγάλη έκπληξη ο Οκόν! (video)

Ο Μαξ Φερστάπεν ανίκητος, δεν πτοήθηκε ούτε από την βροχή και πήρε την τέταρτη φετινή νίκη του στο βροχερό Μονακό. Ο Αλόνσο για ακόμα μία φορά έκανε καταπληκτικό αγώνα και τερμάτισε τρίτος. Άξια ο Οκόν στην τρίτη θέση με την Αλπίν, με τον Γάλλο να μην υποκύπτει στην πίεση των Χάμιλτον και Ράσελ

Η συναρπαστική πίστα του Μονακό για ακόμη μία φορά δεν απογοήτευσε. Υπό καταρρακτώδη βροχή, ο Μαξ Φερστάπεν κρατήθηκε με… νύχια και δε δόντια στην πρώτη θέση, με τον Αλόνσο να ακολουθεί χωρίς να έχει καταφέρει να απειλήσει τον Ολλανδό οδηγό. Μεγάλη έκπληξη του αγώνα, ο Εστεμπάν Οκόν που τερμάτισε στην τρίτη θέση και αναδείχθηκε ως ο οδηγός της ημέρας. 

Μετά το σήμα της εκκίνησης τα μονοθέσια έφυγαν με τον Φερστάπεν να υπερασπίζεται την pole position του. Ο Αλόνσο δεν ρίσκαρε να επιτεθεί στον Ολλανδό οδηγό κατά τους πρώτους γύρους και ο αγώνας ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει κανένα δράμα. 

Καμία αλλαγή δεν είχε γίνει στις πρώτες δέκα θέσεις, μέχρι τον 3ο γύρο. Εκεί δημιουργήθηκε μια «καραμπόλα» με μεγάλο χαμένο τον Νίκο Χούλκενμπεργκ που τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων μετά την επαφή που είχε με το μονοθέσιο του Σέρτζαντ.  

Ένα λάθος του Σάινθ στην προσπάθεια του να προσπεράσει τον Εστεμπάν Οκόν είχε ως αποτέλεσμα το να σπάσει η αεροτομή του Ισπανού οδηγού της Φεράρι, ωστόσο η Scuderia απόφασισε να μην κάνει έκτακτο pit stop για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. 

Στον 24ο γύρο ο Φερστάπεν είχε αυξήσει κατά πολύ τη διαφορά του από το Φερνάντο Αλόνσο, που ακολουθούσε χωρίς να έχει πιέσει καθόλου τον Ολλανδό μέχρι εκείνο το σημείο του αγώνα. 

Η συνεχής «απειλή» βροχής είχε ρίξει πολύ τους ρυθμούς της κούρσας με τα περισσότερα μονοθέσια να μην ρισκάρουν να μπουν στα pits σε περίπτωση που χρειαστεί να αντικαταστήσουν τα ελαστικά τους με βρόχινα. 

Ο Μαξ Φερστάπεν στον 31ο γύρο άρχισε να προσπερνάει τα μονοθέσια που βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτό του ομόσταβλού του, Σέρχιο Πέρεζ, που είχε ανέβει ελάχιστα από την 20η θέση στην οποία ξεκίνησε. Ο Αλόνσο εκμεταλλεύτηκε το ότι ο 25χρονος οδηγός των «ταύρων» καθυστερούσε στην προσπάθειά του να περάσει τα μπροστινά αυτοκίνητα, μειώνοντας τη διαφορά του.

Η Φεράρι με τον Λεκλέρ στον γύρο 34, σκαρφάλωσε στην 3η θέση προσπερνώντας την Αλπίν του Πιέρ Γκασλί την ίδια ώρα που ο Σάινθ απέτυχε στην προσπάθεια του να βγει μπροστά από τον Εστεμπάν Οκόν, παραμένοντας 7ος. 

Ο Κάρλος Σάινθ ήταν έξαλλος με την στρατηγική της ομάδας του που φάνηκε να ευνοεί περισσότερο τον Μονεγάσκο, ο οποίος βρισκόταν μεν στην τρίτη θέση αλλα δεν είχε σημειώσει καλύτερο χρόνο από τον Ισπανό οδηγό των «τιφόζι».

Ο Φερστάπεν προσπαθούσε να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το να μπει στα pits περιμένοντας τη βροχή, ώστε να αλλάξει ελαστικά την ίδια ώρα με την Άστον Μάρτιν του Αλόνσο που μείωνε αισθητά την μεταξύ τους διαφορά. 

Στον 53ο γύρο ξεκίνησε το… δράμα των pit stops με τις περισσότερες ομάδες να επιλέγουν ενδιάμεσα ελαστικά παίρνοντας ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο. 

Η βροχή είχε αρχίσει να πέφτει στο μισό μέρος της πίστας κάνοντας ακόμα πιό δύσκολο το κομμάτι της στρατηγικής. Η αλλαγή ελαστικών έμοιαζε δίκοπο μαχαίρι με τον Αλόνσο να αλλάζει πρώτος βάζοντας κι εκείνος τη μεσαία γόμα.  

Καταστροφή για τη Φεράρι στον 55ο γύρο με τον Σάινθ να βγαίνει εκτός πίστας αφήνοντας τον Λεκλέρ να βγει μπροστά του. Ο Ισπανός οδηγός δεν προσέκρουσε με δύναμη στις μπαριέρες και κατάφερε να φτάσει μέχρι τα pits προκειμένου να αλλάξει τα ελαστικά του.

Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος ήταν εμφανής και οι συνθήκες είχαν γίνει επικίνδυνες για τους οδηγούς που έπρεπε να σκεφτούν την περίπτωση των βρόχινων ελαστικών. 

Οι Μάγκνουσεν και Σρολ εγκατέλειψαν λίγο πριν τον 58ο γύρο με το μονοθέσιο του Δανού να έχει πρόβλημα στην αεροτομή το οποίο ναι μεν επισκευάστηκε στα pits αλλά τον κράτησε πίσω. 

Οι γύροι που υπολείπονταν μέχρι την πτώση της καρώ σημαίας έμοιαζαν αιωνιότητα με την βροχή να έχει σταματήσει, ωστόσο τα μονοθέσια δυσκολεύονταν λόγω της ολισθηρότητας της πίστας. Ο Ράσελ ζητούσε επίμονα από τη Μερσέντες να περάσει μπροστά από τον Χάμιλτον υποστηρίζοντας πως είχε καλύτερο ρυθμό και δεδομένης της ποινής των πέντε δευτερολέπτων που είχε, ήθελε να διεκδικήσει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Εστεμπάν Οκόν επιβίωσε... ηρωικά στην τρίτη θέση παρά την πίεση από τον Χάμιλτον και στο τέλος ο Γάλλος κατάφερε να ανέβει στην τρίτη θέση του πόντιουμ κερδίζοντας και τον τίτλο του οδηγού της ημέρας.

Επόμενο είναι το ισπανικό Grand Prix στην πίστα της Καταλονίας, που θα διεξαχθεί στις 2-4 Ιουνίου. 

Βασιλική Μπαρτζιώτη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0