Καρώ Σημαία

Formula 1: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Red Bull – Ισοφάρισε το ρεκόρ νικών σε μία σεζόν ο Φερστάπεν και το αφιέρωσε στον Μάτεσιτς

Formula 1: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Red Bull – Ισοφάρισε το ρεκόρ νικών σε μία σεζόν ο Φερστάπεν και το αφιέρωσε στον Μάτεσιτς

Μία ιστορική ημέρα ήταν η σημερινή για τη Red Bull, τον Φερστάπεν και παραλίγο για τον Χάμιλτον. Η μάχη των δύο περυσινών διεκδικητών του τίτλου, έβγαλε νικητή τον Ολλανδό ο οποίος πανηγύρισε την 13η φετινή του νίκη και ισοφάρισε το ρεκόρ των Σουμάχερ και Φέτελ, ενώ χάρισε και τον 5ο παγκόσμιο τίτλο στην ομάδα του.

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Αν και το βαθμολογικό ενδιαφέρον στον αγώνα του Όστιν ήταν μικρό, εντούτοις ο αγώνας αποδείχθηκε συγκλονιστικός και ιστορικός. Ο Λιούις Χάμιλτον έφτασε πιο κοντά από ποτέ τη φετινή σεζόν στη νίκη που τόσο θέλει για να συνεχίσει το σερί που κρατάει από το 2007. Εντούτοις αυτός που χαμογέλασε και πάλι ήταν ο Μαξ Φερστάπεν που αφιέρωσε στη μνήμη του Μάτεσιτς τη νίκη και τον τίτλο στους κατασκευαστές.

Η εκκίνηση του αγώνα έφερε τον Μαξ Φερστάπεν στην πρωτοπορία από την πρώτη στροφή αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον poleman, Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός δεν κατάφερε να συνεχίσει τον αγώνα αφού είδε τον Ράσελ να πέφτει πάνω του και να τον οδηγεί στην εγκατάλειψη. Ουσιαστικά σε εκείνο το σημείο χάθηκαν και οι όποιες ελπίδες είχε η Ferrari να μείνει μαθηματικά στη διεκδίκηση του τίτλου.

Ο Χάμιλτον ανέβηκε δεύτερος και προσπάθησε να κρατηθεί κοντά στον Φερστάπεν. Ο Λεκλέρ που εκκίνησε 12ος κέρδιζε θέσεις μέχρι να φτάσουμε στο πρώτο pit stop όλων. Ο Μονεγάσκος αποφάσισε να κρατήσει περισσότερο τα ελαστικά του από τους υπόλοιπους και δικαιώθηκε αφού στον 19ο γύρο ο Μπότας εγκατέλειψε και το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε στην πίστα.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στη Ferrari να κάνει το pit stop και να βγάλει τον Λεκλέρ μπροστά από τους Πέρες και Ράσελ, βάζοντάς τον σε τροχιά βάθρου. Το αυτοκίνητο ασφαλείας δεν έμεινε στα pits αφού η τρομακτική σύγκρουση του Αλόνσο με τον Στρολ έθεσε εκτός μάχης τον πιλότο της Aston Martin ενώ ως εκ θαύματος ο Ισπανός μπόρεσε να γλιτώσει και να συνεχίσει τον αγώνα.

Από εκεί και μετά δεν υπήρχαν άλλο απρόοπτα που να φέρουν το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, αλλά το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Ο Χάμιλτον έμεινε σε απόσταση 2 δευτερολέπτων από τον Φερστάπεν και βρήκε την ευκαιρία να μπει πρώτος στα pits για τη δεύτερη αλλαγή ελαστικών. Ο Ολλανδός τον ακολούθησε στον επόμενο γύρο όμως το αερόκλειδο κόλλησε και έχασε χρόνο, δίνοντας την ευκαιρία στον Λεκλέρ να βγει μπροστά του. Και οι δύο έβαλαν τη μέση γόμα ενώ ο Χάμιλτον είχε τη σκληρή.

Ο Μονεγάσκος πάλεψε όσο μπορούσε να κρατήσει πίσω του τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Η ταχύτητα της Red Bull ήταν τέτοια που δεν του άφησε άλλο περιθώριο. Ο Ολλανδός ανέβηκε στη δεύτερη θέση και είχε να καλύψει 4 δευτερόλεπτα για να φτάσει τον Χάμιλτον.

Και οι δύο είχαν λόγους να διεκδικήσουν τη νίκη. Ο Χάμιλτον ψάχνει την πρώτη του φετινή για να τον κάνει τον πρώτο πιλότο που θα πάρει έστω μία νίκη σε 16 συνεχόμενες σεζόν και θα ξεπεράσει τον Σουμάχερ. Ο Φερστάπεν ήθελε τη 13η φετινή για να ισοφαρίσει το σερί νικών σε μία σεζόν που έχουν οι Σουμάχερ και Φέτελ.

Τελικά ο Ολλανδός τα κατάφερε και πέρασε τον Χάμιλτον αφιερώνοντας τη νίκη στον Ντίτριχ Μάτεσιτς, ιδιοκτήτη της Red Bull, που το Σάββατο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Η Red Bull εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο στους κατασκευαστές, ο πρώτος της μετά το 2013,  ενώ ο Φερστάπεν θέλει μία νίκη στους 3 τελευταίους αγώνες για να σπάσει το ρεκόρ νικών σε μία σεζόν.

Τα αποτελέσματα του grand prix στο Όστιν



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0